Fűmag vetése, felülvetés

A FŰMAG VETÉSE, AVAGY HOGYAN LESZ TÖKÉLETES A GYEP!

MGÉ
MGÉ
2017.05.24 19:17
A FŰMAG VETÉSE, AVAGY HOGYAN LESZ TÖKÉLETES A GYEP!

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a telefonos konzultáción feltesznek nekem az, hogyan kell a fűmagot elvetni,hogy egyenletesen kikeljen és szép zöld gyep legyen belőle?

Ha biztosra akarsz menni és mélyebben szeretnéd megismerni a füvesítés lépéseit, akkor jó szívvel ajánlom a figyelmedbe a MENTORPROGRAMOT, amelyben segítségedre leszek, hogyan kell a fűmagból hosszantartó, gazmentes, szép zöld pázsitot nevelni.

Kertépítés esetén örök nagy kérdés, hogy gyepszőnyeget terítsenek le, vagy magról vessék a füvet.

A gyepszőnyeg nagy előnye, hogy készen kapod, az előkészített földre szinte csak le kell teríteni és már készen is vagy, azonban jóval drágább megoldás, mint magról vetni.

Röviden, ha nincs időd végig olvasni a cikket:

  • A fűmag számára a tavasz vagy az ősz az ideális vetési időszak. Én általában az őszit javaslom, jobban szokott sikerülni hobbi kertészkedőknek.
  • Mindig a megfelelő fűmagot válaszd ki: milyen környezetben, milyen használatra szeretnéd, ez határozza meg a választást, ne a barkácsáruház akciós újságja!
  • A füvesítés nem a mag elvetésével kezdődik!Fel kell előtte készítened a talajt is!- Végezd el a talajfertőtlenítést, a gyommentesítést és a szerves trágyázást, hogy megteremtsd az ideális környeztet a magoknak.
  • Ne feledd, a fű elvetésével még épp csak elkezdted a füvesítést! Ne hanyagold el az utána jövő fontos feladatokat sem, mert csak így lesz egyenletes, szép a gyep!

A vetés sikere sok kis apró fortélyon múlik, és tud olyan gyönyörű, egyenletes lenni, mint a gyepszőnyeg.

Melyek ezek a fortélyok?

- a vetési időpont kiválasztása

Alapvetően 2 vetési időszakot különböztetünk meg a tavaszit és az őszit, hiszen sem a téli fagyok, sem a nyári kánikula nem kedvez a csírázásnak.

tavaszi vetésnél a  hideg a legnagyobb ellenség, óvatosan kell megválasztani az időpontját. Általában április elseje -május eleje között a legjobb elszórni a magokat. Így a fagyok már nagy valószínűséggel elkerülik és a talaj már kellően melegszik ahhoz, hogy a csírázás ideális körülmények között indulhasson meg (ha száraz a tavasz, akkor  gyakori öntözéssel kell elősegítened a fűmag életre kelését).

Az őszi vetésre a legalkalmasabb augusztus utolsó hete-szeptember első fele. Ilyenkor a nappali hőmérséklet már mérséklődik, és egy csapadékosabb időszak várható, ami szintén kedvez a magok csírázásának. Ebben az időszakban az egyik legnagyobb ellenség a lombhullás. A lehullott levelek  könnyen „megfullaszthatják” a friss fűszálakat, ezért az őszi vetésnél gondoskodnod kell a levelek rendszeres(napi) eltakarításáról is.

Az őszi vetés mellett 3 fontos érv szól:

  • egyrészt ilyenkor a melegigényes gyomok fejlődése visszaesik a hűvösebb idő beköszöntével
  • másrészt az őszi vetés tavaszra már kellően „idős” lesz, hogy a tavaszi munkálatokkal gyomirtós kezelést is kapjon, megelőzve az elszaporodásukat (a tavaszi vetést leghamarabb ősszel szabad gyomirtóval kezelni, a fiatalabb füvet képes tönkretenni a vegyszer)
  • harmadrészt és ez talán a legfontosabb: az őszi vetés előtt van időd jól felkészíteni a talajt a vetésre!

- a megfelelő mag kiválasztása

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják a fűmag, az csak fűmag. Hadd mutassam be egy másik példával, ha van 3 féle paprika palántád: egy méregerős cseresznye, egy zamatos fehérözön TV és egy kalocsai fűszer paprika, akkor biztos vagyok benne, hogy nem a húsos TV paprikát fogod kiszárítani és ledarálni a halászlébe, hanem a kalocsait. … és az is valószínű, hogy nem a cseresznyepaprikába töltöd a rizses-húst a töltött paprikához.

Ugyan így működik ez a fűmag esetében is. Számos speciális célra kifejlesztett fajta van:

  • az egyik jobban bírja a szárazságot,
  • a másik az erős igénybevételt (pl. sportpályák esetén),
  • van, amelyik az ősfák árnyékában is csodaszépen hajt,
  • akad, amelyik az átlagosnál több törődést igényel,
  • és vannak úgynevezett univerzális típusok is

Általában ez utóbbit szoktam a legkevésbé ajánlani, mert tudod, ami mindenre jó az általában semmiben sem kiváló. 

Gondold át a választás előtt, hogy az a terület, amit szeretnél befüvesíteni milyen típusú: árnyékos vagy napos, illetve hogy milyen célra szeretnéd a füvesítést, mennyire kell strapabírónak lennie.

A nálunk, illetve az ügyfeleinknél legjobban bevált fajtákat a webshopunkban is megtalálod! Kattints ide értük! 

- az előkésztés

Ha az őszi vetés mellett teszed le a voksod, akkor most kell elkezdened rá felkészülni.

  • Kialakítani a vízelvezetést, az öntözőrendszert.
  • Előkészíteni a talajt, első lépésként a tereprendezéssel, majd utána a gyomtalanítás, gyomirtással (ez letöbbször egy-két  hónapoig  tart)

  • Harmadik lépésként jöhet a talajfertőtlenítés, amivel a kártevőket és a káros mikroorganizmusokat tudod kiirtani a leendő fű földjéből. Ezt a lépést NEM SZABAD KISPÓROLNI, mert a fűmag a csírázás időszakában rendkívül sérülékeny, könnyen elkaphat különböző betegségeket, ráadásul nagyon ízletes csemege egyes kártevőknek, mint pl. a pajor. A talajfertőtlenítésre nekem az Artis Pro vált be a legjobban, amikor a pajorokat akarom gyéríteni.Vagy  azonnali  problémakezeléshez  ajánlom  a NEMATOPOT. De prevenciónak kiváló az új készítmény Esstence Bug Stop bio megoldása.
  • 4. lépés lehet a talaj trágyázása hosszan ható szerves tápanyaggal, talajjavítóval, amelyeket a földbe beforgatva ideális táptalajt alakíthatsz ki a magocskák számára. Ehhez kimondottan ajánlom a DCM Antagon gyeptrágyát, ami egyszerre védi meg a friss növényeket a gombás fertőzésektől és táplálja őket, a DCMVivisolt, ami hasznos mikroorganizmusaivasegíti a talajélet felpezsdülését és a  talajregeneráló szerves  trágya , amelyet új füvesítésekhez fejlesztettek ki. Ezek a trágyák segítik az egészséges, erős gyökérzet kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a gyönyörű gyepnek.

  • 5. lépés a fűmagok védelme. A talaj rejtett tulajdonságokkal bír (gyomirtózott, műtrágyázott ,egyszóval vegszerezett), hogy elkerüljük ennek megtapasztalását a rossz fűmagkelésben, segítenünk kell a csírázó életnek egészségesen megvetnie lábát a kertünkben. A fűmagot vetés után permetezzük le  Humin Garden Plus és Esstence  Origo Sprinttel (10 liter vízbe 2,5dl Humin Garden Plus-Sol + 2,5 l origo).

Az előkészített talajt hengereléssel egyengesd el. Majd vesd el a magokat (amikor itt az ideje!) és 8-10 napig  nagy odafigyeléssel, mérsékelt öntözéssel segítsd a csírázást.

 

- a fűszálak megerősítése

A vetést követően a legfontosabb feladatod, hogy ideális körülményeket teremts a kikelésükhöz. Ehhez kellő mennyiségű nedvességre lesz először szüksége a magoknak.

Ha elkezdtek kibújni a friss szálak, akkor a gyökeresedés, bokrosodás elősegítése a következő fontos feladat. Ezt a gyakori (akár heti 2 alkalommal is történő) fűnyírással teheted meg. Az ilyenkor keletkező nyesedéket mindig el kell távolítani a fűről, hogy szabadon tudjon levegőzni. A legjobb, ha gyűjtős fűnyírót használsz, így nem fordulhat elő, hogy a gereblyével kitéped a friss szálakat.

A friss vetés 5-6 hónapos koráig nem kezelhető gyomirtóval, hiszen az a füvet is tönkre teszi. Ebben az időszakban kézzel kell sajnos a gyomoktól megtisztítani a gyeped. (az őszi vetés legnagyobb előnye, hogy télen ezt nem kell megtenni,  mert  a fagy helyetted  elintézi - ha szükséges  lesz,  tavasszal  már elég erős lesz a fű a gyomirtózáshoz is!)

Ha biztosra akarsz menni és mélyebben szeretnéd megismerni a füvesítés lépéseit, akkor jó szívvel ajánlom a figyelmedbe a MENTORPROGRAMOT, amelyben segítségedre leszek, hogyan kell a fűmagból hosszantartó, gazmentes, szép zöld pázsitot nevelni.

Kattints ide érte!

Vagy, ha egy rövidebb összefoglalót szeretnél a témában, akkor iratkozz fel az Így füvesíts című ingyenes oktató sorozatomra, ahol 3 gyakorlatias e-mailben segítek, hogy Te is csodaszép gyepet nevelhess. Ha még nem iratkoztál rá fel, akkor most tedd meg!

Sikeres füvesítést kíván:
Molnár Gábor Éva - a füvesasszony