Blog

ŐSZI GYEPÁPOLÁS- AVAGY MEDDIG KELL NYÍRNI A FÜVET? MIKOR LEGYEN AZ UTOLSÓ FŰNYÍRÁS?

MGÉ
MGÉ
2017.10.06 17:38
ŐSZI GYEPÁPOLÁS- AVAGY MEDDIG KELL NYÍRNI A FÜVET? MIKOR LEGYEN AZ UTOLSÓ FŰNYÍRÁS?

Az őszi kertgondozás során van néhány olyan visszatérő kérdés, amire mindenképpen szeretnék most válaszolni. Ahogy arról már korábban is írtam, az őszi munkálatok azért rendkívül fontosak, mert ezen múlik, hogy tavasszal milyen állapotban lesz a gyep, amire előbújik a hó alól.

Mai cikkemben 3 fő témát fogok körbejárni:

  • meddig kell a füvet nyírni?(új füvesítés és meglévő állomány esetén is)
  • hogyan ne essél át a tápanyagozással és az öntözéssel a „ló túl oldalára”- a leggyakoribb hiba az őszi gyepgondozásban ha csak egy részt olvasol el ebből a  cikkből- EZ LEGYEN AZ)
  • a legnagyobb kerti mumus: a DIÓFA, hogyan lehet alatta mégis egészséges, szép a gyep?

Az ősz legnagyobb kérdése, meddig kell nyírni a füvet?

Erre a legrövidebb válasz az, hogy addig, amíg nő. Tudom, azt várod tőlem, hogy mondjak egy pontos dátumot, de ez nem lehetséges. Számos tényező befolyásolja azt, hogy a Te kertedben pontosan mi az a dátum, amikor elteheted egy hosszabb pihenőre a fűnyíródat.

Melyek ezek?

  • ilyen az időjárás: a meleg, csapadékos időben akár december közepéig is nőhet a fű. 3 évvel ezelőtt karácsonykor ibolyát szedtünk, annyira enyhe volt az időjárás. Már-már attól kellett félni, hogy kifakadnak a rügyek a fákon és akkor oda a jövő évi termés, de „szerencsére” az ünnepekre beköszöntött a fagy. Éppen ezért a legfontosabb szempont az időjárás.
     
  • a kert fekvése is nagyban befolyásolja a fű növekedését. Egy napos, védett helyen fekvő kertben sokkal tovább aktív a gyepállomány, mint egy árnyékos, vagy fagyzugos területen.
     
  • tápanyagozás.Erről részletesebben a következő szakaszban fogok írni. Elől járóban csak annyit, hogy az őszi trágya kiválasztása gondosan kell, hogy megtörténjen, különben könnyen növekedésnek indítod a gyepet altatás helyett.

Az őszi fűnyírás 3 parancsolata:

  1. Vissza kell szorítani a füvet 4 cm magasságra. A hosszabbra hagyott szálak a téli csapadékok nyomásától elgyengülnek, tönkre mehetnek, helyet adva a gombás fertőzéseknek.
  2. Meglévő állományt hetente 1 alkalommal érdemes lenyírni, az új füvesítést többször (hogy az állomány összezáródását elősegítsd), akár heti 2 alkalommal is!
  3. Fűnyírás után MINDIG kell locsolni (kivéve, ha kidós eső  várható) - így segíted elő a növények regenerálódását (homokos talajon ősszel heti 2x is érdemes lehet).

A fűnyírás egy természetes biológiai folyamatot indít be, a bokrosodást. Mivel a növény azt „tanulja meg”, hogy felfelé nem érdemes növekednie elkezdi sűríteni a szálait.

Ha a fűnyírás 3 aranyszabályát betartod,akkor egy új füvesítés is úgy össze tud záródni a télre, mintha egy fél éves gyepszőnyeg lenne.

A bizonyíték:

Néhány évvel ezelőtt kora ősszel füvesítettünk egy kertet. Magam is megdöbbentem, amikor november elején mentünk vissza az öntözőrendszert vízteleníteni, és egy annyira hihetetlenül szép pázsittal találkoztam, mintha gyepszőnyeget terítettünk volna le.

Amikor megkérdeztem a fiatal anyukát, hogy mit tett ezzel a kerttel döbbenten mondta, hogy ő csak azt csinálta, amit mondtam neki. Hetente 3-szor lenyírta a füvet és utána szépen belocsolta.

Általában ezt nem szokták tudni betartani a tulajdonosok egyéb elfoglaltságaik miatt, ezért is lepődtem meg annyira, hogy van, aki betartja. Ez számomra is visszaigazolta, hogy egy kis odafigyeléssel BÁRKI képes álomszép gyepet nevelni magának.

Tudom, hogy sziszifuszi munka, de valamit-valamiért!

Hogyan „ne ess át a ló túloldalára”?

Az őszi munkálatok kulcsfontosságúak abban, hogyan fogja a gyepállomány a telet átvészelni.

A leggyakoribb hiba a tápanyag rossz megválasztása.

Sokszor hallom, hogy:

  • „ez volt a gazdaboltban”
  • „megmaradt nyárról”
  • „jó lesz az nem?”

Aztán döbbenten áll a kedves kerttulajdonos az előtt, hogy decemberben még úgy hajt a fű, mintha tavasz lenne.Ennek egyértelműen a rosszul megválasztott tápanyag az oka.

A tavaszi és nyári tápanyagozásnál a fő szempont, hogy a növekedést serkentsük, ezért emelkedett NITROGÉN tartalmú tápanyagokkal trágyázunk. Ezzel szemben az őszi tápnak nem a növekedésre kell sarkallnia a gyepet, hanem a gyökér megerősítésére, a téli pihenőre.

Tipikus hiba az őszi  Új füvesítésnél is, hogy NEM a megfelelő tápanyaggal indítja az ember a növekedést.

jól előkészített talajban megvannak már a szükséges tápanyagokami a magok csírázását segítik. Az új füvesítésnél a gyökeresedést kell támogatni legjobban, főleg  a gyepszőnyeg esetében.

Éppen ezért hibás az az eljárás, hogy az őszi füvesítéshez a Scott Newgrass műtrágyát vetik be.Ebben 20% nitrogén (gyors növekedést serkenti), és 20% foszfor (gyökeresedést segíti) található, ami a gyors és látványos szálnövekedéshez kell. Ez egy kiváló tápanyag lehet, ha tavasszal füvesítesz,hiszen akkor van rá bő 7-8 hónapja az állománynak a megerősödésre, de ez az őszi vetésre nem igaz.

Télen a növények keringése lelassul, úgynevezett alvó állapotba kerülnek (éppen ezért nem nő a fű se, ahogy tartja a mondás is).

Helyette az őszi füvesítésnél (vagy gyepszőnyeg telepítésnél) használd az alacsony nitrogén (4%), és magas foszfor (30%) tartalmú szerves DCM Vivifos-t.

Itt találod a webáruházban a Vivifos tápanyagot!

Mi történik, ha rosszul választod ki a tápanyagot az őszi trágyázáshoz?

Úgy jársz, mint az egyik kedves ügyfelem, Pamucsi Tamás, aki tavaly decemberben hívott kétségbeesve, hogy miként  lehetséges, hogy az ő gyepe még mindig úgy nől, hogy hetente kell nyírni. Annyira sok nitrogént kapott az őszi tápanyagokból a fű, hogy még a csípős fagyok sem tántorították el attól, hogy növekedjen.

Ha így jársz, semmi gond: legyél kitartó, és ha kell, Karácsonyig nyírd a füvet, hogy ne gyengüljenek el a szálak.

Az a fontos, hogy ne hagyd el a kertet, mert ettől az intenzív növekedéstől megnyúlnak a fűben található sejtek, elvékonyodik a szál és rendkívül sérülékennyé válik. Ha nem engeded ezt meg, akkor nem kell attól tartani, hogy tavasszal kitérsz majd a hitedből a tönkrement gyep miatt.

Szummázva: az őszi gyeptápokkal NE ESS TÚLZÁSBA. Nézd meg az összetevők listáját, és mellőzd a magas nitrogén tartalmú trágyákat.

A másik fontos kérdés a tápanyagokkal kapcsolatban az öntözés.

Meddig legyen feltöltve az öntözőrendszer?

Új gyep esetén a víz tápanyagok feltáródását és a növekedést segíti elő, ezért gyakran még november közepéig is üzemben kell tartani a heti többszöri öntözés miatt a rendszert egy  aszályosabb  periódus miatt.

A meglévő gyepeket az őszi csapadékok megérkezésével már ritkábban kell locsolni, valószínűleg csak hetente 1-1 alkalommal, fűnyírás után. Ilyenkor akár már október közepén az első talajmenti fagyok előtt le lehet vízteleníteni az öntözőt.

A kerti MUMUS: a diófa (és minden más fa is)

Sokan tartanak a diófától, hiszen a lehulló levélben található junglans hatóanyag tönkreteszi a gyepet.

Ez nem csak a friss vetés számára komoly gond, hanem a régi gyepállomány számára is.

Ezt úgy kerülheted el, ha mégis saját dióból szeretnéd enni Karácsonykor a zserbót, hogy abban a néhány hétben, amikor a levelét hullajtja, gondosan összegyűjtöd azt minden nap.

Mivel a friss vetést nem szabad letiporni, ilyen esetben a lombfújóval kell ezt a lesöprést elvégezni. Az idősebb gyep esetén már a sima lombseprűs összegyűjtés is elegendő.

Ebben a 2-3 hétben, amikor vetkőznek a fák (nem csak a dió) naponta össze kell húzni a lombot, hogy ne tudjon az alatta lévő gyep mélyárnyékba kerülni, illetve ne fülledjen be a lombtakaró alatt a pázsit.

Ráadásul, ha ebben a rövid időszakban szorgalmas vagy, attól sem kell tartanod, hogy az öntözőrendszer locsolásától  vagy egy kiadós esőtől kioldódik a diófalevelekből a károsító hatóanyag.

(+1 tipp: a nyáron lehulló férges diókopáncsot is gyűjtsd össze, így biztosan nem fog tönkremenni a diófa alatt sem a gyep! Sőt! ) 

Az őszi munkálatok nagyon fontosak, noha azt látjuk, hogy a természet is levetkőzik, elalszik. Nem mindegy, hogy a kerted mennyire van felkészülve a téli megpróbáltatásokra.

Ha a cikkben található útmutatást betartod, garantálom, hogy a tavaszi kezdés nem a kármentesítésről fog szólni!

Ha kérdésed van, kérj egy fél órás telefonos konzultációt és segítek!

Szép, zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony