Blog

NYÁRI GYEPGONDOZÁS, A NYÁRI HATALMAS ESŐZÉSEK KÖVETKEZMÉNYE

MGÉ
MGÉ
2018.06.14 09:26
NYÁRI GYEPGONDOZÁS, A NYÁRI HATALMAS ESŐZÉSEK KÖVETKEZMÉNYE

Nem kell hozzá jóstehetség, hogy már most megmondjam, hogy a 2014-es év meg fog ismétlődni (akkor  az átlagcsapadék évi 739.8 mm volt.)

Az idei nyár LEGNAGYOBB kihívása is az lesz, hogy a  nyári gombafertőzéseket megállítsuk, amit   a felhőszakadások  indukálnak   a nagy  melegben.

         

Az ilyen szélsőséges időjárás hatására a talaj nem tudja azonnal a sok csapadékot elvezetni, és a fű  gyökere állandóan vízben tocsog. Ennek hatására ahogy kisüt a nap, a talajban lévő víz felforr és gőzfürdőben tartja a kertet, ahol nincs elég huzat ott  a helyzet  fokozódik. Ennél pedig nem is kell tökéletesebb terep a gombának.

De nézzük meg egy kicsit alaposabban.

Mit is nevezünk gombás fertőzésnek a gyepen, miről ismerheted fel?

A nehézsége, hogy nagyon sokféle lehet, ráadásul sokszor nem is csak egy gombával kell megküzdened, hanem egyszerre többfélével is (felülfertőződés).

Az intő jelek:

  • elszíneződések ( fakó szín, vörösödő, sárguló)
  • foltosodások
  • pókhálós képződmények a szálakon
  • nyálkásodás
  • elgyengülés és pusztulás
  • kalapos gombák megjelenése ( jelző  számunkra, valami nincs rendben)

Mi okozza a nyári gombásodást?

Alapvetően két oka van, amelyet számos más tényező is befolyásol.

Az egyik a túl sok víz, a másik jellemző gond pedig a talajminőség.

  • a talaj lehet tömörödött (nem tudja elvezetni a csapadékot), amit gyeplazítással, és a kapilláris rendszer helyreállításával kell kezelni, vagy
  • laza (nem tartja meg a vizet és a tápanyagokat), amit  szerves  anyagok kijuttatásával  lehet orvosolni és  helyi kezelésként folyékony humusz kiöntözésével.

Fontos, ha talajfeltöltés volt a kertedben (vagy most tervezed), akkor mindenképpen figyelj rá oda, hogy a két különböző réteg (altalaj és a töltés) legyen összedolgozva. Ha ez korábban elmaradt, akkor az egyik legjobb eszköz a helyrehozásához az Amalgerol, ami elősegíti a vizet és tápanyagokat szállító kapillárisok újraépülését. 

 

Ezen kívül a gombásodást úgy tudod a talaj gondozásával megelőzni, ha a pH-ját és a talajéletet karbantartod. Ehhez érdemes rendszeresen használni talajjavítót, például az Antagont, ami kifejezetten a káros gombafajok szaporodását gátolja, illetve a Vivisolt.

           

Akkor is, ha még nincs nyoma a fertőzésnek érdemes a kettőt együtt bevetni, hogy megelőzd a fertőzés kirobbanását.

Jó hír: az Antagon és a Vivisol talajjavító szerves trágya, így a nyári felkészítő tápanyagozáshoz is kiváló választás mind a kettő!

Lehet, hogy most túlzásnak érzed, hogy miért kongatom a vészharangot, de tudnod kell, hogy:

A gombafertőzés alattomos, mert akár éveken át benne lehet a talajban, és amikor kedvezőek a feltételek -mint idén 2018 -ban előbukkanhat, és mindent letarolhat pillanatok alatt, ha nem vagy  résen.

Sokszor előfordul, hogy valaki elkezdi a fertőzés megállító kezeléseket, majd az első sikeres eredmények után abbahagyja. Így pedig csak azt éred el, hogy a gomba lappangó üzemmódra vált!

Ha már megjelentek az első jelek, azonnal cselekedj! Kezdd el a talajjavító kezelést, és réz tartalmú gombaölő permetszerrel a védekezést.   Ha a környezetbarát, bio megoldásokat szereted, akkor jó szívvel ajánlom a Scudo-t (késő este kell kipermetezni), de bármilyen réz tartalmú gombaölő is megteszi.

A lényeg, hogy cselekedj gyorsan, vagy az őszre az a feladat vár majd, hogy a tavaszi újra füvesítéshez készítsd elő a kerted...

A következő hetekben még nagyon sok csapadék fog lehullani a kertekre, ami komoly károkat okoz, ha nem vagy rá felkészülve. Menj biztosra, mint  a kár  mérséklésének a megoldására.

Szép, egészséges kertet kíván  az idei nyárra is

 Molnár-Gábor, a füvesasszony