Blog

VISZLÁT VAKONDOK, VAKOND GONDOK!

MGÉ
MGÉ
2017.03.23 11:51
VISZLÁT VAKONDOK, VAKOND GONDOK!

Képzeld el, hogy a kertedben idén csodaszép a gyep, a fűnyírás után mindenütt érzed a friss fű illatát, örömmel heveredsz le a szép zöldbe… aztán megpillantod.

Az első ádáz kis földkupacot, ami éppen most nőtt ide a semmiből, amikor befejezted a munkát. A legbiztosabb jele, hogy a gyeped alatt élénk és különleges talajélet van, hiszen idevonzotta a vakondokat.

Hogyan állj neki ennek a harcnak?   

Fontos tudnod, hogy a vakond, csak oda megy, ahol jól érzi magát: sok élelmet és kellemes közeget talál, ahol kedvére áshatja járatait és alakíthatja ki túrásait.

Éppen ezért a vakondok tartós kiűzése a kertedből egy kétfrontos harc. Egyrészt meg kell szüntetned a problémát: a vakondot, és a gyökerét is, a talajban lakozó pajorokat, bogárlárvákat, drótférgeket, amelyek idevonzották az otthonodba a kis földtúrót.

Ha olyan humánus megoldást keresel, amikor nem kell szegény kis vaksi életét kioltani, akkor jó helyen jársz! (Fontos tudnod, hogy a vakond védett állat, így a megölése, mérgezése bűncselekmény.)

Saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján nagyon hatékony, ha a kertet egy láthatatlan várárokkal veszed körül és a földet is kellemetlenné,  taszítóvá teszed a vakond számára.

Mi is ez a láthatatlan védőháló?
A ricinus. Ez a csodaszer a vakond számára kellemetlen szagúvá és ízűvé teszi a földet, így inkább elkerüli a kezelt területet.

Hogyan tudod ezzel a védőhálóval felszerelni a kerted?
Többféle megoldás is létezik. Vannak instant szerek és hosszanható termékek is. 

  • Defenders Vakondriasztó granulátum ricinussal, amelyet például a kerítés vonalában2-3m szélességben leszórva létre tudod hozni a saját láthatatlan várárkodat. A granulátum sokkal gyorsabban oldódik, mint a tápanyaggal kombinált változat, így instant megoldás. 

 

  • A második szintén azonnali megoldást nyújtó eszközünk, a Biofume füstpatron, amelyet meggyújtva a már meglévő járatokból lehet hatékonyan elűzni a betolakodót.

  • A harmadik megoldás a talajlakók távoltartása mikrobiológiai szerekkel.

A vakondmentesítéshez itt is tudsz vásárolni.

Ezzel a három készítménnyel akár egész évre ki tudod űzni a vakondokat a kertedből. Azonban nem szabad elfelejtened, hogy valami odavonzotta a kis ásóbajnokot. Azaz a probléma igazi gyökerét is orvosolnod kell, hiszen könnyen kaphatod magad következő évben azon, hogy valami kirágta a pázsit gyökerét, és oda az egész éves munkád…

A vakond a talajban élő rovarokkal táplálkozik. Étlapján előkelő helyen szerepelnek a cserebogár pajorok, a lótetű lárvák, a drótférgek és más talajlakók. Éppen ezért a hosszútávú megoldást az fogja jelenteni, ha nem csak a vakondokat űzöd el a kertedből, hanem a táplálékait jelentő kártevőket is. Ezzel a prevenciós technikával nem csak a vakondoktól tudod megvédeni a kertedet, hanem az egyes kártevők ámokfutásától is. Ilyen pl. a cserebogár, amelynek a lárvája rettentően falánk.

A cserebogár teljesen 3 év alatt fejlődik ki, az életének nagyrészét a föld alatt tölti. Így könnyen lehet, hogy a szép kertedben egyszer csak kifakul, kiszárad a gyep a föld alatt munkálkodó kártevők miatt, akiket a vakondok kordában tartottak volna.

Ellenük úgy védekezhetsz, ha mikrobiológiai talajfertőtlenítőkkel elűzöd a kártékony talajlakókat. Ilyen például a Nemastar, Nematop vagy a RadiVita mikrobiológia. Ezeket évente 2 alkalommal érdemes használni permetezve, vagy a talajba dolgozva. Mind a két szerben egy speciális gomba akadályozza meg a talajlakók szaporodását.

Válaszd  a kíméletes hosszútávon gondoskodást, de egyben hatékony megoldást a vakondok ellen!

Vakondmentes, csodaszép kertet kívánok Neked az idei évben is!
Molnár-Gábor Éva, a füvesasszony