FÜVESÍTÉS, HOZZÁVALÓK

Tavaszi füvesítés vagy őszi füvesítés a kitűzött időpont a munkához, tulajdonképpen mindegyikhez alapos előkészület szükséges. Talán a gyepszőnyeg lerakás az, amit kilehet tolni még a nyári meleg periódusra is, amikor azonnali kertfüvesítés a cél.De legtöbbször a rászánt fűnevelési idő határozza meg, hogy fűmag vagy gyepszőnyeg telepítés mellett döntünk.

A sok fűmagválaszték legtöbbször elbizonytalanítja az embert, hogy akkor melyiket is válassza. Neki melyik lenne a legjobb. A barenbrug fűmag inkább vékonyszálú típus. Ennek ellenére vannak olyan fűmagkeverék közöttük is amik már a mai kor követelményeinek megfelelnek: szárazságtűrő, mélygyökérzetet nevelő, felszíni tarackolók, strapabírók.

Az otthoni füvesítés igen költségtakarékos módszer, mert csak a füvesítés hozzávalóit kell megvásárolni, a kertészeti munkát a kertészkedők önmaguk valósítják meg. Hogy ez könnyedén menjen és sikerüljön a legtöbb buktatót elkerülni, az Új füvesítés mentorprogram nagy segítségére van azoknak, akik fáradságot nem kímélve talicskát és gereblyét ragadnak és saját maguk dolgoznak a kertjük füvesítésén.

A családi házak lakói között a házi kedvencek is szép számmal jelen vannak, emiatt célszerű a kutyás kertekbe való fűmagot választani mint a johnsons fűmagot, ami inkább szélesebb szálú fűmagkeverék (nádképű csenkesz fűmagot tartalmaz túlsúyban).

Füvesítés házilag módszerhez is szükség van jó alapanyagra. Legyenek az alapok jól előkészítve ami tulajdonképpen a talaj. A talaj legyen feltöltve szerves anyaggal, legalább 20-25 cm mélyégben, hogy a föld laza szerkezete mély gyökérzetnevelést biztosíthassa. Még gyepszőnyeg lerakásnak is igen kulcsfontosságú szerepe van a föld alapos megművelésének. Kemény talajon nehezen verekedi át magát a gyepszőnyeg új gyökérhajtása, ezért kerüljük a vizes talaj taposását. Az összetömörödött talaj nagy hátrányt jelent a gyepápolás hosszú évei alatt.

Felülvetések és a fűpótlás ideje inkább legyen a gyepszellőztetéssel egybekötve, akkor a leghatékonyabb. Ez egybeesik a tavaszi füvesítés és az őszi füvesítés idejével.

Frissen vetett fű öntözése automata öntözéssel a legideálisabb, de nem nélkülözi az emberi jelenlétet. Elsőre biztosan nem sikerül megtalálni azt a beállítást, amivel állandóan nedvesen tudjuk tartanai a fűmagokat, ami feltétele az ideális kelésnek. Emiatt mindig résen kell lenni, hogy időben érkezzen a következő kelesztési periódus. Ha nagy általánosságban megkel fogalmazni, hogy a frissen vetett fű öntözés hányszor történjen egy nap, akkor talán nem járok messze az igazsághoz, hogy napi 4-6 alaklomra kell törekedni. Függ a felszáradás ütemétől is, amit befolyásol a széljárás, napsütése órák száma, a terület  benapozottsága.

Akinek pedig nincs automata öntöző telepítve a kertjébe, annak törekednie kell, hogy a fűmagok nagy része takarásban legyen füvesítés során. Illetve felügyet alatt tartsa napközben a felszáradást, mert a megdagadt mag amikor kiszárad, akkor sikertelenségre van ítélve a kelés.