GYEP - FŰ ÁPOLÁS

Gyepápolás egyik legfontosabb tényezője, hogy mikor és milyen gyeptrágya van használva az éves fű tápanyag utánpótlására. Gyep műtrágya választás legtökéletesebb variációja, amikor a műtrágya granulátum szerves alapú, szerves anyaghoz van kötve. A DCM gyeptrágya minigran méretű fű trágya, aminek kijuttatása során a fűszálak közé hullva a gyep öntözése során napok alatt feloldódik. Rövid időn belül a gyep tápanyag felszívódik és belekerül a növénybe, hatása gyorsan látványosan láthatóvá válik, természetes ápolt hatást nyújtva az éves gyepgondozás alatt.

Gyepápolás tavasztól őszig folyamatos gondoskodás, hogy szemet gyönyörködtető zöldfelületet jöjjön létre egész évben.
Ennek az ápolásnak van sorrendje, mert nem mindegy mikor és hogyan történik.

A tavaszi szezon indulása az időjárás hőmérséklet mutatójától függ. A gyepszellőztetés ideje tavasszal mindéképpen a talaj felmelegedésétől függ.10-12 C talajhőmérséklet ideális a munka megkezdéséhez.

Fűnyírás mindéképpen előzze meg a gyepszellőztetést, hogy a gép a talajig tudjon hatolni és hatékonyan takarítsa ki az elhalt fűszálakat, filcet a munka során.

Ennek a munkának rendkívül fontos szerepe van, mert a gyepbetegségek melegágya az a gyep amelyik nincs kitakarítva, megújítva a gyepszellőztetés által évente legalább kétszer. A gyepápolás első munkafázisa után jön a következő feladat, a pázsit műtrágyázás.

A műtrágya önmagában már nem kielégítő tápanyagforrás, mert a talajt nem gondozza és a leromlott talajállapotot nem képes kezelni, csak a növényt eteti.

Emiatt egyre több hobbikertész is szívesen nyúl a szerves trágya fűre szórásához, mert a modern fű trágya picike granulátum, amit kézzel és műtrágyaszóróval is kilehet juttatni pázsitra, gyepre. Ezek a szerves trágya granulátumok a talaj fizikai szerkezetére nem csak jó hatással van, hanem a talaj mikroorganizmus közösségét kimondottan támogatja, vagyis  a talajéletet megsokszorozza használata.

Minél puhább szerkezetileg egy talaj, annál kevésbé szeret benne a vakond járatokat ásni, mert állandóan a fejére omlik a sajátkészítésü vakond alagút. Még sincs elkeseredésre ok, ha nem ilyen most még a talaj a kertedben, mert a gyepápolásba vakondriasztó granulátum használata könnyedén beleilleszthető. Vakondot nem bántjuk, csak elriasztjuk és rendszeres használatával biztonságosan távol tartjuk a kis betolakodót a gyep feltúrásától.Füstpatron is ebben nagy segítségünkre tud lenni.

A gyepápoláshoz a legmegfelelőbb gyep műtrágya kiválasztáson túl időnként a gyepben előforduló gyomokkal is foglalkozni kell. A vegyszeres gyomirtásnak megvan az ideje, körültekintően kell azt alkalmazni. Legjobb a környezetünknek, ha kis időt rászánva kitudjuk szedni gyomlálással a füves területből a megjelenő gyomokat. Ez nem mindig sikeres vállalás, mert a nagy fűterületek és az intenzív gyomosodás rendkívül időigényes feladattá válna. Ilyenkor a gyomirtó fűre alkalmazását nem úsztatjuk meg. A letölthető tudásanyagok között külön foglalkozunk a szelektív gyomirtással ami nagy segítségedre lesz a gyepgondozás során.

Nem tudunk szó nélkül elmenni a folyékony műtrágya fűre permetezések elterjedése mellett ebben az összafoglalóban sem. Ezzel az eljárással szinte azonnal betudunk avatkozni, mert a fűszálak lombján keresztül azonnal hatással tudunk lenni a növényre. A betegségek, gyepsárgulás szinte azonnal megállíthatók a legjobb hatóanyagú kombinációk kipermetezésével. Gyors és hatékony módszer, szinte minden évszakban előszeretettel használják a kertészekedők a folyékony műtrágya fűre kijuttatását.