Blog

VALÓBAN JÓ MEGOLDÁS A VAKONDHÁLÓ?

MGÉ
MGÉ
2018.03.18 18:24
VALÓBAN JÓ MEGOLDÁS A VAKONDHÁLÓ?

A vakondok ellen sokan vakondhálóval védekeznek,  ám az emberek csak ritkán vannak tisztában ennek a meglehetősen drága módszernek az árnyoldalaival. Sokszor még olyanok is vakondháló mellett döntenek - teljesen feleslegesen -, akiknek soha nem is volt vakond a kertjükben és még a környékes sem láttak soha.

Szeretném felnyitni a szemedet, ha most éppen azon gondolkozol, hogyan tudnád a legjobb módon elkerülni, hogy ezek a hasznos, mégis számunkra kártékony állatok betolakodjanak a kertedbe.

vakondháló úgy működik, hogy berakják a föld és a fű közé, így a háló megakadályozza a gyep elcsúfítását, hiszen így a vakond nem tudja a felszínre túrni a földet. Maga a háló azonban nem teszi vakondmentessé a kertet! A vakond a hálótól továbbra is vígan a föld alatt közlekedik majd és túrja a maga kis  alagútjait.

A legelterjedtebb módszer az, hogy a gyepszőnyeg alá egyszerűen csak leterítik vagy fűmagvetés esetében 3-5 cm földet terítenek a háló tetejére.

 

De milyen árat fizetsz valójában a vakondhálóért?

Több szempontból is súlyos árat!
Először is a háló beültetése a gyep alá nagyon busás áron mozog, hiszen szakember képes csak arra, hogy megfelelően kivitelezze ezt a körülményes eljárást, ha valóban helyesen akarod a kivitelezést megcsinálni. Azaz 30 cm mélyen kell lerakni kert talajába, az öntözőrendszer csövei alá.

Másodszor akkor terheli meg majd a pénztárcádat, amikor szeretnéd átépíteni, vagy akár csak újrafüvesíteni a kertet. A terület ugyanis a felülre telepített hálótól szinte egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen válik művelhetővé.

Rendkívül macerás és drága dolog a műanyagháló eltávolítása a kertből, nem beszélve arról, hogy a sok munkával kialakított kerted szépsége egy csettintésre odalesz!

A harmadik ár pedig az a súlyos ökológiai lábnyom, amit ez a mesterséges anyag a természetben hagy maga után, ha a háló a felső talajréteggel együtt kerül ki a szeméttelepre.

Szerencsére, ha azok közé tartozol, akik szeretnének tudatosan és okosan vakond mentesíteni, akkor van egy alternatív megoldásom a számodra!
Ez a módszer a Defenders vakondűző és vakondriasztó, ami a józan, paraszti észen alapszik.

Mi is ez a vakond ellenes megoldás?

A száz százalékban növényi alapú, biológiailag lebomló készítmények.
Az anyag alapvető funkciója a  vakond megtévesztése, amire  alapult   a Horto bio  vakondűző  szerves trágya  használata is. (Kevesen tudják, hogy a ricinusos olaj préseléséből visszamaradt anyagok, a ricinusos alkaloidák tökéletesen elriaszják a vakondokat, pedig így van!)

Nem véletlenül alakult ki a népi hagyomány, ami szerint a kerítésre ricinusnövényt ültettek, és így űzték ki a vakondot a kertből, azaz be sem engedték az önkéntes földtúrót. A ricinus valódi csodaszer volt abban az időben, mert a növény gyökerének illata a vakond számára elviselhetetlen, hogy képtelen ott megmaradni, ahol ezt az illatot érzi.

Milyen talajban érzi jól magát a vakond?
Többnyire azokra a területekre szokta befészkelni magát, ahol elegendő táplálékot talál és igazán jól tud túrni. Egy laza talajban nehéz neki a fúrás, mert állandóan ráomlik a föld a fejére. Tömör talajon viszont nagyon jól tud magának vájatokat készíteni. (Egy homokos talaj is tud tömörödött lenni és fordítva is igaz, hogy egy csernozjom talaj tud lazaszerkezetű lenni). Jó hír, hogyha talajkondicionálsz Amalgerollal tavasszal, nyáron és ősszel  rendszeresen , akkor még a vakondok számára legcsábítóbb környezet is riasztóvá válik.

Mivel tehetsz még a vakond elűzéséért?
A defenders körül-belül egy-két használat után már biztos védettséget ad a talajnak, de ha ismerjük a betörési útvonalakat, akkor érdemes a "védvonalakat" megerősíteni füstpatronokkal, ami  szintén csak ricinust tartalmaz. A használatos útvonalakat (alagutakat) a kertünk felé gyorsan használaton kívül helyezni ez  a megoldás anélkül, hogy  bántanánk a betolakodót (hasznos állat csak nem  a mi kertünkben).

Miért zsákutca vakondhálóval védekezni a vakondok ellen?


Bár a vakondháló nagyon divatos manapság, könnyű megoldást ígér, sokkal ésszerűbb megoldás a természetes Horto Bio használata. Vakondhálóval semmi esetre sem  kifizető  megoldás nagy területek megvédése, pedig a nagy parkokat, hatalmas  kerteket is  meg akarnánk védeni.  

Ugyan látszólag nagyobb odafigyelést igényel, de a gyepet is csak akkor tudod szépen tartani, ha folyamatosan gondozod. Semmilyen többletmunkát nem okoz az, hogy ezzel a módszerrel védkezel csak némi odafigyelést igényel. És ne feledd, ha nem tartasz  a kertedben vakondéttermet, akkor nagy  esélye  van  annak, hogy nem is lesz ott  látogatód.

 

Talajlakók elleni  távoltartásra  lett kifejlesztve

Ha kérdésed van a vakondhálókkal kapcsolatban, tedd fel a fél órás telefonos konzultációnk keretében, melynek az ára 100%-ban levásárolható a webáruházban!

Helyes döntés lehetsőségét kívánja mindenkinek
Molnár Gábor Éva,  a füvesasszony