Blog

GYEP ÖNTÖZÉSE: MENNYI AZ ANNYI?

MGÉ
MGÉ
2017.06.01 14:13
GYEP ÖNTÖZÉSE: MENNYI AZ ANNYI?

A leggyakoribb kérdések, amelyet konzultáción is meg szoktam kapni az öntözéssel kapcsolatban, hogy

  • van locsoló rendszerem, mégis kiszárad a fű, miért?” vagy
  • „mennyi vízzel kell locsolni a gyepet?”

Lelövöm előre a poént:   nincs rá helyes, általános válasz.

Számos dolog játszik közre az öntözésnél:

  • automatika végzi, vagy kézzel öntözöl?
  • milyen évszak van épp?
  • milyen az időjárás?
  • milyen a talaj a gyep alatt?
  • milyen növények találhatóak a kertben?
  • az öntőzés mennyi vizet  ad ki  X idő alatt?

… és még megannyi keresztkérdés. Éppen ezért nem létezik rá általánosan jó válasz. Sajnos ezt ki kell tapasztalni.

Ehhez mindjárt befogok mutatni egy „Móricka módszert”, amivel Te is meg tudod határozni, hogy mennyi vízre van szüksége a kertednek.

Előtte azonban néhány alapot tegyünk rendbe.

1. Fontos, hogy tudd: az öntözés mennyiségét MINDIG az évszakhoz (hőmérséklethez) és a talajhoz kell igazítanod. Értelemszerűen a csapadékos, hűvös tavaszi és őszi hónapokban sokkal kevesebb öntözésre van szükség
(heti 2-3 alkalom - kötött talajon elegendő a kettő, homokosnál szükséges akár a 3 alkalom).
Nyáron pedig nagyobb adagok a helyes öntözési mód:

- az automatika esetében ez maximum 30 perc legyen egy zóna estében, ha szükséges inkább ismételjük meg az öntözést
( legyen elegendő idő hagyvaa talaj átnedvesedéséhez).Ebből az is adódik, hogy ugyanaz az öntözési program nem lesz jó az egész szezonra!

2. A kötött és a homokos talajon másképpen viselkedik a víz. Míg a kötött talajon öntözéskor vízszintesen terül a folyadék, addig a homokos talaj azonnal felissza azt, így abban csak függőlegesen mozognak a vízcseppek.

3. Az automatikának is nekünk kell megmondanunk, hogy mennyit öntözzön - hacsak nincs hozzá egy nagyon modern meteorológiai állomásod /talajmérő szondáid és egy prémiumkategóriás vezérlőd, ami kiszámolja helyetted az ideális mennyiséget. A legelterjedtebb öntözőrendszerek esetében érdemes hetente - kéthetente átnézni és beállítani a programot, így számos problémát kerülhetsz el.

4. CSAK A KÁNIKULÁBAN kell naponta locsolni - csak a legnagyobb hőségben (35 fok) szabad naponta locsolni, de ilyenkor inkább csak a homokos talajon. Ezzel nagyon vigyázni kell, mert  a tavaszi  naponkénti öntözéssel azt érheted el, hogy „felszoknak” a gyökerek a talaj felső rétegeibe, hiszen ott folyamatosan van víz és nem   hatol mélyre  15-18 cm. Így a későbbi stressz hatásoknak sem fognak tudni ellenállni

 – és pontosan ezért nem szabad csepegtető módban felejteni az öntözőrendszert sem, hiszen így a növényeid azt tanulják meg, hogy nem kell a vízért mélyre nyúlni

  • ha már megtörtént ez a hiba, akkor okvetlenül készülj fel a nyári hőséghullámokra és segíts a fűnek átvészelni levéltrágyázással ezt a kemény időszakot. Erre én a  Smaragd Turbó Kálcium-ot , Trainer levéltrágyát ajánlom + hozzátenném a folyékony  humuszt  a Humin Garden Plus-Sol  Csodákat  képes művelni  ez a trió a  felszoktatott gyökerű fűvel, gyenge gyeppel!  Ezeket a webáruházban 3 kattintással meg is tudod rendelni  a Növénykondícionálók menüpontban és a talajkondicionáló  menüpontban.

5. A néhány perces „kutya futtában” locsolás nem öntözés, de a másik végletbe sem szabad esned, hogy locsogjon a vízben a kert. Fontos, hogy csak annyi vizet öntözz ki, amit elbír a talaj, és ami fel tud száradni a következő locsolás előtt. Számos gyom kedveli az állandó, nedves környezetet. Ilyen az egynyári perje és a muharfélék is, amelyek augusztusban rendre elfertőzik a kerteket. Ha meg akarod előzni ezeket a fertőzéseket, első lépésként tanuld meg a helyes locsolás lépéseit.

Két locsolás között fel kell tudnia száradni a földnek (nem kiszáradni!)

6. Tilos a füvet nyári időszakban is este öntözni. A felmelegedett talaj a vizet nagy intenzitással elkezdi kipárologtatni és ezzel a gombás fertőzéseknek teremt ideális körülményeket. 

A locsolás helyes mikéntjének egy egész fejezetet szántam a Kertfüvesítés című könyvemben (a 38. oldaltól kezdődik), ahol a helyes öntözés technikája mellett egy nagyon hasznos táblázatot is találsz arról, hogyan kell beállítanod az öntözőrendszered.

Fontos: ez a táblázat, csak egy javaslat, a méréseid alapján és a kerted igényeihez igazítva kell beprogramoznod az öntözőrendszert!

És akkor nézzük a Móricka módszert.

Ha professzionális szondák és mérőeszközök nem állnak a rendelkezésedre, akkor is meg tudod állapítani, hogyan kell jól beállítani az öntözést.

Az első lépés, hogy meg kell mérni a mostani ”teljesítményt”.

Ezt úgy tudod megtenni, ha minden zónában kiméred egy csapadékmérővel (vagy néhány pohárral), hogy mennyi víz is jut a fűre.

Ehhez szórófejenként 3 pohárra (egyenes falú) lesz szükséged, amit különböző távolságokba kell elhelyezned a fejtől. Érdemes nagyjából arányosan tenni.

Indítsd el az aktuális programot(vagy  akézi öntözést), és nézd meg, hogy mennyi víz gyűlik össze a mérőedényeidben a végére. 1 mm vízmagasság 1 liter víznek felel meg négyzetméterenként.

Ha ezzel megvagy, akkor jöhet a táblázat:

A saját mérésedet és a javasolt vízmennyiséget összevetve ki tudod számolni, hány perces programot kell beállítanod, hogy a megfelelő mennyiségű víz jusson ki a kertedre.

Ehhez használd ezt a képletet:
Megmért víz mennyisége (mm)/ program hossza percekben (p)= teljesítmény (mm/p)
Ajánlott víz mennyisége (mm)/ teljesítménnyel (mm/p)= ajánlott programhossza (p)

Ez a képlet és a mérésed alapján már biztosan be tudod állítani jól az öntözőrendszered!

Összegezve:

Ha kérdésed van az öntözéssel kapcsolatban, akkor bátran keress meg egy telefonos konzultáció keretében, ahol biztosan megtaláljuk a megoldást a problémádra!

Még több hasznos cikkért kattints ide!

Egészséges, szép gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony