Blog

MGÉ
MGÉ
2017.01.18 14:53
A kerti tó növényei

Egyetlen kerti tó sem lehet teljes megfelelő növényzet nélkül. Noha sziklákkal és kövekkel igazán hangulatos és tetszetős felületet építhetünk, növények nélkül mégis kopár marad az összhatás

LÓTETŰ IRTÁSA A FŰBŐL, AVAGY VEGYSZERMENTES GYEPÁPOLÁS

Az a szép smaragzöld gyep látványa nem is sejteti sok emberrel menyi törődés van amögött az irigy pillantás mögött, amikor a csodálat tárgyává válik a kert.

5 LENYŰGÖZŐ FUTÓNÖVÉNY, AMI SZEBBÉ TESZI KERTÜNKET

Kertünkben számos olyan felület van, amely egy-egy futónövénnyel befuttatva igazán otthonossá, hívogatóvá teszi a teret. Legyen az egy ósdi drótkerítés, a sosem használt kerti pad, egy lugas, ahol valaha szőlő növekedhetett: gyakorlatilag bármilyen felület tökéletes, ahol ezek a fürge növények meg tudnak kapaszkodni.

VARÁZSOLJUNK MESESZÉP TÜNDÉRKERTET SAJÁT KEZŰLEG

A tündérkertek vagy minikertek szemet gyönyörködtetőek, mesebeliek, ráadásul szinte csak a fantáziánk szab határt annak, hogy hogyan is nézzenek ki. De mivel mégiscsak növényekkel ültetjük be ezt a kis tündérlakot, nem árt tisztában lennünk vele, hogy mely virágokat, növényeket hogyan érdemes elhelyeznünk és párosítanunk benne, hogy hosszú időn keresztül csodálhassuk ezt az álomszép minikertet.

ŐSZI LEMOSÓ PERMETEZÉS VEGESOLLAL - ELŐZZÜK MEG A KÁRTEVŐK ELSZAPORODÁSÁT!

Az őszi lemosó permetezéssel elejét vehetjük, hogy a különféle kártevők és kórokozók a növényeinken található apró repedésekben tudjanak telelni.

VAKOND A KERTBEN – HOGYAN LAKOLTATHATJUK KI?

Akinek van kertje, az minden bizonnyal találkozott már vakonddal. 

UTAK, TÉRKÖVEK ÉS TÉRFELÜLETEK KARBANTARTÁSA, GYOMTALANÍTÁSA A KERTBEN

Az utak és térfelületek karbantartása során a gyomirtásra kell a legtöbb időt szánnunk. Azoknál a térfelületeknél, ahol a gyomok megtelepedhetnek a felület réseiben és illesztéseiben, ott rendszeres karbantartásra lesz szükség.

TÓ A KERTBEN – AMIT TUDNUNK KELL RÓLA

A kerti tavak szépsége lenyűgöz bennünket, emellett pedig a természet egy különleges darabkáját képviselik. Ha szép nagy kerttel rendelkezünk, egy tavacska könnyedén kiépíthető, bele illeszthető.

TERMÉSZETES CSAPADÉK KIHASZNÁLÁSA – DRÉNCSATORNÁS

Akinek még eddig nem volt kertje, az nem tudhatja, de akinek van már kertje, az számos alkalommal megtapasztalhatta, hogy amikor az extrém időjárással nagy mennyiségű eső, hó is érkezik, a kertben lévő vízzel nem mindig tudunk mit kezdeni.

MGÉ
MGÉ
2017.02.09 11:14
SZIKLAKERT VAGY KAVICSOS KERT?

A kertépítéshez hozzá tartozik a kert csinosítása, dizájnolása. Így, amikor az a kérés érkezik hozzám, hogy egy ügyfelem sziklakertet szeretne, mindig elmesélem neki az előnyeit és hátrányait, megosztom személyes véleményemet a témában, hogy a döntése ne  csak a csodás kerti  újságok  látványa alapján  történjen.

MGÉ
MGÉ
2017.02.11 11:19
ŐSGYEPSZERŰ FÜVEK KIALAKÍTÁS

Gyep tekintetében nem mindenki számára az a fontos, hogy minden fűszál egy színben, egyforma magasságban és minden évszakban, egyforma habitusban pompázzon. Erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen úgy is lehet a gyep gyönyörű, hogy nem mindenütt tökéletesen egyforma. Mindenkinek mást jelent a szép. És ez így van jól!

NE MULASSZUK EL ŐSSZEL! – BOKROK CSERJÉK, NÖVÉNYEK VISSZAVÁGÁSA

Így ősszel még rengeteg teendőnk akad a kertünkben, melyek egyik fő feladata, hogy felkészítsük a növényeinket a hamarosan beköszöntő téli hideg időjárásra és annak minden lehetséges viszontagságára. Ugyanis ha elmulasztjuk megtenni a szükséges lépéseket, akkor komoly károkat is szenvedhetnek a féltve őrzött növényeink.

MADÁRETETŐT KREATÍVAN 1. RÉSZ: OLCSÓ SEGÍTSÉG KERTÜNK SZÁRNYAS BARÁTAINAK

Közeledik a tél, egyre hidegebbek az éjszakák, fogynak a rovarok és a fagyott földből nehézkes már kibányászni a gilisztákat – itt az ideje, hogy kertünket házi készítésű madáretetőkkel dobjuk fel!

DÍSZFÜVEK A KERTBEN: A TOLLBORZFŰTŐL A PAMPAFŰIG

A díszfüvek igen elterjedt eszközök a kertépítésben, hiszen megfelelően ápolva őket gyönyörűek tudnak lenni, jól mutatnak a kertekben.

KOMPOSZTÁLÁS HÁZILAG, AVAGY HOGYAN HASZNOSÍTSUK ÚJRA A ZÖLD HULLADÉKOT

Megérkezett az igazi ősz, s a növények lassan, de biztosan elkezdték hullatni leveleiket, a fák pedig fokozatosan megszabadulnak csodás lombjuktól. Ezt a természetes folyamatot érdemes kihasználnunk és házilag komposztot készítenünk az így keletkező zöld hulladékból, ami nagyszerűen képes az esetlegesen kimerült termőtalajt újra feltölteni a szükséges tápanyagokkal.

KERTTERVEZÉS HÁZILAG? - A CSINÁLD MAGAD KUDARCA

Muszáj kiírni magamból, hogy mások tanulhassanak belőle.

MGÉ
MGÉ
2017.02.18 13:08
KASPÓK, KÜLTÉRI DIZÁJN A KERTBEN

Amióta az ember szereti a szépet maga körül látni, azóta mindenhová dísztárgyakat rakosgat maga körül. Ez a kertben sincs másként.

IGAZOLÁS A FÜVESÍTÉS MIKÉNTJÉHEZ…

Még tavaly egy kedves hölgy kétségbeesve kért tőlem telefonon igazolást saját igazáról arra vonatkozóan, hogy a fűmagot nem elég csak elvetni egy gereblyével és meglocsolni a területet. Ugyanis a neki az a véleménye, hogy ha ez így működne, akkor mindenhol gyönyörű gyep díszítené az országot.

MGÉ
MGÉ
2017.02.20 19:32
HOGYAN LEHET SZÉP PÁZSITUNK?

Házak magazin tavaszi   témái közé tartozik a kert  is, ahol szakember tanácsaként   a kerti  szezon indulásával  a  gyeppel kapcsolatos  teendőkről beszélgetek Mészáros  Istvánnal.

HOGY A PÁZSIT ZÖLDEBB LEGYEN - RIPORT A HÁZAK MAGAZINNAK

Hogy a pázsit zöldebb legyen - Riport