ÖRÖKZÖLD ÁPOLÁS

Tuják gondozása nem csak abból áll, hogy megöntözzük időnként, hanem fontos a tuja gondozás tápanyaggal való rendszeres táplálása is. Az örökzöld sövény ültetés egyik legjobban elterjedt növénye a tuja. Mivel az utóbbi időben a tuja betegség széles körben elterjedt, egyre többet lehet olvasni róla, hogy az örökzöld kertek nem legjobb növényválasztása.Ezek a tévhitek csak arra mutatanak rá, hogy valami félrecsúszott gyorsan növő örökzöld bokrok ápolása körül.

A tuja ültetése és ápolási módja nagyban befolyásolja a következő évtizedek kinézetét.

A tuja ültetés, de bármilyen más örökzöld bokrok esetében is ugyanaz a módszer amikor a talajba ültetünk. Az ültető gödör legyen legalább kétszer- háromszor nagyobb, mint az örökzöld gyökérzete.

Alapos talajlazítás megfogja hozni a gyümölcsét, amikor az már erőteljesen fejlődne, akadálytalanul és erőlködés nélkül tud mélyre hatolni lefelé. Az erős és kiterjedt gyökérzet tud nagy lombot ellátni tápanyaggal és vízzel. Ezért mindéképpen érdemes már az ültetést is jól csinálni, mert nem mindegy, hogy növény kínlódva, túlélő üzemmódban él vagy kicsattanó egészségben.

Az ültettet örökzöld fajtája utal arra, hogy milyen tulajdonságot hordoz magában. A Leylandi ciprusból már eleve tudni lehet, hogy sövénynyírás már a következő évben esedékes, de egy sövény babérmeggy nevelése is feltételezi, hogy a kerti szerszámoknak ritkán, de fontos szerep jut az éves ápolás során.

Az örökzöld cserjék ( madárbirs, kecskerágó, buxus, mirtuszlonc stb.) is megkívánják a tavaszi igazító formázást.

A kaspóba ültetett formára nyírtak pedig akkor válnak igazán szemrevaló példányokká, ha minden hónapban a sövénynyírás megtörténik rajtuk, ami inkább fazonigazításnak felel meg.

A tuja metszés nemigen jut eszébe egy hobbikertésznek, mert a nyugati Tuják közül legjobban a Smaragd oszlopos tuja hódította meg kertészkedők szívét, ami pompás formázott növekedése kevés feladatot és törődés ígér annak, aki választja. De ez nem így van már régóta, mert a klímánk változása légszárazságot hozott, a talajainkat nem gondozzuk szerves anyaggal és a humuszkészletek is teljesen lecsökkentek és a tuja barnulás kezelés minden kertben általánossá vált.

A tuja betegségei és permetezése akkor kerül előtérbe amikor már a megmentéséről van szó, pedig egy általános rutinszerű tavaszi és őszi ápolás teljesen védetté teszi a külső sárgulás, barnulás ellen.

A tuja tápanyag kiválasztása nagyon fontos dolog, de minden örökzöld esetében is igaz, hogy magnéziumban gazdag kell, hogy legyen, mert a zöld szín képződéséhez feltétlen fontos a talaj  felvehető Mg készlete.

Örökzöldek tápoldat használata nem csak kaspós örökzöldeknél lehet könnyedén alkalmazni, hanem kavicsos, mulcsos takarású kertekben is. Ugyanis más lehetőségünk nemigen van, vagy csak nagy munka árán. Az örökzöld tápoldatot legjobb huminsavval együtt használni, mert kelátkötő tulajdonsága miatt az sokkal jobban hasznosul és felvehető állapotban tartja a növények számára.

Összefoglalva minden örökzöldet kell permetezni, tápanyaggal ellátni, csak nem mindegy hogy milyennel és mikor.Ez a kulcsa annak, hogy kertünket hosszú időn át díszítse  egészséges  babérmyeggy, tuja, ciprus, fenyő, korallberkenye, tiszafa, leylandi stb...