Blog

MITŐL LESZ AZ ÖRÖKZÖLD TUJA ÖRÖK ZÖLD?

MGÉ
MGÉ
2017.12.09 17:53
MITŐL LESZ AZ ÖRÖKZÖLD TUJA ÖRÖK ZÖLD?

Tapasztalataim szerint az örökzöldekkel (tujákkal,lejlandy ciprusokkal, fenyőkkel) itthon nagyon kevesen tudnak jól bánni.

Jól mutatja ezt az is, hogy a 2011-es megjelenésétől számítva, alig 5 év alatt szinte az egész országban lelegelték az örökzöld puszpáng bokrokat a selyemfényű puszpángmolyok.

Sajnos sokan azt hiszik, hogy az örökzöldek olyanok, mint a dinoszauruszok korából fennmaradt  krokodilok, hogy mindent túlélnek.

Azonban tudnod kell, hogy nagyon sokféle kártevővel és korokozóval kell az örökzöldeknek is megbirkóznia.Ilyenek a különböző rozsdás barnulások, amelyek gombás fertőzésre utalnak vagy  a rovarok  lárváinak  kártételére (pajzstetük, borókabogarak, szúbogorak, ezüstmolyok, tujafúró).

Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy leültetik az örökzöldeket és az elvan magában onnantól kezdve, semmire sincs szüksége az életben maradáshoz. Ez talán igaz is lenne, ha az összes örökzöld úgynevezett 40 aranykoronás  (ismered kedves Olvasóm ezt a kifejezést a termőképességre utaltam) talajba kerülne.

Viszont azt tudnod kell, hogy az országban átlagosan 19 koronás a talaj minősége, amit tovább ront, hogy ez egy nagyon nagy átlag. Hazánk területének nagy részén 17 korona alatti a talajminősége. 

Tehát, ugyanúgy, mint ahogyan mi is vitaminokat és ásványi anyagokat szedünk az egészségünkért, a talaj tápanyag és ásványianyag tartalmát is pótolni kell, hogy a növényeik jól érezzék benne magukat. És ezt az örökzöldek is megkövetelik.

Gyakorta okoz fejtörést, főleg ha egész sövényt ültettünk örökzöldekből, hogyan lehet pótolni egy tönkrement növényt. Nagyon nehezen. A hézagos állományt kipótolni mindig nagy kihívás, hiszen méretben és fajtában azonos növényt találni szinte lehetetlen.

Éppen ezért, kérlek, most jól jegyezd meg: hogy a jólét záloga a jóltápláltság. Ha valamiben hiányt szenved a kerted, akkor a növényeid előbb-utóbb legyengülnek és tönkre mennek.

Mit lehet elrontani az örökzöldek ápolásánál?

  • a vízmennyiséget (könnyen kiszáradhatnak földlabdás ültetés után, de az állandó csepegtetést  sem szeretik)
  • a tápanyagozást (általában nem kapnak, így a legtöbb növény  tápanyaghiányos)
  • a növényvédelmet (ennek is a teljes hiánya az általános tapasztalat, így könnyen kaphat el az állomány fertőzéseket a szomszédos területekről)
  • a belső tisztítást (sokan nem tudják, de minden évben ki kell a növény közepét tisztítani az elhalt levelektől, mert ezek a fertőzések gócpontjai lehetnek)
  • a talajtömörséget (az örökzöldek sem tudnak sokáig megmaradni, ha a talaj összetömörödött és átjárhatatlanná válik a víz és a levegő számára - kapilláris  rendszer működési  zavar)

Mi történik, ha nem figyelsz oda az örökzöldekre?

Az egyik lehetőség, hogy gyorsan  tönkre mennek. A tuja gondozást igényel. És hidd el nekem, sokszor ez a kevésbé fájó…

Az örökzöldek nagyon nehezen heverik ki a betegségeket. Nem olyanok, mint a lombhullatók, amelyek következő tavasszal szép új lombot hajtanak és minden megy tovább… a tuják és a fenyőfélék regenerációja évekig is elhúzódhat, és addig is csúfítja a kertet  féloldalasan.

Éppen ezért kell a megelőzésre koncentrálnod (Humin Garden Plus-Sol, Smaragd Extra MgAmalgerol kombinációval). Hidd el, ez semmivel sem nehezebb, vagy problémásabb, mint a gyep ápolása!

Az egyik ügyfelem, Szilágyi János Debrecenből keresett meg, hogy a csodaszép, majd 20 éves tujasövénye csúnyán elkezdett sárgulni. Őszinte leszek: nem tettem volna rá 2 Forintot, hogy sikerül megmenteni egy ilyen idős állományt.

János tudja, hogy a puding próbája az evés, és bevállalta, hogy végig csinálja a tápanyagozási programot. Az elején nem kecsegtetett sok sikerrel a kezeléssorozat, de valahol fél úton megtörtént a csoda, és elkezdtek reagálni a tápanyagfeltöltésre a növények. Végül két év alatt sikerült teljesen meggyógyítani és megújítani a sövényt, anélkül, hogy új növényeket kellett volna ültetni.

Hasonlóan jártunk el Clementis Györgynél is, aki 2017 tavaszán keresett meg a tuják barnulása miatt. Végül nem csak a tujákat kezeltük ki, hanem a gyepet is. A képek önmagukért beszélnek. A bal oldali kép 2017 tavaszán készültek, míg a melette kép 2017 novemberében.

Beszámolóját ide kattintva ovashatod  el.