Blog

TUJA ŐSZI ÁPOLÁSA, TÁPANYAGOZÁSA

MGÉ
MGÉ
2018.09.26 09:43
TUJA ŐSZI ÁPOLÁSA, TÁPANYAGOZÁSA

Tujasor a kerítés mellett, Leyland ciprus a szomszédok felől, és apróbb–nagyobb örökzöldek mindenhol. Az örökzöldek ugyanolyan fontos lakói a kertnek, mint a gyep, ugye nem felejtkezel meg róluk most ősszel sem!

Régebbi  blog cikkben már olvashattad, hogy az örökzöldeken, de nagy tömegben inkább a tujákon – attól függően, hogy milyen időjárásban volt részünk – a növényeken megjelenhetnek ijesztő elváltozások: sárguló foltok, barnuló ágak, száraz belső levelek.

 

Bízom abban, hogy nálad csak a belső száradás színeivel találkozol, ami ősszel nagyrészt a természetes tisztulás jegyében zajlik, hiszen az örökzöldek is cserélik a leveleiket (és ezt jellemzően most ősszel teszi a legtöbb fajta), de nem mindegy mennyit dobál le.

Sajnos azonban vékony a határ a végzetes növénybetegségek és az elhagyott gondoskodásból származó problémák között.

 Az ősz eleji kert képe egyfajta egészségügyi jelentés. Ha nagy a baj, az jól látható, de szerencsére ilyenkor sincs még késő az amúgy is kötelező kezelésekhez.

Nem minden elhalt levél jelent betegséget: ha ezeket eltávolítva nem terjed tovább a barnulás, akkor nincs gond. Ilyenkor a tisztítást követően az örökzöldekről is a gyephez hasonlóan kell gondoskodni:

  • tápanyag feltöltéssel, és
  • növényvédelemmel KÖTELEZŐEN.

A télre való felkészülés során az örökzöld fejlődése lelassul, többek között így védekezik a hideg ellen. Ilyenkor a növény immunrendszerének a megerősítése a cél, hogy jövő tavaszig egészséges maradjon, és akkor majd új hajtásokat neveljen.

HA NEM KÉSZÍTED FEL most a kerted ÖRÖKZÖLDJEIT TÉLRE, ne csodálkozz tavasszal, ha fakó, színehagyottan és gombabetegségtől fertőzött levelekkel várnak rád márciusban a kertedben!

Inkább dolgozz most egy kicsit értük,   válassz az örökzöld Rutin csomagokból az szerint, hogy kisebb, vagy nagyobb kerted van, minthogy jövőre az egészséges zöld színükért keljen egész évben küzdened.

 

Elterjedt  tévhit, hogy  a tujával és az örökzöldekkel nem kell semmit  csinálni.

Ugye nem vagy annyira naiv, hogy  ne tudnád  azt, hogy befektetett munka nélkül akár 20-25 évig (vagy tovább)  a kerted  örökzöldjeit nem lehet megőrizni kiváló  egészségükben  rendszeres ápolás nélkül.

De forduljunk a példa kedvéért az emberi egészségmegtartás felé. Gondolom evidens, hogy vitaminok, ásványi anyag pótlása  nélkül  nem  vagyunk képesek megtartani az  egészségünket örökre.

Vajon miért gondoljuk akkor azt, hogy a talaj erőtartalékai kifogyhatatlanok, ha nem töltünk utána?

Az örökzöldek télen is asszimilálnak, működnek valamelyest. Tartalékok nélkül nehezen vészelik át a telet és  a felmelegedéssel kezd megjelenni  rajtuk az elváltozás. Némely esetben a kezelések megkezdése már késő, van olyan eset is  amikor olyan előrehaladott   a sárgulás, száradás  ami lehet gyökérvesztésből adódó is, hogy már nem lehet megmenteni  egy fiatal állományt  sem.

Fektess  a megelőzésre, ápolásra kellő hangsúlyt és a kerted zöldjeit a hanyatlás elkerüli, sok éven át megajándékoznak csereébe a kerted  díszeként.

Szemetgyönyörködtető és egészséges örökzöldket kívánok minden kertbe!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony