Blog

A GYEP TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁSA ÉS A FŰ MŰTRÁGYÁZÁSA

MGÉ
MGÉ
2017.04.06 12:00
A GYEP TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁSA ÉS A FŰ MŰTRÁGYÁZÁSA

Ha foltosodik, sárgul a gyeped, szórd ki a Fertőzésmegállító csomagot, hogy újra teljes pompájában smaragdzöld legyen a kerted. 

Az egyik leggyakoribb kérdés ilyenkor tavasszal, hogy a gyepszellőztetés után milyen tápanyagozást választunk. És miért éppen azt.

A tavaszi időszakban egyrészt regenerálni kell a füvet a téli sokkhatás alól, illetve megágyazni a nyári forróság előtt és szép erős szálakat növeszteni.

Régen ezt egyszerűen megoldották a kertbarátok, behintettek mindent a legolcsóbb műtrágyával, a pétisóval. Ettől ugrásszerűen megnőt a fű, illetve a kultúrnövények, mint a paradicsom, vagy a kukorica.

Mi a baj a pétisóval?

Az, hogy csak a gyorsan felvehető nitrogéneket tartalmaz, amivel ugyan a növekedés gyorsabb lesz, de mivel más fontos nyomelemeket nem tartalmaz a pétisó, ezért a növekedő fű még jobban kiszipolyozza a földet. Azaz, egy idő után hiába pétisózzuk a kertet, minden silány lesz benne. A sok-sok fűnyesedéket pedig gyakorlatilag a nyusziknak növeszted, sok munkával (fűnyírással), sok tápanyagot vonsz el a kertedből a pétisózással.

 

Mi történik a többi műtrágya használata során?
Hasonlóan a pétisóhoz egy-egy nyomelemet vagy néhánynak a kombinációját tartalmazzák, így egyrészt kizsigerelik a talaj termőerejét, másrészt ugyan ettől a talajban lévő gazdag mikorbiológiai környezetet is tönkreteszik

Sajnos az elmúlt évtizedek műtrágyázási gyakorlata nagyon sok kárt okozott a környezetben. Felborította a biológiai egyensúlyt, elszennyezte a talajvizeket. Éppen ezért egyáltalán nem javaslom, hogy ezt a káros gyakorlatot a saját kertedben is folytasd. Azért dolgozol, hogy a saját környezeted szép és egészséges legyen. Ha műtrágyával hajtatod a gyepedet, akkor 1-2 éven belül teljesen tönkreteszed a talajt és utána sokkal nagyobb kihívás lesz helyreállítani.

Szerves trágyák

A műtrágyával ellentétben egy jó atlernatíva a szerves trágya. Mit is értünk ez alatt?

  • elsősorban a komposztot, és
  • az állati trágyákat, azonba ma már van számos újdonság ezen a területen.

Megjelentek a kényelmes felhasználású pellet termékek, granulátumok, minigramok.

A pellet az istállótrágyát helyettesíti, ezt általában a talajba forgatva használjuk fel. Ezek a hőkezelt trágyák szabályozott tápanyaggal rendelkeznek, általában a pázsithoz nem valóak.  (Hiszen nem tudod beforgatni őket rendszeresen a talajba.)

A pázsitodhoz sokkal inkább a morzsás szerkezetű tápanyagokat javaslom, mint a DCM szerves trágyái.

 

Szintén a szerves trágyák közé tartozik az a magyar újdonság, ami  a gyártó az itthon bányászott alignit és dudarit ötvözésével hozott létre egy komposztszerű tápanyagot, ami természetes módon tudja a talajba bevinni a mikorelemeket. Ez a Biomass.

Mivel ez gyakorlatilag egy lassan oldódó, aprított kőzet, ezért nem tud eltűnni a talajból egyik pillanatról a másikra. Tapasztalataim szerint például a vele kezelt területen ültetett paradicsomnak igazi, békebeli paradicsom íze lesz. Nem olyan, mint a boltban kapható kényszerérlelet import paradicsomoké…

Én  mégis  az Italpollinára  esküszök, mert  az Itlapollina  gyár mögött hatalmas  fejlesztő csapat van és ellenőrzött  és csak kizárólag  saját technológiás  álatalmozású  trágyával  dolgoznak.

Folyékony levéltrágyák

A levéltrágya egy gyorssegély. A könnyen felszívódó tápanyagok az akkut problémákra tudnak orvosságként hatni. Akár néhány óra alatt fel tudnak szívódni, és életerővel tölteni meg a növényeidet.

 

Az egyik kedvencem ezek közül a termékek közül a Traineraminósav bázisú levéltrágya, (amit egy babnövényből  nyernek ki),  lepermetezve a gyepet vele, a fűszálak saját anyagként ismerik fel és azonnal fel tudják használni. Gombaölő készítmények mellé feltétlenül javaslom! Más levéltrágyákkal is  kombinálható.

Folyékony kondicionálók
Ezeket is  könnyű kezelni, hiszen gyorsan kipermetezhetőek, természetes összetételük pedig gyors javulást hoz egy megtépázott kertben is!

Kattints ide és ismerd meg ezeket a talajkondícionálókat!

Talán egyetértesz velem, hogy a cél az, hogy a kertedben minél kevesebb munkával, minél gyönyörűbb végeredményt érj el. Éppen ezért azt javaslom, hogy akkut problémáknál a permetezhető folyékony levéltrágyákkal gyógyítsd a kerted, míg hosszútávon a biztonságos és fenntartható szépséget eredményező szerves trágyákat használd.

Így sokáig szép és egészséges marad a kerted!

Kérdésed van a trágyázással kapcsolatban? Tedd fel egy telefonos konzultáció keretében!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony