Blog

SOHA TÖBBÉ NEM FOGOD UTÁLNI A PERMETEZÉST MOSTANTÓL!

MGÉ
MGÉ
2018.01.16 18:10
SOHA TÖBBÉ NEM FOGOD UTÁLNI A PERMETEZÉST MOSTANTÓL!

Fejlesztések a bio növényvédelemben!

Izgalmas újdonságok várnak ránk 2018-ban. A webáruházunk palettája olyan új szerekkel fog bővülni, amelyek eddig csak a professzionális kertészkedők számára volt elérhető.

Most azonban sikerült megállapodnom a forgalmazóval, és a kiskert tulajdonosok is megismerhetik a biztonságos és hatékony módját a balkon, a konyhakerti növények, tuják és a dísznövények kártevőinek távoltartására.

Ehhez egy speciális, 200 ml-es kiszerelést helyezünk közösen forgalomba.

Az egyik ilyen szer, a Scudo.

Ez egy növényi aminosavas lombtrágya, ami 9% aktív rezet tartalmaz. Eddig elsősorban a szőlészetek, gyümölcsösök és a nagyobb kertészetek használták.

A sejtekbe felszívódó réz a gombás és a bakteriális betegségek megtelepedését gátolja meg a növényekben. Lombtrágyaként, az aminosavak hatékonyan segítik elő a réz felszívódást, így nem egy felületi bevonatos védelmet alakít ki a növényekben, hanem egy sejtszintű immunerősítést.

Mivel a réz nem épül be örökre a szövetekbe, ezért nem tud felhalmozódni  a növényekben. Élelmezésügyi várakozási ideje 0 nap, azaz ha a gyümölcsfákon használod, nyugodtan ehettek róla akár már aznap is.

Scudo megelőzéséként és gyógyításra is kiválóan alkalmas  szer. Izgalmas  lehetőség ad a kertészkedők  kezébe, mert  a balkonon nevelt  néhány  tő  paradicsomot megtudjuk  védeni egész évben úgy, hogy  nem kell arra  gondolnunk töbé, hogy szabad  e agyereknek levenni  néhány megért bogyót  a tőröl.

A dísznövények védelmére is ideális, mert  a kötelező tavaszi örökzöldek permetezése  többé  már  nem mumus feladat, mert  valjuk be  a vegyszeres  permetszerek használata nem igazán  volt a kedvenc  kertészeti   feldatunk.

 

Használata: az első 2 kezelést hetente érdemes elvégezni, majd a 3. alkalomtól kezdve elég kéthetente egész évben amennyiben indokolt használata, mint  például  a rózsák estében előszokott fordulni.

Nagyon ígéretesnek néz ki például a tuják esetében (tavaszi - őszi kötelező kezelések), de a dísznövényekkel kapcsolatban is számos pozitív visszajelzés van már.

2018-ban én is egész évben tesztelni fogom hatékonyságát többfajta növényen, (a saját és az ügyfeleim kertjein, amelynek eredményeiről folyamatosan hírt fogok adni. És várom a vegyszerezésről könnyen lemondó kertbarátaimat, hogy kipróbálják a bio védekezés élményét, amikor a permetezés már nem lesz többé nyűg.

Repülő díszbogár, borókaszú lárva: többé ne bántsd a tuját!

A másik fejlesztés kifejezetten a tujákat károsító bogarak ellen lesz hatékony megoldás. A Boundery egy szántóföldeken, gyümölcsösökön és hajtatott növényeken tökéletesített biostimulátor receptúra, ami szintén ''bio'' megoldás, nem tartalmaz vegyszereket.

 

A tuják és a fák permetezése egy nagyon kényes feladat a növekedésük miatt. Gyakori, hogy a permetezőből emberre több szer jut, mint a magas növényekre, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mivel is dolgozik az ember.

Boundery egy speciális felszívódó lombtrágya, ami a táplálkozáson (szivogatások) keresztül fejti ki a rovarokra a hatását. Megszünteti az éhségérzetüket és zavart okoz a szaporodásukban (vagyis jobb létre szenderülnek). Így gátolja meg a Boundery a kártevők fejlődését és terjedését.

A Boundery széntartalma rendkívül magas, mivel vörös tengeri algából készül, így a növény sajátjaként ismerve fel a nedvkeringésébe gyorsan beépíti, a hatékony immunrendszer működést elérve.  Permetlé készítésekor 40 ml  keverjünk 10 liter vízbe.

7-14 naponta érdemes használni, és akkor nyáron sem kell a lepkekabóca és a borókaszú-félék miatt aggódni, hogy ellepik a kerted.

Ha szeretnéd maximalizálni ezt a hatást, akkora Boundery-t Hunter SW-vel kell kombinálni. Ez is egy aminosavas, szerves nitrogént tartalmazó lombtrágya, ami szintén a növényi immunrendszer erősítésére lett kifejlesztve.

 

A növényi nedvekkel táplálkozó káros rovarok életfeltételeit akadályozza, ezzel pedig hatékonyan csökkenti a terjedésüket, szaporodásukat.

Lombtrágyaként, enyhén savas (pH 5,5- 6,0) vízben 30 ml/ 10 liter adagolásban kell kijuttatni a növények teljes felületére (a fonáki részekre is).

Nagyon ígéretesek ezek a szerek, hiszen eddig a növényi kártevők ellen jószerével csak a vegyszeres védekezés volt érhető. Ezzel pedig indokolatlanul sok káros anyagnak tettük ki a saját szervezetünket és a környezetünket is. (Ezzel pedig sokszor a hasznos rovarokat, mint a méhek is károsítjuk).

A  biostimulátorokkal kezelt növényeket érő rovarkárok jelentősen csökkenek, ha megjelenésükkor ismétléssel használod a készítményeket. Akár teljesen meg is szüntetheted jelenlétüket anélkül, hogy napokig távol kellene tartani a családot a kerttől a vegyszerek miatt.

Nem csak a kerttulajdonosoknak!

Azért lobbiztam ki ezeket a speciális, kis kiszereléseket, mert a vásárlóim között nagyon sokan csak egészen minurka kerttel, vagy csupán néhány balkonládával rendelkeznek. És őket sem kímélik a rovarok! (tripsz,atka,lisztecske,hernyók)

A néhány dísznövény megvédéséhez drága és aránytalanul veszélyes megoldás a vegyszeres permetezés. Számukra ezek a bio szerek kiváló alternatívát kínálnak arra, hogy akár néhány tő paprikát, vagy paradicsomot is meg tudjanak védeni a gpmbabetegségektől,  a rovaroktól, mint a levéltetvek, atkák, tripszek támadásai.

Tipp: a Boundery és a Hunter SW a petúniákat is meg tudja védeni a lisztecske támadásától. Én éveken át nem ültettem balkondíszként petúniát. Tavaly azonban, amikor kipróbáltam a Rovarpajzs koktélt, magam is meglepődtem, hogy létezik kíméletes, bio módszer a virágok, dísznövények  megóvására.

Fontos infó!
Ugye nem feldted  el, hogy  permetezni  csak reggel, kora délelőtt vagy estefelé  illik?  Melegben, napközben 18 o C felett  ne  fogjunk neki permetezni, mert  a várt  hatást  nem tudjuk elérni. A növényről  elpárolog a permetlé mielőtt  felszívná azt.

Bízom benne, hogy számodra is fontos, hogy egészséges, vegyszermentes környezetben élj. Ha igen, akkor mindenképpen figyeld a cikkeinket, mert folyamatosan be fogom mutatni ezeknek a termékeknek a tesztjeit, eredményességükről beszámolok.

Ha speciális kérdésed van, akár a növényvédelemmel, akár az új szerekkel kapcsolatban, tedd fel egy telefonos konzultáció keretében!

Vegyszermentes, egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva -a füvesasszony