Blog

HÓPENÉSZES A GYEP, PEDIG MÉG NEM IS HAVAZOTT!

MGÉ
MGÉ
2017.12.08 17:51
HÓPENÉSZES A GYEP, PEDIG MÉG NEM IS HAVAZOTT!

A hópenész egy nagyon látványos fertőzése a kertnek. A 10-30 cm átmérőjű, kifehéredő –sárguló ronda foltok nagyon el tudják keseríteni a kerttulajdonost, mert a kezelésük rendkívül nehézkes, többszöri permetezést, kezelést kíván.

Ráadásul még hóra sincs szükség, hogy megjelenjenek ezek a tátongó fehéredő foltok a gyepen. A hópenész egy gombás fertőzés, amelynek az életkörülmények a nedves, hűvös késő őszi időjárásban ideálisak a terjedéshez.

Éppen ezért a hótakaró alatt is aktív tud maradni a hópenész. A kezelése az alacsony hőmérséklet miatt körülményes vagy éppen lehetetlen, éppen ezért fontos, hogy inkább a megelőzésre fektesd a hangsúlyt.

A megelőzés 4+1 lépése:

  • nyírd rövidre ősszel is a füvet!
  • válassz olyan tápanyagot ősszel, ami nem nitrogénben, hanem káliumban gazdag!
  • használj talajjavító gyeptrágyát, amik a talajéletből kiszórítják a  rossz gombafajokat!
  • ne spórold el az őszi gyepszellőztetést!
  • +1 ne taposd le a füvet fagyott állapotban.

Igaz, hogy a tél örömeit a legjobb lenne a kertben élvezni, de mindenképpen gondold át, hogy megéri-e néhány óra önfeledt játék, a heteken át tartó küzdelmet a hópenésszel szembe.

letaposott hó sokkal nehezebben olvad el, ezért alatta hosszan fennáll az iglu hatás: azaz a hűvös, párás levegő, ami a hópenész mekkája. Szintén a lassabb olvadás miatt, jelentős hőmérsékletkülönbség lehet az érintetlen és a megjárt részek között, amit a nemes gyepek nagyon nehezen viselnek.

Ez az oka annak is, hogy új füvesítésnél SZIGORÚAN TILOS, a többinél pedig NEM AJÁNLOTT a füvet borító hóra lépni, vagy rálapátolni a hókupacokat a gyepre.

Ha a hóolvadás után is egy szép, zöld gyepet akarsz látni majd, akkor idén a hóember legyen inkább az utcán, vagy a kerti járdákon felállítva!

Ráadásul, a letaposással a fűszálakat is komoly stresszhatásnak teszed ki. A megdermedt szálak sokkal kevésbé rugalmasak. Így a levélben található sejtek fala a letiprásnak köszönhetően sérülhet, ami szintén kedvez a betegség megtelepedésének.

Ezért kell visszaszorítani 4 cm-esre a gyepet még a hó előtt, hogy ne tudja annak a súlya is lenyomni a hosszú szálakat, utat engedve a gombabetegség megjelenésének.

Hidd el, tavasszal is hálás leszel érte, hogy nem egy becsomósodott , sárgafoltos gyep vár a hótakaró alatt, hanem egy szép, egyenletes pázsit!

Ha úgy látod, hogy még nem elég alacsony a fű, akkor még most a szárazabb napokban szaladj rajta végig még egyszer a fűnyíróval, hogy mindenhol egyenletesen rövidek legyenek a szálak. Ezzel nem csak a hópenésszel, hanem más gombabetegségekkel szemben is ellenállóbbá tudod tenni a füvedet és esztétikailag is  más hatást mutat

Ha már felütötte fejét a kertedben a hópenészjelenség, érdemes erősen elgondolkodni a tavaszi talajjavításon, tápanyagozás váltáson, hogy megállítsd a terjedést és az ismétlődés lehetőségét (hópenész nyári  változatát). Legyél előrelátó, kezdd el megtervezni a tavaszi helyreállító munkálatokat is, nehogy elcsússz velük.

Kérj telefonos tanácsadást ide kattintva, ha nem tudod hogyan fogj hozzá!

Hópenészmentes, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva ,a füvesasszony