Blog

MGÉ
MGÉ
2017.02.24 19:49
HANGYA A FŰMAGVETÉSBEN

Hangyányi élet a fűmagvetésben

A hangya igen parányi élőlény, azonban meglehetősen nagy bosszúságra tud okot adni, amikor szorgos munkája helyszínéül a kertünket választja, vagy éppen beköltözik a frissen füvesített gyep kellős közepébe.

HOGY A PÁZSIT ZÖLDEBB LEGYEN - RIPORT A HÁZAK MAGAZINNAK

Hogy a pázsit zöldebb legyen - Riport

MGÉ
MGÉ
2017.02.20 19:32
HOGYAN LEHET SZÉP PÁZSITUNK?

Házak magazin tavaszi   témái közé tartozik a kert  is, ahol szakember tanácsaként   a kerti  szezon indulásával  a  gyeppel kapcsolatos  teendőkről beszélgetek Mészáros  Istvánnal.

IGAZOLÁS A FÜVESÍTÉS MIKÉNTJÉHEZ…

Még tavaly egy kedves hölgy kétségbeesve kért tőlem telefonon igazolást saját igazáról arra vonatkozóan, hogy a fűmagot nem elég csak elvetni egy gereblyével és meglocsolni a területet. Ugyanis a neki az a véleménye, hogy ha ez így működne, akkor mindenhol gyönyörű gyep díszítené az országot.

MGÉ
MGÉ
2017.02.18 13:08
KASPÓK, KÜLTÉRI DIZÁJN A KERTBEN

Amióta az ember szereti a szépet maga körül látni, azóta mindenhová dísztárgyakat rakosgat maga körül. Ez a kertben sincs másként.

KERTTERVEZÉS HÁZILAG? - A CSINÁLD MAGAD KUDARCA

Muszáj kiírni magamból, hogy mások tanulhassanak belőle.

KOMPOSZTÁLÁS HÁZILAG, AVAGY HOGYAN HASZNOSÍTSUK ÚJRA A ZÖLD HULLADÉKOT

Megérkezett az igazi ősz, s a növények lassan, de biztosan elkezdték hullatni leveleiket, a fák pedig fokozatosan megszabadulnak csodás lombjuktól. Ezt a természetes folyamatot érdemes kihasználnunk és házilag komposztot készítenünk az így keletkező zöld hulladékból, ami nagyszerűen képes az esetlegesen kimerült termőtalajt újra feltölteni a szükséges tápanyagokkal.

DÍSZFÜVEK A KERTBEN: A TOLLBORZFŰTŐL A PAMPAFŰIG

A díszfüvek igen elterjedt eszközök a kertépítésben, hiszen megfelelően ápolva őket gyönyörűek tudnak lenni, jól mutatnak a kertekben.

MADÁRETETŐT KREATÍVAN 1. RÉSZ: OLCSÓ SEGÍTSÉG KERTÜNK SZÁRNYAS BARÁTAINAK

Közeledik a tél, egyre hidegebbek az éjszakák, fogynak a rovarok és a fagyott földből nehézkes már kibányászni a gilisztákat – itt az ideje, hogy kertünket házi készítésű madáretetőkkel dobjuk fel!

NE MULASSZUK EL ŐSSZEL! – BOKROK CSERJÉK, NÖVÉNYEK VISSZAVÁGÁSA

Így ősszel még rengeteg teendőnk akad a kertünkben, melyek egyik fő feladata, hogy felkészítsük a növényeinket a hamarosan beköszöntő téli hideg időjárásra és annak minden lehetséges viszontagságára. Ugyanis ha elmulasztjuk megtenni a szükséges lépéseket, akkor komoly károkat is szenvedhetnek a féltve őrzött növényeink.

KALAPOS GOMBÁK A GYEPBEN NAGY ESŐZÉSEK UTÁN

Ismerős a helyzet, mikor elszórtan gombatelepek ütik fel fejüket a fűben?

 

MGÉ
MGÉ
2017.02.11 11:19
ŐSGYEPSZERŰ FÜVEK KIALAKÍTÁS

Gyep tekintetében nem mindenki számára az a fontos, hogy minden fűszál egy színben, egyforma magasságban és minden évszakban, egyforma habitusban pompázzon. Erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen úgy is lehet a gyep gyönyörű, hogy nem mindenütt tökéletesen egyforma. Mindenkinek mást jelent a szép. És ez így van jól!

MGÉ
MGÉ
2017.02.09 11:14
SZIKLAKERT VAGY KAVICSOS KERT?

A kertépítéshez hozzá tartozik a kert csinosítása, dizájnolása. Így, amikor az a kérés érkezik hozzám, hogy egy ügyfelem sziklakertet szeretne, mindig elmesélem neki az előnyeit és hátrányait, megosztom személyes véleményemet a témában, hogy a döntése ne  csak a csodás kerti  újságok  látványa alapján  történjen.

TERMÉSZETES CSAPADÉK KIHASZNÁLÁSA – DRÉNCSATORNÁS

Akinek még eddig nem volt kertje, az nem tudhatja, de akinek van már kertje, az számos alkalommal megtapasztalhatta, hogy amikor az extrém időjárással nagy mennyiségű eső, hó is érkezik, a kertben lévő vízzel nem mindig tudunk mit kezdeni.

TÓ A KERTBEN – AMIT TUDNUNK KELL RÓLA

A kerti tavak szépsége lenyűgöz bennünket, emellett pedig a természet egy különleges darabkáját képviselik. Ha szép nagy kerttel rendelkezünk, egy tavacska könnyedén kiépíthető, bele illeszthető.

UTAK, TÉRKÖVEK ÉS TÉRFELÜLETEK KARBANTARTÁSA, GYOMTALANÍTÁSA A KERTBEN

Az utak és térfelületek karbantartása során a gyomirtásra kell a legtöbb időt szánnunk. Azoknál a térfelületeknél, ahol a gyomok megtelepedhetnek a felület réseiben és illesztéseiben, ott rendszeres karbantartásra lesz szükség.

VAKOND A KERTBEN – HOGYAN LAKOLTATHATJUK KI?

Akinek van kertje, az minden bizonnyal találkozott már vakonddal. 

ŐSZI LEMOSÓ PERMETEZÉS VEGESOLLAL - ELŐZZÜK MEG A KÁRTEVŐK ELSZAPORODÁSÁT!

Az őszi lemosó permetezéssel elejét vehetjük, hogy a különféle kártevők és kórokozók a növényeinken található apró repedésekben tudjanak telelni.

VARÁZSOLJUNK MESESZÉP TÜNDÉRKERTET SAJÁT KEZŰLEG

A tündérkertek vagy minikertek szemet gyönyörködtetőek, mesebeliek, ráadásul szinte csak a fantáziánk szab határt annak, hogy hogyan is nézzenek ki. De mivel mégiscsak növényekkel ültetjük be ezt a kis tündérlakot, nem árt tisztában lennünk vele, hogy mely virágokat, növényeket hogyan érdemes elhelyeznünk és párosítanunk benne, hogy hosszú időn keresztül csodálhassuk ezt az álomszép minikertet.

5 LENYŰGÖZŐ FUTÓNÖVÉNY, AMI SZEBBÉ TESZI KERTÜNKET

Kertünkben számos olyan felület van, amely egy-egy futónövénnyel befuttatva igazán otthonossá, hívogatóvá teszi a teret. Legyen az egy ósdi drótkerítés, a sosem használt kerti pad, egy lugas, ahol valaha szőlő növekedhetett: gyakorlatilag bármilyen felület tökéletes, ahol ezek a fürge növények meg tudnak kapaszkodni.