Blog

NEM ELÉG A FŰNYÍRÓKÉST CSAK EGYSZER MEGÉLESÍTENI

MGÉ
MGÉ
2015.11.18 10:48
NEM ELÉG A FŰNYÍRÓKÉST CSAK EGYSZER MEGÉLESÍTENI

Ha megkérdezném, hogy hányszor élesítetted meg a fűnyíró kést egy szezonban, mit  válaszolnál?  (Bízom benne, hogy  a válasz nem az lenne, hogy csak egyszer.)

A fűnyírókést nem elég tavasszal csak egyszer megélesíteni, és őszig ugyanazzal a késsel dolgozni, mert mi magunk okozhatjuk a fű megbetegedését. Ez szinte mindig napirenden lévő téma, ha fűápolásról van szó. 

Kertlátogatásaink során legtöbbször azonnal megélezzük a vágókést, nem hagyjuk ” majd ha lesz időm” lehetőségre. A tompa élű kés megsérti a növényt, rojtos lesz tőle a levélvég, a sérült részek elszáradnak, ilyenkor a gyep olyan benyomást kelt, mintha kiszáradt volna. 

Főleg a nyári, forró melegekben tapasztalható ez a jelenség. Esztétikailag csökken a fűállomány értéke, a levélroncsolás miatt pedig könnyebben betegszik a gyep. Ezt ugye nem szeretnénk?

A fűszálak végén ejtett seben keresztül a gombás fertőzés is könnyen támad, ha nem egyenes a vágás metszése. A megoldás egyszerű: minden hónapban pár perces késélezési munkával elkerülhetjük ezeket a nem kívánt gyepápolási gondokat.

Legtöbbször a késélezési feladat házilag is megoldható. Érdemes egy nagyon  egyszerű sarokcsiszolót otthon tartni, amire egy smirglis fémrevaló dörzskorongot teszünk fel és a fűnyíró késen keletkezett sorját azzal szedjük le.

Praktikus az is, ha van tartalék késünk a fűnyírónkra, mert nincs mindig időnk a késéleszéssel babrálni.A csere sokkal gyorsabb, ha az idő szorít valamiért  bennünket.

Ha minket kérsz fel a kertfüvesítési munkálatokra, biztos lehetsz abba, hogy még a fűnyíród kését is megnézzük!

Tartsd szem előtt, hogy nem elég a fűnyírókést egyszer megélesíteni tavasszal, mert  ez a  aprócska  figyelmetlenség a kertápolási munkádat  fűnyíráskor teljesen hazavágja!

Molnár Gábor Éva - a füvesasszony