Blog

A HOBBIKERTÉSZ LEGJOBB BARÁTJA: A PERMETEZŐ

MGÉ
MGÉ
2017.11.25 17:46
A HOBBIKERTÉSZ LEGJOBB BARÁTJA: A PERMETEZŐ

Szépen zöldellő, bőségesen termőkert az ismérve annak, ha a kertész gondosan ápolja növényeit.

Rendszeresen metszi vagy vágja azokat, elvégzi a szükséges tápanyagpótlásokat, gondosan állítja be az öntözést és megcsinálja a szükséges növényvédelmi feladatokat is.
Ez utóbbi a tapasztalataim szerint eléggé „mostoha” gyerek, mert senki se szeret a permetezővel bajlódni.Még a kikeverése hagyján, na de a kijuttatása!


Bizonyára te is találkoztál már olyan permetezővel, ami:

  • orrán-száján folyt- ha felvetted a kezedbe és perceken belül a permetlében úsztál a nyakadtól a bokádig
  • eldugult
  • nem indult be, vagy állandóan leállt,
  • nem lehetett eléggé felpumpálni, elszökött belőle a nyomás… stb.

Permetezni nem egy kellemes dolog. Sőt, kifejezetten veszélyes is lehet, éppen ezért nem mindegy, hogy ki és mivel és mikor csinálja azt. Nálunk ez jellemzően a férjem feladata volt nagyon sokáig, hiszen mégse emelgetheti egy törékeny nő a majd 30 kg-os motoros háti permetezőt. Aztán úgy alakult, hogy István elutazott néhány napra egy munka miatt, és egyedül voltam otthon, amikor felütötte a fejét az egyik gyümölcsfán a hernyófészek.  Nem tűrt halasztás a dolog, azonnal lépnem kellett, nehogy lelegeljék a megyfa lombját a kártevők.

Elővettem a nagy batár permetezőnket, de nem indult el… még morgolódtam is, hogy lemerült akkumulátorral lett elrakva, de hiába töltöttem fel, nem akart indulni. Ekkor vettem elő az egyik 5 literes Glória permetezőt a webáruház készletéből. Magam lepődtem meg a legjobban, amikor kipróbáltam. Elképesztően masszív volt ez a kis kanna, és simán felértem vele a fa tetejére a permetsugárral, amit eddig a motoros permetezővel kezeltünk.



Azt előtte is sejtettem, hogy nem véletlenül kerül az átlagosnál egy kicsivel többe ez a német permetezőmárka, de akkor magam is megtapasztaltam a német precizitást. Már kezdett esteledni, felgyulladtak a lámpák a kertben, amikor a végére kezdtem érni a tűzoltásnak. A lámpa fényében láttam meg igazán, hogy nem csak elképesztő magasra tudja fellökni a permetet az 5 literes kanna, hanem rendkívül finoman porlasztja szét a keveréket. Így valóban mindenhol éri a növényt a permetszer, nem csak cseppekben, foltokban. Valódi ködfátylat képezett még ez a kicsi szerkezet is.

Ezután természetesen én is jobban megnéztem a permetezőt, és azonnal meg is találtam a titok nyitját. A Glória permetezőkben egy réz porlasztócsúcs található, a mostanában divatos műanyag helyett. Így ez a fej sokkal precízebben tud permetet képezni, mint az öntött társai.Ráadásul maga a tartály is egy speciális, strapabíró műanyagból készül, ami miatt ez egy „örök” darab lehet, ha az ember egy kicsit odafigyel rá, és gondosan teszi el használat után.

Nemrégiben járt nálam egy gázmester, aki szintén Glória permetezőt használ a munkája során. (Igaz, ő már a professzionális, nagyteljesítményű változattal dolgozik évek óta.)
Tömítő gyűrűt keresett a permetezőjéhez, mert a régi már elfáradt. Kérdeztem tőle, hogy mégis mennyi idő után vált esedékesé a csere, majd őszintén majdnem leestem a székről, amikor mondta, hogy a saját készülékét még 1998-ban vásárolta, ez lesz az első nagy szervizelése.Majd 20 évet kibírt a tömítés, márpedig azok az anyagok, amelyekkel ő dolgozik, sokkal agresszívebbek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szerek!

Azóta már több Glória permetezőt is szolgálatba állítottam a cégnél, és őszintén mondhatom, hogy nagyon meg vagyok velük elégedve.Könnyűek, és kényelmes a használatuk, még egy nő számára is…

Ráadásul nagyon biztonságosak. Különösen azt szeretem bennük, hogy mindegyiken van egy nyomásleengedő szelep, amivel a felesleges levegőt könnyen ki lehet engedni a tartályból a permetezés végén. Így, amikor felnyitom, hogy el tudjam mosni (vagy újratölteni) nem löki az arcomba a permetgőzt a kannában uralkodó nyomás.

Ők a kedvenceim:
A legkisebbek,

Benti használatra, vagy ha csak 1-2  balkonnövényt kell megöntöznivagy lepermetezni. A különlegessége, hogy nem csak egy sima műanyag cső van benne, ami felszívja a vizet a tartályból, hanem egy fém súly is van a végén. Ezzel, játszi könnyedséggel fel lehet keverni a vizet, bármit is öntünk a kannába.Ráadásul, a szórófej nélkül még locsoláshoz is nagyon praktikus ez a kis permetező.

A könnyen előkapható,
A Prima 5-ös nevű, 5 literes permetező volt az első, amit én is kipróbáltam azon az ominózus napon a hernyóvész ellen.Nem csöpög, nem nehéz és elképesztően szétporlasztja a permetszert, ezzel maximalizálva a szer hatékonyságát. Amit én különösen szeretek benne az az, hogy nagyon könnyű, mégis roppant erős permetező. Ezt egy nő is könnyedén tudja használni.

Bátran ajánlom akár kertészeti, vagy kisebb  fóliasátras felhasználásra is!

A fák védőangyala,
Bizonyára nem mondok újdonságot azzal, hogy fákat és örökzöldeket permetezni nem egyszerű. A legnagyobb gond az velük, hogy általában magasak, és nagy  a lombkoronájuk. Egy meglett gyümölcsfát vagy  díszfát (pl.szivarfát) jószerével már csak helikopterrel lehet jól permetezni. Vagy mégsem? A Glóriapermetezők között van egy komolyabb típus (a Hobby Exclusive teleszkópos), amellyel, játszi könnyedséggel lehet egy 3-4 méter magas tuját is lepermetezni a hosszított, teleszkópos szárának köszönhetően.

A hölgyek kedvence,
A permetezés egy nehéz és időrabló feladat, vagy talán mégsem. A Prima 5 Comfort nevű Glória permetező egy okos megoldással leveszi a nehezét a válladról! Egy 2,5 méteres spirál csővel van felszerelve a permetező, így még csak a kannát se kell cipelni a munka során. Csak leteszed valahová és bejárod azt a részt a kihúzható csőnek köszönhetően, anélkül, hogy emelgetnél, vagy cipekednél!
Így igazán gyerekjáték a levéltrágya, vagy a növényvédőszer kijuttatása! Kifejezetten szeretni fogod, ha a kertedben sok bokor, vagy nagyobb virágágyások vannak!

És végül, de nem utolsósorban:


Az egyik személyes kedvencem, a 360 fokban forgatható kézi permeteztő, a Hobby 125. Tapasztaltad már, hogy a levéltetvek szeretne a levelek alsó felén megbújni? Ide a hagyományos permetezőkkel akkor juthat növényvédőszer, ha kézzel felemeled a leveleket, és egyenesen lefújod őket. (Ha ezt nem teszed meg, akkor pedig valószínű, hogy nem is lesz hatásos.)
Ezzel a módszerrel ugye 2 nagy gond van:

  • egyrészt rendkívül veszélyes lehet, hogy a bőröd érintkezik a permetszerrel (akár a ruhádon keresztül is) és
  • rengeteg macerával jár, egy szép nagy pálma vagy páfrányféle esetén.

Ettől szabadít meg ez a praktikus kézi permetező, amivel akár fejjel lefelé is ki tudod fújni a szert! Ezzel az ügyes kis eszközzel akár fél-1 órát is megspórolhatsz egy-egy permetezésen.

Összefoglalva

A permetezés az ápolt, szép kert alapja, sajnos egy megkerülhetetlen feketeleves. De ez nem jelenti azt, hogy ennek a műveletnek feltétlenül fárasztónak, veszélyesnek vagy időrablónak kell lennie.

Ma már vannak olyan fejlett, precíziós megoldások, amivel tényleg nagyon könnyűvé válik ez a feladat. Nekem a Glória termékcsalád nagyon bevált, tapasztalom a kertépítéseink során is, hogy megbízható, strapabíró eszközök, amelyek a Te kertedben egy kis odafigyeléssel örök darabok is lehetnek.

A Glória permetezőkről bővebben itt találsz leírás: https://kertfuvesites.hu/Gloria-hobby-125-nyomaspermetezo/termek/157/

Ismerd meg őket, és felejtsd el azt, hogy a permetezéssel csak a gond van.Tudod, a mondás itt is megállja  a helyét: Olcsó  húsnak, híg  a leve.

Ápolt, egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

ui: ha speciális kérdésed van, akár egy betegség okára és kezelésre szeretnél megoldást kapni, akkor kérd a Telefonos konzultációt, ahol személyre szabott segítséget tudok Neked adni. A telefonos konzultációhoz kattints ide!