Küldetésünk

Köszöntelek a Kertfüvesítés.hu webáruházban, a vegyszermentes kertek bölcsőjében.

Az MG Park Kertépítő Kft.  alatt működő honlap célja, hogy megtanítson a vegyszermentes, fenntarható kertápolásra, és kiszolgáljon a megfelelő termékekkel munkád során.

Nem a kertészek Szent Grálját áruljuk.

Nincs olyan mindenható módszertan, ami varázsütésre minden kertben megszünteti a problémákat, vagy bárkit profi kertészkedővé tesz egyetlen nap alatt.

Viszont hiszünk abban, hogy a folyamatos tanulás, a természet megfigyelése, a folyamatainak megértése elvezet minket és a követőinket ahhoz a felismeréshez, ami a személyes kihívásaik megoldását kínálja.

2008 óta vállalkozunk. Megannyi csodálatos kertet építettünk, és bizony volt szép számmal olyan helyzet is, amikor a bevált technikák, termékek fabatkát sem értek. Amíg nem kezdett el összeállni a kép arról, hogy hol kell keresni a problémák gyökerét bizony volt olyan kertünk, ahol 2 hetente permeteztünk gomba ellen, és évente kétszer vetettük felül a teljes állományt, hogy zöld maradjon az a terület.

Az egyik ilyen területünk indította el a vezérhangyát, hogy mélyebbre áskálódjak, és szép lassan ráeszméljek, hogy a titok nyitja a talajban van. Illetve az abból hiányzó valamiben.

Abban a bizonyos kertben 3 szezont szenvedtünk végig, kipróbálva MINDENT, ami egy kicsit is ígéretesebbnek hangzott, vagy innovatív technológiának számított, de rendre vagy nem akart hiánytalanul kikelni a fűmag, vagy azonnal lebetegedett a gyep. Már rettegtem előre a naptól, amikor menni kellett az ügyfélhez, hogy milyen újabb tüneteket produkál majd a pázsit.

Nem értettem, hogy az a kertápolási rutin, ami 9 másik kertben gyönyörű, egészséges gyepet eredményez, ebben az egyben miért vall kudarcot. Aztán jött egy kósza gondolat és több hasonló adottságokkal rendelkező kertből vettem földmintát majd laborban bevizsgáltattam.  

Így derült fény arra, hogy ebben a kertben alig van megfelelő élet a talajban.

Ezután kezdtem el kifejezetten tanulmányozni a talajok minőségét, kísérletezni a talajgyógyítás módszereivel.

Én, Molnár Gábor Éva, a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán végzett kertészmérnök, a Kertfüvesítés című könyv szerzője, huszon évnyi szakmai tapasztalattal, úgy, hogy gyerekkorom óta a kertben éltem, aki együtt nőttem fel a gyümölcsfákkal, leforrázva álltam a felismerés előtt, hogy „semmit” sem tudok a kerti világ működéséről.

Szerencsére a kíváncsi, tanulásra nyitott természetem segített felülkerekedni a szakmai hiúságon, és képes voltam újra belevetni magam a könyvek és kísérletezések végtelen hadába.

Így született meg, és formálódik azóta is a vegyszermentes kertápolási technológiám, melyről bővebben a blogomon olvashatsz.

Persze nem csak saját kútfőből keresem a válaszokat. Nagyon sokat tanultam Bálint gazdától, Gyulai Ivántól a fenntartható szemléletről, és mindig is lenyűgözött az a rendkívüli alázat, amivel a munkához álltak.

Kutatásaim során számtalan külföldi tudós munkásságával ismerkedtem meg, sőt a hazai szakma több elismert szakértőjével is – mint amilyen dr. Csicsor János (a Magyar huminsav társaság elnöke), vagy Szabó István (a Talajmegújító Gazdák Egyesületének Kutatás-fejlesztési bizottságának elnöke) – lehetőségem nyílt együtt dolgozni. 

10 évvel az indulásunk után már több ezer elégedett ügyfelünk használja a termékeinket, és csatlakozott a fenntartható jövőért vívott harcunkhoz. Az ő lelkes és előbb-utóbb sikeres munkájuk gyűjteménye a Kertfüvesítés webáruház büszkeségfala. Nézd meg itt milyen átalakulásokat tapasztaltak meg ügyfeleink!

Tudnod kell, hogy a talajgyógyítás nem megy varázsütésre. Idő kell, hogy a természetes folyamatok beinduljanak, a talajélet felszaporodjon, hogy a levegő-, víz- és tápanyagkörforgás helyreálljon. Ez akár 2-3 szezont is igénybe vehet, de a kitartó munka eredménye egy erős, egészséges kert lesz, amit sokkal könnyebb fenntartani, mint a hagyományos iskola szerint ápolt társait.

Arra vágyom, hogy hazánkban minden ember felismerje és megértse, hogy egészséges életet csak egészséges környezetben élhet, és ezt megtanítsuk a következő generációknak is.

Az egészséges környezet pedig nem tud létrejönni vagy fennmaradni vegyszerek és műtrágyák segítségével. 

Ezért is szeretném, ha bevett kerti gyakorlattá válna a Humin Garden hidrolizált humusszal való huminsavpótlás, ami egyszerre képes támogatni a legyengült növény immunrendszerét, kártevőkkel szembeni ellenállóságát, táplálni a talajéletet, és komplex ásványianyag tartalmával ízletesebbé tenni kerti terményeinket. 

Tudj meg többet a Humin Gardenről! 

Rendszeres használatával egyszer csak azon fogod kapni magad, hogy

  • a gyep már időtlen idők óta nem gombás,
  • sokkal jobban ellenáll a nyári aszálynak,
  • az örökzöldek életerősek és egészségesek,
  • az új füvesítés, vagy felülvetés elsőre sikerül,
  • a pajorok, lótetűk vagy épp a vakondok messze elkerülik a kerted,
  • hogy a kertben minden szépen működik „magától” és végre igazán élvezheted azt!

Ha csak fele annyira is szereted a kertedet, mint ahogy én rajongok a növényekért, és most már a talajgyógyítás témája iránt, akkor garantáltan jó helyen jársz!

Cikkeimmel, válogatott, vegyszermentes termékeimmel, tematikus mentorprogramjaimmal és személyes tanácsadással is örömmel segítek megismerni Neked is a fenntartható kertek ápolásának fortélyait, hogy Te és a szeretteid, kiskedvenceid is bátran belehemperedhessetek bármikor a gyepbe, és jóízűt haraphassatok a mosatlan gyümölcsökből is.

Legyen a Te kerted is olyan hely, ahol jó lenni és jó élni!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony