Blog

HOGYAN HOZHATOD HELYRE NYÁR VÉGÉRE SÁRGA FOLTOS GYEPEDET?

MGÉ
MGÉ
2018.09.04 09:41
HOGYAN HOZHATOD HELYRE NYÁR VÉGÉRE SÁRGA FOLTOS GYEPEDET?

Ennek a fele sem tréfa!  Akár a te kerted is lehet a következő … !

Sajnos sok kerttulajdonost megtréfált már a nyári sárga foltosodás, ami egy láthatatlan ellenség tettének ijesztő következménye.Nyáron a fű kisebb-nagyobb foltokban pillanatok alatt kiszárad. Akár úgy is, hogy az öntözőrendszer rendben üzemel, vagy a pázsit a jó gazda gondosságával van tápanyagozva.

Mi történhetett ilyekor?

Vigyázz! Ha a te gyeped most hibátlan, akkor is vedd kötelező olvasmánynak a  legújabb  blogcikkemet.

A töténet helyszíne egy 5 évvel ezelőtt telepített gyep. Egy szorgalmasan kertészkedő hölgy, Ildikó kertjében vagyunk  ami majdnem tönkrement.

Érthetetlen sárga foltok…. Vajon mi pusztítja a gyepet?

 

Augusztus közepén Ildikó telefonált nekem kétségbeesetten. Szinte sírt a telefonban, hogy nem hiszi el, hogy ez vele megtörténhetett!

Annak ellenére, hogy rendszeresen gondoskodik a gyep egészségéről, az kis foltokban mégis sárgulni kezdett. Olyannyira kíváncsi volt, hogy mi lehet a gond, hogy feltépte a gyepet és megvizsgálta a gyökérrendszerrendszerét.

Legnagyobb meglepetésére egy PAJOR (!!!) került elő a  felszakadt rész alól.

Olyannyira dühbe gurult ettől a látványtól, hogy felindultságában minden sárga foltot felrángatott…

…és további pajorokat talált.

Ekkor hívott fel engem, és én természetesen megadtam neki a megoldást.

Ha hasonló problémával küzdesz, jó hírem van a számodra!

Általában kötött talajon nem igazán jellemző a pajor-probléma, - inkább homokos, könnyű talajon -, de mégis előfordul. Ha ilyet tapasztalsz, természetesen nem kell az összes sárga foltot felszedned.

 

Amit viszont jó, ha tudsz:

Egy időzített bomba ketyeg a kertedben, ha nem használsz rendszeresen tavasszal és ősszel mikrobiológiai szereket a talajlakók távoltartására a kertápolás során!

A pajor (cserebogár lárvája) három éves fejlődésen megy keresztül, mire kirepül a földből. Ennyi idő alatt sajnos van ideje suttyomban garázdálkodni a nagy odaadással ápolt kertekben. Úgy, hogy észre sem veszed!

A cserebogár évi 2-3 alkalommal rakja le tojásait. Egy csomóba 20-30 darabot. A tojások a talajnedvesség hatására megduzzadnak és a lárvák kifejlődnek. Ezért jobbára mindig a szépen gondozott kertekben van a tömeges szaporulatuk.  Ez rossz hír.

Hiszen Te lelkiismeretesen ápolod a kertedet, és mégis te leszel az, akinél a pajor tanyát ver, úgy hogy még csak nem is tudsz róla…

A lárvák többnyire június végétől kelnek ki. Eleinte humuszevők, aztán később megkezdik a gyökerek dézsmálását is. A bábozódásig aztán tetemes mennyiségű gyökérrendszert majszolnak el, hatalmas károkat okozva a fák, a bokrok, és a gyep életében.

Visszakanyarodva Ildikó történetéhez:

Meghallgattam őt, majd nyugalomra intettem.  Hisz az augusztusi kánikula idején higgadtan kell cselekedni.:)

Ezeket tanácsoltam Ildikónak, hogy első körben menteni tudja a menthetőt!

  • 1.        Táplálja levélen át a zöld gyepállományt heti két permetezéssel! Hiszen ilyenkor a gyökerén keresztül a növény nem jut hozzá hatékonyan az élet forrásához.

Erre a célra a Smaragd extra kalcium (vízforgalom  blokkolódás helyreállítása),  a folyékony Humin Garden Plus-Sol  (folyékony humusz) és a gyökérzetet visszanevelő Smaragd Extra Mg koktél permetezésével  javasoltam Ildikónak, szerezd be itt ››

  • 2.        A következő tanácsom az volt, hogy ne nyúljon vegyszerhez. Nyáron nem érdemes! A nyár a kert élvezetéről szól és én sem ismerek olyan vegyszert, ami megoldást nyújtana, és nyugodt szívvel tudnám ajánlani.De egy ROVARTÁVOLTARTÓ növénykondicionáló használata már szóba jöhet, amit késő esti órákban amikor már  a lehülés érzékelhető  kipermetezünk a gyepre. Akár nyáron is használhatjuk kellő körültekintéssel.
     
  • 3.        Ez után a szeptember végefelé javasoltam a gyepszellőztetést, csak késleltetve!  Mert erőteljesen vissza kell gyökereztetni az állományt. Az elhamarkodott munka hatalmas gyepfoltokat szaggatna fel a földből.
     
  • 4.        Végül pedig, azt tanácsoltam Ildikónak, hogy azokon a menthetetlen területeken, ahol súlyos, elhalásos károk keletkeztek, rehabilitáljon: Foltozza be a “lyukakat” magvetéssel!

De mi történjen addig is pajorral - kérdezte Ildikó - aki még mindig ott garázdálkodik a föld alatt?

Rá is lesz gondunk! - feleltem. Ellene egy nagyon komoly mikrobiológia beavatkozást foganatosítunk amikor elérkezik  az idő.

(2019. tavasza óta Esstence  Bug Stop   ROVARTÁVOLTARTÓt  ajánlom inkább,  sokkal könyebb    a csomagküldése, mert nem kell  HŰTVE  tárolni és szállítani sem.)

Erre a célra akkor Nematop készítményt ajánlottam neki! ›› ez egy  fonálféreg, ami biztosan eltakarítsa a talajból a társaságot most ősszel, amikor  már megfeleő  a hőmérséklet egy mikrobiológia kipermetezéshez. A Nematop olyan fonálféreg készítmény, amely szeptember elején kipermetezve megsemmisíti a garázdálkodó állományt. És mire a gyepszellőztetésre kerül a sor, már helyreállhat a rend a kertben.

Ha te is pajormentes kertet szeretnél, azt javaslom neked, fektess nagyobb hangsúlyt az őszi és tavaszi védekezésre és használj inkább ROVARTÁVOLTARTÓT, mintsem hasonló esetet kelljen megtapasztalnod a gondozott  szép gyepen.

Ildikónál nagy szerencsénk volt, még meg tudtuk menteni a gyepet.

Neked nem kell idáig eljutnod, hogy az utolsó pillanatban főjön a fejed.

A STE Sprout Technologies Kft. termékét rendszeresen (tavasszal –ősszel) alkalmazva meg tudod állítani a talajban lévő pajorok elszaporodását! Nem állítom, hogy egy permetezés ” 10 évre ’’védelmet biztosít, ezért mindenképpen javaslom, hogy a gyep helyes tápanyag utánpótlása mellett iktasd be a Esstence Bug Stop rovartávoltartó​ évi  rendszeres permetezését is

Ha a tanácsaimat követve gondoskodsz te is a kertedről, biztos lehetsz benne, hogy azok közé a gondos hobbikertészkedők közé tartozol, akikkel Ildikó esete nem történik majd meg.

Ha pedig más jellegű “gondjaid vannak” javaslom számodra a szeptember 8-i problémamegoldó napot, amelyet az őszi szezon nyitásaként most tartok ezen a héten Mórahalmon (2018. szeptember 8-án, 10h - 17h –ig) a saját kertemben.

Ez egy közkedvelt személyes tanácsadás velem, ahol minden kerttel kapcsolatos kérdésedre válaszolok.

Gyere el te is, mert  biztos tudást kapsz tőlem azokról a  jól bevált  tehnikákról, amit csak tapasztalással  lehet megszerezni és  neked egycsokorba gyűjtve átadhatok.

Pajormentes kertészkedést kíván
Molnár- Gábor Éva, a füvesasszony