Blog

MITŐL LESZ GYOMMENTES, SZÉP DÚS A FŰ?

MGÉ
MGÉ
2017.04.20 13:51
MITŐL LESZ GYOMMENTES, SZÉP DÚS A FŰ?

Az első meleg napsugarak már kicsalogatták a kertbarátokat a zöldbe, és sokan már túl vannak a gyepszellőztetésen, az első tápanyagozáson.

Ahogy az idő egyre melegszik elkezdődik a fűnyírás. Mondhatom azt is, hogy ez a „szükséges rossz” a szép pázsitért, amit szezonban igenis el kell végezni hetente, ha igazán irigylésre méltó gyepet szeretnél.

Miért kell füvet nyírni?

Mert ettől lesz a gyep szép egyenletes, serkenti a fű bokrosodását, a szálak megvastagodását és hatékonyan tesz a fűbe betelepülő gyomok ellen is.

„Ez azt jelenti, hogy ha gyakran nyírom a füvet, akkor nem lesz benne gyom?”

Nem, de sokkal kevesebb lesz a gyom, mert az egészséges, erős fűszálak kiszorítják.  A legtöbb gyom magát a nyírást sem szereti, visszaszáradnak, tönkremennek tőle. Vannak azonban olyan rafinált növények, amelyek alacsonyra nőnek, így képesek elbújni a fűnyíró kései elől. Ilyen például a madársóska is, amitől csak gyomirtással lehet megszabadulni.

 

Hogyan kell helyesen nyírni a pázsitot?

  1. Az egyik legfontosabb, hogy csak éles eszközzel szabad nyírni a füvet. A tompa kések roncsolják, tépik a fűszálakat, amelyek ettől hajlamosak lesznek elkapni betegségeket, legyengülni.
  2. Szezonnak megfelelő hosszúságúra. Általános szabály, hogy a szál hosszának 1/3-adát szabad csak egyszerre levágni. Ez tavasszal alacsonyabb vágási magasságot jelent (kb. 3-4 cm), míg nyáron magasabbat (kb. 5-6 cm), ősszel pedig egy közepes értéket (kb. 4 cm-t).
  3. Megfelelő időközönként. A rendszeresség sokat segít a szép pázsit elérésében. Tavasszal és ősszel akár hetente is vágnod kell a füvet(esetenként  akár  kétszer is), míg nyáron a nagy szárazságban elegendő lehet ritkábban is.

Mi a teendő, ha új a pázsit?

A frissen ültetett fű gyökerei még lazán kapaszkodnak csak a talajban, ezért egy alacsonyra állított fűnyíróval, a tavaszi vetést egy az egyben ki is tépheted a földből.

Éppen ezért a friss vetésnél magasra állított, élezett késű fűnyíróval dolgozz mindig. Mivel a nyírás segíti a bokrosodást, ezért egy friss gyep esetén a heti 2 vágás is javasolt! (Ezzel a gyomosodást is megelőzheted mechanikus úton).

Hogyan védekezz az alacsony gyomok ellen?

A friss vetésnél nagyjából 2 hónapos koráig csak a nyírással tudod megóvni a gazosodástól a füvet és gyomlálással, az idősebb gyepeknél azonban bevetheted a gyomirtókat is.

A 6 hónapnál idősebb gyepekre nagyon jó megoldás a folyékony gyomirtók kipermetezése. Ezzel gyorsan és könnyen tudod kezelni a gyepet. Megszabadít a kétszíkű gyomoktól, mint a lóhere, madársóska, a pongyolapitypang vagy az útifű.

Ha ezekkel gyűlt meg eddig a bajod, akkor kattints ide a végleges megoldásért!

A madársóska ellen most kell bevetned ezt a szert, vagy az egész kertedet elfertőzheti a nyárra!

Ha folyékony szerrel számodra kényelmes dolgozni, akkor nagyon fontos, hogy olyan permetezőt válassz, ami kiváló minőségű, nem fog cserbenhagyni az első alkalom után.

Figyelem!

A permetezés egy veszélyes munkafolyamat, a legtöbb szer, amit így juttatunk ki a növényekre mérgező a számunkra, ezért nagyon fontos, hogy a permetező biztonságos legyen: ne csöpögjön, ne folyjon a használóra a permetlé.

Azt javaslom, hogy mindig a feladatnak megfelelő méretű és kivitelű eszközt használd! Pl. a balkon növényekhez elég a kézi permetező is, míg a fákhoz mindenképpen a válra  akasztható vagy  háti  permetezőket javasolom.

Nekünk a német gyártmányú Gloria termékek váltak be a legjobban (-strapabíróak, vastagfalúak és hatékonyan lehet velük dolgozni), ennek számos típusát megtalálod a webáruházban ide kattintva!

+1 Tipp a gyomok ellen: most érdemes a speciális felületek gyommentesítését is elvégezned! Például a térkövek fúgáinak kitisztítását, vagy a mohátlanítást. Ehhez van egy speciális eszköz, amivel könnyűszerrel csodaszéppé teheted ezeket a felületeket. A Gloria Multi Brush fúga és felülettisztítóval gyorsan megszabadulhatsz a nem kívánatos gyomoktól!

Gyommentes  kertet  kívánok idénre is minden kertészkedőnek !
És ha elakadsz, akkor itt tudok segíteni neked  is.

Molnár Gábor Éva,  a füvesasszony