Blog

HOGYAN LESZ A VETETT FŰBŐL GYÖNYÖRŰ DÚS GYEPSZŐNYEG A FŰNYÍRÁS ÁLTAL?

MGÉ
MGÉ
2018.05.17 09:18
HOGYAN LESZ A VETETT FŰBŐL GYÖNYÖRŰ DÚS GYEPSZŐNYEG A FŰNYÍRÁS ÁLTAL?

A füvesítés egy aprólékos feladat, ami nem ér ott véget, hogy az előkészített talajra kiszórod a fűmagot. (Ha nem tudod hogyan is kell előkészíteni a füvesítés,katt ide a cikkért!)

Hogyan vesd el a fűmagot?

Az egyenletes kelés és a gyökeresedés elősegítéséhez a talaj felső rétegébe javallott indító trágyát szórni, ami pontosan a sarjadó fű igényeihez igazított tápanyagtartalommal ideális életfeltételeket biztosít a frissen kikelt magok számára.

Erre jó megoldás:

A magok szórása előtt tömöríteni kell a talajt, majd a kiszórt magokat egy gereblye segítségével kb. 0,5 cm mélyen be kell dolgozni a talajba (vagy tőzeggel takarni) és ismét tömöríteni hengerrel.

Noha sokan azt gondolják, hogy innentől már csak várni kell, ez sajnos nem így van. A feladat neheze még hátra van.

Kelesztés

Miután elvetetted az előkészített talajba a magokat, az a feladatod, hogy a kelést segítsd elő.Mitől kel ki a mag?

A napfénytől és a nedvességtől.

A magok elvetése után először egy alapos, esőztető öntözéssel kell megfelelő nedvességűvé tenni a talajt. Ezután az úgynevezett kelesztő öntözést kell beállítanod az öntözőrendszerben, vagy kézzel kell megcsinálnod 1,5-2 óránként a locsolást.

Automata öntözés hiányában érdemes 0,5 cm tőzeges fűmagtakarást végezni. A talajra kijuttatott tőzeg nedvesen fogja tartani a magot, így megvédi a kiszáradástól.

Ezt a gyakori öntözést a 8-14. napig kell tartani a fűmag típusától és az időjárástól függően, utána napi 2 alkalomra csökkentjük.

Az elején nem kell megijedni!

A jobb minőségű fűmagok valójában keverékek, többféle magból összeválogatva, hogy a speciális igénybevételnek megfeleljenek. (pl. árnyék vagy szárazságtűrő legyen)

Éppen ezért mindig van egy vezérfű (ezek általában az angol perjefélék), ami gyorsabban kibújik (5-8. nap környékén), mint a többiek.

Kelés után lehet átállni a napi 2 öntözésre, amit az első nyírás előtt 1-3 nappal teljesen ki kell kapcsolni.

Mikor kell először lenyírni a füvet?

Akkor, amikor a vezérfű eléri a 8-10 cm-es magasságot. A zsenge szálak ilyenkor még nem elég erősek, hogy megtartsák magukat, így 5-6 cm-re vissza kell vágni, hogy ne hajoljanak el.

Az első 1-2 nyírás általában nem éri még el az aljfüveket, így nem zavarja őket a fejlődésben.


Mit tegyél, ha foltosan kelt ki a fű? 

Az első fűnyírás után fogod tudni pótolni a hiányzó részeket, hiszen a vizes talajra szigorúan tilos rálépni, mert lenyomod a sarjadó füvet és összetaposod az egyenesre gereblyézett talajt.

A pótlás művelete egyszerű: egy kicsit meg kell kapirgálni a hiányos részt, beszórni fűmaggal, majd lefedni   tőzeggel és locsolni. A következő fűnyírásig ki fog kelni itt is a mag.

Anomáliák és kezelésük

Az új füvesítésnél jellemzően az első vagy a második fűnyírás során kijönnek az előkészítés vagy a talaj hibái, amennyiben vannak:

  • a fűszálak elszíneződnek, sárgulnak vagy
  • inkább „visszafelé nőnek”

Ezek jellemzően talajproblémára utaló jelek.

Ha gondosan előkészítetted a talajt (tápanyagfeltöltés), akkor a humusz hiánya lehet az egyik gond. Ezt Humin Garden -Sollal, azonnal felvehető tápanyaggal (folyékony humusszal) tudod orvosolni. A problémás részeken öntözve, a terület egészén pedig permetezve kezeljük a területet.

Ha nem volt kellően alapos a talaj előkészítés, mi több, friss talajt is hozattál a kertedbe előfordulhat, hogy azt a műveletlen, hepehupás altalajra terítették ki. Ez esetben a két földréteg között nincs összhang, és a fűmagoknak abban a sekély, változó vastagságú talajrétegben kell boldogulniuk, ami frissen került oda.  Ilyenkor a két talajréteget össze kell kötni egymással, hogy a víz-levegő és tápanyagháztartás megfelelő módon működjön a kertedben.

Ennek az eszköze az Amalgerol. Helyre állítja a talaj kapilláris rendszerét, elősegíti a talajéletet és átjárást biztosít a víz számára a két talajréteg között.

A fű dúsítás,bokrosodási szakasza

Az első 1-2 fűnyírás után, amikor már csak napi 2 öntözésre van szükség: következik a bokrosítási szakasz.

Ebben az időszakban sok-sok tápanyaggal és rendszeres fűnyírással (akár heti 2-3 alkalommal is) serkentjük a gyepet a növekedésre.

Ilyenkor a fűmagasságot 4-5 cm-re állítjuk  és csupán 1-2 cm-t vágunk egy-egy nyírással, hiszen az a cél, hogy a friss fű oldal irányban is elkezdjen nőni, azaz dúsuljon a tő.

Ilyenkor nitrogénben gazdag  szerves gyeptrágyával kell szórni a friss vetést. Én leginkább a DCM Mix-2-t ajánlom ilyenkor, amit kifejezetten a dúsításhoz fejlesztettek ki és a gyökérfejlődéshez.

Ha már bezárult teljesen az állomány, a hőmérséklet függvényében újra be kell állítani az öntözést (heti 2-3 öntzésre,kánikula esetén minden napra), illetve rendszeresíteni a heti egy fűnyírást.

Nyáron a gyepet  5-6 cm-t tarts, ősszel pedig majd vissza kell szorítani a téli felkészítéshez 3-4 cm-re.

A nyári, kicsivel magasabb vágási magasság segít, hogy árnyékolja önmagát az állomány. Így a napsugarak nem égetik meg a gyökereket a felhevült talajjal.

Gyomosodás

Az első és legfontosabb, ha azt látod, hogy a friss vetésben gyomok jelennek meg: nem kell azonnal pánikba esni. Oda kell figyelni azonban.

A tavaszi füvesítést jellemzően az olyan kétszikűek lephetik meg, mint a libatop, vagy az útifű. Ezeket fűnyírás után kihúzhatod a földből, de akár a rendszeres nyírással is visszaszoríthatod őket.

Gyomirtózni a keléstől számított 2 hónapon belül nem szabad. Utána is csak rendkívül óvatosan, a minimális dózisokkal. Ennek eredményeképpen először csúnya lehet a gyep, hiszen a gyomok elkezdenek sorvadozni, majd sárgulni a Gyomstoptól, de egy hónap múlva már híre-hamva sem lesz.

Gyepszellőztetni általában nem kell ősszel a tavasszal vetett füvet. Kivételt képezhet, ha olyan mértékű elhalás következett be, ami miatt felül kell vetni az állományt ősszel.

Öntözés

A kelesztő öntözés és a dúsító öntözések után a fű gyökerét le kell szoktatni a mélyebb rétegekbe, hogy ellenállóvá váljon a betegségekkel és a szárazsággal szemben.

Ezt úgy érheted el, hogy amikor már hetente nyírod a füvet, az öntözőrendszert átállítod az időjárás függvényében a 2-3 naponta való locsolásra. Ilyenkor azonban kicsit nagyobb mennyiségben kaphat vizet a gyep.

 

Naponta locsolni csak a kánikulában szabad és ilyenkor sem este!

Ha ezeket a szabályokat és lépéseket figyelmesen betartod, egészen biztos, hogy egy erős és szép gyepállománnyal vághatsz majd neki a második évnek.

Legyél szorgalmas és kitartó,mert  fűnevelés feladati türelemre intik az embert, de cserébe a Te kerted lesz a környék legszebbje!

Sikeres füvesítést kíván
Molnár Gábor Éva, füvesasszony

uiHa kérdésed van, tedd feltelefonon! vagy gyere el egyik problémamegoldó workshopra.