Blog

A TÖNKREMENT GYEPSZŐNYEG ESETE

MGÉ
MGÉ
2017.12.14 18:00
A TÖNKREMENT GYEPSZŐNYEG ESETE

Őszinte csalódottsággal és dühvel írom most ezeket a sorokat. Rendkívül kiábrándult vagyok, mert a napokban egy olyan eset szemtanúja voltam, ami megkérdőjelezi a kertépítők szakmai hitelességét.

gyep ápolása látszólag egy könnyű feladat: egy kis víz, rendszeres fűnyírás és jobb esetben egy-egy tápanyagozás.

Sajnos ez nem így működik. Ezeknek a kertfenntartó feladatoknak mind-mind megvannak a maguk mesterfogásai: mikor, mivel, mennyit.

A fű egy rendkívül szívós növény. A gyatra körülmények között is sokáig küzd. Éppen ezért néha nagyon nehéz felismerni, hogy bizony itt nagy gond van! Pláne laikusként.

Még az ősszel keresett meg egy úr, akinek a nyár elején terítették le a gyepszőnyeget az udvarán.

Azzal a „használati utasítással”, hogy erre most 3 évig semmi gondja nem lesz! (na erre a gyepszőnyegre én is nagyon kíváncsi lennék, hogyan csinálják…)

A telepítés során alig kapott tápanyagot (egy kis műtrágyát) a fű, ezért a nyári kánikula és az esti öntözés gondoskodott róla, hogy a gyepszőnyeg ki legyen téve a fertőzéseknek.

 

Mivel a gyepállomány az üde zöld színe helyett egyre csak sárgulgatott, felhívta a kivitelezőt, aki a helyszínen vizsgálódva nem tudott segíteni a vízmennyiség beállításon kívül semmit a gyepen. Ekkor kezdte az interneten keresni az okokat Péter! Így jutott el hozzám.

Ellátogatott hozzánk. A saját kertemben mutattam meg neki, hogy milyen jeleket kell keresni arra nézve, ha mégsem csak tápanyagprobléma van a kertjében. Átbeszéltük a lehetséges okokat és teendőket, de ekkor már késő ősz volt.

Az őszi idénytápanyagot kijuttatta (szerves gyeptrágyát), de már későn. A  novemberi hidegben nem tudnak hatékonyan feltáródni a mini granulátumok és a növekedés is lelassult már, így nem tudta megerősíteni a füvet a tápanyag. Ezért érdemes ilyenkor levéltrágyaként folyékony megoldásokhoz nyúlni (Humin Garden Plus-Sol + smaragd extra mg). A levélzet azért asszimilál és felszívó hatással bir.

Én csak  december első napjaiban tudtam hozzá személyesen is elmenni. Őszintén szólva, teljesen elhűltem a látványtól!

A gyepszőnyeg, amelynek meseszépen kellene a télkezdetben még zöldellenie, telis-tele van olyan fekete pettyekkel cifrázott sárga szálakkal, amelyek egy súlyos gombás fertőzés ékes jelei.

Ebben a helyzetben az egyetlen megoldás a kompakt permetezés lenne a gomba ellen + tápanyag, de ehhez már hideg van (12-15 fokra lenne szükség a hatékony kezeléshez).

Így most ez az állomány legyengülten, fertőzéssel sújtva várja a tél viszontagságait. Őszinte leszek: nem sok esélyt látok rá, hogy tavaszra marad belőle valami.

Itt csak az segíthet, ha tavasszal a teljes állományt felülvetjük és kezeljük, vagy  inkább kidobjuk  az egészet.

Azonban  ezt is csak úgy lehet megtenni, hogy a talajban elszaporodott gombabetegséget megállítjuk.

Tehát a tavasz két nagy feladata az lesz, hogy a talajt kúráljuk és az új állománynak megteremtsük azt a biztonságos, tápanyagokban gazdag környezetet, amelyben meg tud erősödni.

Ebben az időszakban sokkal több feladat lesz a prevencióval. Állandóan lesben kell majd állni, és minden apró jelre reagálni, hogy a második próbálkozás ne menjen kárba a talaj mikrobion tönkretétele miatt.

Szeretem a munkámat, a kerteket, amelyeket építünk és  szaktanácsolunk. Ezért mindig  kész receptet írok arról az ügyfeleinknek, hogy pontosan hogyan kell gondozni a friss vetést vagy a gyepszőnyeget, hogy az valóban sokáig az éke legyen a kertnek. Sőt mi több, a lelkükre is kötöm, hogy minden egyes sort gondosan tartsanak be.

Éppen ezért háborít mélységesen fel, hogy a szakmánkban olyan kóklerek is dolgoznak, akik csak a pénzt akarják felvenni, aztán magára hagyják az ügyfelet - boldoguljon, ahogy tud.

Ezzel a hozzá nem értéssel, hanyagsággal olyan hatalmas kárt lehet okozni a gyepszőnyegben, ami miatt NEM ELÉG újra csinálni a kertet.  Kétszer, háromszor annyi munka és költség helyreállítani a talajt, mint az eredeti gyepszőnyeg megfelelő fenntartó kezeléseinek elvégzése lett volna.

Ezzel gyakorlatilag jelentősen megkárosították az ügyfelet. Csak azért, mert azt mondták, hogy annak a gyepszőnyegnek nem kell tápanyag, ellesz az  esti  öntözéssel (ami szintén rosszul lett beállítva, mert  soha nem szabad  este  öntözni nyáron).

Mi emberek sem vagyunk el csak vizet fogyasztva. Kell a táplálék ahhoz, hogy életerősek maradjunk. Ugyan így van ez a kertünkben élő növényekkel is!

Éppen ezért, ha egy kertésztől azt hallod, hogy nem kell a gyepnek vagy a növényeknek szerves tápanyag ültetéskor vagy utánpótlás utána, akkor hagyd faképnél, mert nem ért hozzá!

Igenis kell, sőt! Rendszeresen kell. És az sem mindegy, hogy mikor mit szórsz a kertedre. Szezonálisan és a fű típusának, jelenlegi állapotának is fontos szerepe van abban, hogy mikor mivel kezeld a területet.

Nem lehet minden évszakban behinteni egy kis pétisóval, hogy lesz belőle, ami lesz!

Tavasszal a növekedést serkentő, nitrogénben gazdag trágyára van szükség. Nyáron a hőséget a sejtfalakat támogató, káliumban gazdag - növekedést támogató tápanyagok használata javasolt, míg ősszel kálium, magnézium és vas pótlása fontos ahhoz, hogy a gyep megőrizze a kondícióját, ellenálljon a fertőzés támadásának.

Az új gyepszőnyegről pedig már szót sem ejtve, hogy ilyenkor a magas foszfortartalom segíti a gyökérzet fejlődését és megtapadását.

Éppen ezért, ha bizonytalan vagy, hogy mire is van szüksége a gyepednek pontosan, hívj fel és segítek! A telefonos konzultáció ára 200 %-ban megtérül, mert nem költesz feleslegesen olyasmire, ami nem kell a kertednek, de  a módszer birtokában  a helyes döntéseket   megtudod  hozni  bármikor  a gyepápolás éveiben.

Egészséges, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony