Konyhakert gondozás

Miért érdemes újragondolnod a fűnyesedék hasznosítását?

Ezt igazán megéri kipróbálnod, mert mindig szükséged lesz rá.

Igazán csodás konyhakertet szeretnél, ezt ne hagyd ki

Pár hét és betoppan végérvényesen a tavaszi szezon:

MGÉ
MGÉ
2023.07.17 20:53
GardenMix nyári kísérletek

GardenMix lombtrágya kísérletek eredményei fotókon illusztrálva. 

Mire megy egy bio elvek alapján gondozott kert?

Az idei évben belevágtam a konyhakert sorozatba, amivel az a célom, hogy megmutassam: vegyszerek nélkül is lehet szép és egészséges zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni a kertben.

Gombás betegségek kezelése a konyhakertben

Az éltető csapadék a nyári kánikulával karöltve egy gyilkos kombinációvá alakul nagyon gyorsan. Hiszen a képződő párás levegő kiváló körülményeket teremt a gombaspórák beindulásának.

Sokan tapasztalják meg a mostani időjárásban, hogy a gondosan ápolt kertben lisztharmat, szürkepenész és más gombás fertőzések ütik fel a fejüket villámgyorsan.

Ha ezt nem teszed meg, hiába locsolod a kertet:

Még valamikor ifjú koromban mesélte Molnár Gábor Jenő bácsi, hogy amikor ősszel szüretelték a paprikát, a leggazosabb részen voltak a legszebb, leghúsosabb példányok, míg a patikai rendben tartott parcellákról csak vékonyhúsú, kisebb és satnyább termést tudtak begyűjteni.

 

Hogyan lesz a homokból vagy az agyagos talajból éltető termőföld?

Ha most fogtál neki a kertészkedésnek a tavaszi földmunkák során bizonyára megismerted milyen talaj van a kertedben.

Az ország jelentős részén vagy homokos, vagy agyagos a talaj. Egyik sem kecsegtet nagy és ízletes, tápanyagokban dúskáló terméssel.

Szerencsére ebbe nem kell beletörődnöd, mert a talaj képes változni.

Az örökké bőven termő kert titka: a komposzt

Bizonyára Te is ezerszer hallottad már, hogy komposztálni milyen környezetbarát és hasznos dolog (most pedig egy kicsit kényszer is, hiszen országszerte sok helyen idén nincs zöldhulladék-elszállítás a vírus miatt).

Talán már neki is láttál egyszer vagy többször… de rendre csak addig jutottál, hogy lett egy jó nagy ápolatlan zöldkupacod, ami nem hogy értékes komposztot nem ad, még a lóbogarak melegágya is lett. 

A szép termés záloga: az előcsíráztatás

Most van az ideje neki,hogy akár szabadföldben, palántanevelés nélkül is tudj zöldségeket termeszteni.

Jelen helyzetben nincs annyira lehetőség a piacon sétálgatni és jóravaló palántát vásárolni (és őszintén szólva nagyon nehéz kifogni is a jó fajtákat, amelyek valóban teremnek is).

Melegágy és automata öntözés alig 100 Ft-ból négyzetméterenként:

A konyhakert sikerének 3 kulcs összetevője van:

  • a tápanyagokban gazdag, meleg talaj
  • a megfelelő magok/palánták kiválasztása és
  • a kellő mennyiségű víz

A mai levelemben azt mutatom meg, hogyan tudsz néhány 100 Ft ráfordítással igazi melegágyat és (fél)automata öntözőrendszert készíteni a veteményesbe.

MGÉ
MGÉ
2020.04.01 10:07
Hogyan fogj neki a konyhakertnek?

Az új sorozatommal azoknak szeretnék segíteni, akik maguk kívánják megtermelni az asztalra a paradicsomot, salátát és egyéb földi jóságokat vegyszermentesen. Legyen az egy 20-100 nm-es konyhakert, vagy néhány virágcserép a balkonon.

A zöldségek, gyümölcsök saját termesztése, még ha dolgos feladat is, nagyon kényelmessé teszi az életet: hiszen csak ki kell szaladnod a kertbe néhány ízletes levesbe valóért, salátáért.

Lehet, hogy elsőre nem lesz olyan szép, mint a zöldségesnél látott, de garantáltan ízletesebb és biztosan vegyszermentes lesz!