Blog

GYEPSZŐNYEG ÁPOLÁSA TELEPÍTÉS UTÁN

MGÉ
MGÉ
2018.02.24 18:20
GYEPSZŐNYEG ÁPOLÁSA TELEPÍTÉS UTÁN

Amikor vágyott csodaként a gyepszőnyeg egy nap alatt helyére kerül telepítéskor, tulajdonképpen egy új családtag érkezett ezzel a  a házhoz.

Figyelő tekinteteket nem nélkülöz a gyökeresedés periódusában, mert naponta legalább kétszer meg kell vizsgálni, vajon az öntözés mennyiségét jól állítottuk e  be. Ezt úgy csináljuk, hogy felhajtunk a szőnyeg sarkát és bekukkantunk alá. Az ujjunkkal meg is tapogatjuk a földet, a gyepszőnyeget, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy kellően át van e nedvesedve vagy sem.

Erre azért van szükség, mert nincs általános recept a vízmennyiség  beállítására. Minden kert más széljárással, talajminőséggel és benapozottsággal rendelkezik éppen a gyepszőnyeg telepítés pillanatában is.

Amennyiben száraznak érezzük a helyzetet, akkor emeljünk az öntözési időn, de ha netalán csurog, csicsog   a víz mindenütt , akkor  sürgősen el kell venni  a vízmennyiségből.
A fű színe is árulkodó számunkra, hogy milyen állapotok zajlanak éppen a területen (szürkészöld, sárgás foltok vagy egyenletes zöld).

Ha színehagyott a gyep a legmelegebb órákban, de tapintásra, szemrevételezésre megfelelő a vízmennyiség adagolása, akkor csak beiktatott frissítő öntözésre van szüksége a gyepnek. Az elvágott gyökerek nem tudnak szívni a talajból utánpótlást, vagyis a megemelkedett párolgástól (levélben kialakult vízveszteségtől) jelentkezik a színvesztés.

 

A zöld gyep igen nagy kalandon megy keresztül, amire a kert főszereplőjévé válik, ezért  a kezdeti periódusban  nagy odafigyeléssel kell  gondozni. Gondoljunk csak bele, elvágják táplálkozási lehetőségét a növénynek, majd jó összegurítják, hogy jól szállítható legyen. Eközben sötétben, nedvesen dunsztolódik egy bizonyos hőmérsékleten és végül jó esetben aznap kikerül a levegőre. Legrosszabb esetben másnap kerül kiterítésre, amikor már olyan folyamatok is megindulhattak, ami a gombabetegség melegágyaként ismerünk.

gyökerezést  serkentő  tápanyag kíszórásán felül én mindig lepermetezem  a leterített gyepszőnyeget Humin Garden Plus-Sol  és  Quik-Link-gel (és 2019  tavaszától Esstence  Origoval is ).

Az élet minden nap produkálja a maga dolgait és nem tudunk minden esetben a legoptimálisabb feltételek biztosítani a gyepnek. De egyet tehetünk annak érdekében, hogy minden a legjobb mederbe kerüljön.A kezeléseket elvégezzük és...

Figyelünk!

Figyeljük a jeleket, ami a kertben történik és reagálunk arra. Amennyiben van mód rá, akkor még aznap történjen kezelés, változtatás az ápolásban, nehogy lebetegítés áldozatául essen a gyepszőnyeg.

Minden esetben kérj tanácsot a telepítőtől, hogy mire kell most ezen túl figyelned (nem kis összeget fizettél ki azért, hogy kertedben egy nap alatt zöld gyep legyen), ne fogadd el azt, hogy nem kell vele semmit csinálni.

Hogy kinek a feladata a megfigyelés  a Te  kerted  esetében  azt én nem tudhatom, de hogy nem kell a gyepszőnyeggel semmit csinálni, csak öntözni, az nem állja meg a helyét a szakmában. Amikor  mi telepítünk, akkor  az én feladatom, hogy  a kert  egy éves éltciklusára odafigyeljek és  tanácsokkal ellássalak.

Bizonyára szeretnéd profi módon telepíttetni a gyepszőnyeget, és amennyiben nem vállalkozol te magad erre a feladatra, keress meg bennünket, a Füvesasszony  csapatátSzolgáltatásaink közül  itt tudsz  válogatni.

Ha így döntenél, keress meg bennünket +363369063

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony