Küldetésünk

Hogy ki vagyok én?

 

Kedves Kertbarát!

 

Hiszem azt, hogy a te kiskerted, és az én kiskertem egy-egy biztonságos oázis lesz a rohamosan pusztuló világban, ha visszatérsz a természethez, a vegyszermentes kertápoláshoz.

Nekem az a szakmai célom, az igazi vágyam, hogy egyre több ilyen kis oázis legyen a világban, és ezek egyszer összeérjenek, és egy csodaszép, hatalmas zöld egységet alkossanak, amelyben nem csak a szemnek, hanem a testnek is jó élnie, amelyben nem mérgezzük magunkat. Ennek a titoknak a megelőzés a nyitja.

Már gyerekkoromban is a természet szerelmese voltam. Imádtam a fák árnyékában játszani, megfigyelni a növény- és állatvilág legapróbb rezdüléseit, az évszakok és a természet változásait.

Ezen érdeklődésem a felcseperedve sem hagyott alább, így egyenes út vezetett a Kertészeti Egyetemre. Az iskola elvégzése után hidrokultúrás növények termesztésével foglalkoztam.

Ezt követően az élet rákényszerített, hogy saját lábamra álljak, így visszatértem régi nagy szerelmemhez, a kertészkedéshez, fő csapásirányként a kertépítéshez.

 

2008-ban férjemmel megalapítottuk a kertépítésre szakosodott vállalkozásunkat, az Mg Park Kft.-t. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek legfőbb problémája a füvesítés, így ebbe a témakörbe alaposan beleástam magam, míg a férjem az öntözés, az öntöző rendszerek specialistájává vált.

Tudásunkat folyamatosan gyarapítjuk, követjük a trendeket és fejlesztjük eszközeinket. Hatalmas gépparkunk, felszereltségünk és szaktudásunk lehetőséget biztosít arra, hogy szinte minden talajviszonyra, speciális körülmények közé képesek legyünk füvet telepíteni.

 

Minden megbízásom során célom a természeti értékek megóvása, az, hogy minél kevésbé kelljen megbolygatni a természet rendjét. 98%-ban vegyszermentes beavatkozásokat végzek, hiszen a szerves anyagok használata, a természetes módokkal való kezelés sokkal hatékonyabb, ha megfelelő tudás és tapasztalat áll mögötte. Kemikáliák nélkül tartósabb eredményeket tudok elérni, hiszen az általam használt szereknek, legyen szó akár mikrobiológiai gombaölőről, akár növényvédőről, célja az egészséges talajélet támogatása és fenntartása, ami mindennek az alfája és az omegája.

 

Korunk legnagyobb problémája a talajszennyezés, talajrombolás. A minél nagyobb terméshozam elérése érdekében rengeteg vegyi anyag kerül a földbe, ami nem csak a talaj minőségére van káros hatással, hanem az emberek egészségére is. Nézetem szerint a megoldás a talajban levő természetes élővilág fenntartásában rejlik. A természetet nem szabad kizsákmányolni: támogatni kell.

Gondolj csak bele a természet már évmilliárdok óta jelen van, fejlődik és túlél a földi körülmények között. A probléma, a talaj elszegényedése azóta tart, hogy egyre több műtrágyával és vegyszerrel hajtjuk túl a növényeket a nagyobb hozam érdekében.

 

Igaz, hogy az ember a naprendszerben le- és felrepdes, ide-oda kutatva a túlélés lehetőségeit, mégsem akar a földre lehajolni, pedig az orra előtt hever minden, amire a megoldáshoz szükség van.

 

Hiszem azt, ha mindannyian megtesszük a magunk kis dolgát, akkor együtt képesek leszünk visszaépíteni azt, amit az emberiség eddig lerombolt.

 

Emlékezz a régi mondásra: gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! Óriási ereje van annak a sok kis lépésnek, amivel a szűk életterünket megpróbáljuk élhetőbbé, egészségesebbé tenni.

 

Bármilyen kicsi is a kerted, ha megteszed ezeket a bizonyos lépéseket, a környezeted meghálálja Neked.

 

  • A sárga foltok,
  • az örökzöldek betegségei,
  • az új füvesítések kihívásai,
  • a fenntartási nehézségek,
  • az öntözés mennyiségének helyes beállítása,
  • a lótetű túrása,
  • a pajor kártétele vagy
  • a vakond senki kertjét nem kíméli.

Ezek a problémák ugyanúgy megjelenhetnek egy 10 négyzetméteres kiskertben, mint egy 160 hektáros kastélyparkban.

Csak rajtad áll, hogy a kerted a béke és a nyugalom szigete lesz, vagy egy újabb állandó gond a nyakadon, egy végeláthatatlan szélmalomharc a vegyszerek gőzében úszva.

 

Hidd el, a legfontosabb a prevenció. Ha tudatosan ápolod a kerted, minimálisra csökken a kockázata annak, hogy bármilyen probléma előfordulhat, így nem kell napokon-heteken-hónapokon át küzdened, hogy megmentsd a kertet, amibe annyi pénzt, időt és energiát fektettél. A prevenció eszközei pedig az olyan természetes alapanyagok, amelyeket én is megismertetek veled.

 

Ebben tudok a segítségedre lenni tanácsaimmal és általam forgalmazott termékkel: vegyszermentesen, hatékonyan.

Egészséges, szép zöld gyepet kíván:

Molnár Gábor Éva

- a füvesasszony