Blog

HOGYAN TEREMNEK A SEMMIBŐL ELŐ A SÁRGA FOLTOK A GYEPEN?

MGÉ
MGÉ
2017.05.10 13:55
HOGYAN TEREMNEK A SEMMIBŐL ELŐ A SÁRGA FOLTOK A GYEPEN?

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel hozzám fordulnak a kerttulajdonosok, hogy sárga foltok keletkeztek a pázsiton, mi lehet az oka?

Ha nincs túl sok időd, akkor röviden a megoldás:

  • a  fűnyírási magasság helyes megválasztása
 
  • a tápanyag egyenletes kijuttatása és
 
  • a talajban élő kártevők (pl. a pajor,lótücsök) elleni védekezés 
 

… és akkor nézzük a részleteket!

Alapvetően 3 fő probléma okozhatja ezt a csúnya jelenséget:

1. Helytelenül megválasztott fűnyírási magasság

Sokan nem is gondolják, de egy hirtelen túl alacsonyra levágott fű bizony könnyen megtréfálhatja az embert. Ahogy növekednek a fűszálak, a dús pázsitban egyre kevesebb fény jut a tövek közelébe le. Emiatt ezek az alsó részek kisárgulnak, ami a túl alacsonyra vágás során azonnal kilátszik. Ez egy kvázi könnyen orvosolható probléma, az idő és a vágási szabályok betartásával.

A szabály az, hogy mindig csak 1/3 mennyiséget vágjunk le a fűből, ha elszalajtottuk a fűvágást. Vagyis állítsd legmagasabb fokozatra a fűnyíródat és úgy vágd le elsőre a területet, majd pár nap múlva állítsd az aktuális méretre a fűnyírót  és vágd le újból. Akkor kiküszöbölöd az elsárgult gyep látványát.

  • tavaszi magasság: 4 cm
  • nyári magasság: 5-6 cm
  • őszi magasság: 4 cm
  • tarvágás (gyepszellőztetésnél) 3 cm.

2. Egyenetlen tápanyagszórás

Az előzővel ellentétben ez bizony egy komoly baki, amit nem olyan könnyű helyrehozni!

Nagyon nehéz egyenletesen kiszórni a tápanyagot, még géppel is. Könnyen lehet csíkos, vagy foltokban kimaradó a tápanyag. A gépi szórás esetén pedig az is előfordulhat, hogy egy helyre hirtelen sok trágyát szór ki a gép utántöltéskor, így kiégetheti a gyepet a tömény anyag.

A műtrágya esetén ez talán egy picit jobban látható és korrigálható, hiszen az többnyire színes, de  a szerves barna színű trágyák esetében ez igen nehéz, éppen ezért én kézzel szeretem kiszórni a tápanyagokat hagyományos módon, szépen komótosan haladva. Ez nem egy 5 perces feladat, szeretek bíbelődni vele, viszont az eredmény is  önmagáért beszél!

3. A láthatatlan, csendben munkálkodó ellenfél: a pajor

Az egyik legbosszantóbb oka a fűben megjelenő sárga foltoknak, amikor a talajban, alulról munkálkodik az ellenfél, szépen csendben. A pajor okozta foltosodásnak nagyon nehéz megtalálni az okát, hiszen a gyökereket rágja el a kártevő.

Tipikus eset, hogy úgy tűnik mindent megtettünk a csodás gyepért (szellőztetés, tápanyagozás, megfelelő vágás) mégis a kánikula beköszöntével gombamód elkezdenek növekedni a ronda foltok.

 

Ez ellen a legjobb megoldás a rendszeres  védekezés:

Mind a két készítmény alapvetően talajkezelésre lett kifejlesztve, természetes gombákat tartalmazó bio készítmény, amelyek hatékonyan fékezi a talajban élő kártevők szaporodását.

… és az hogyan?

Ahogy fent is írtam, a talajkezelők bejuttatásának az utólagos módja az úgynevezett bemosatás, azaz a permetezés.

A permetezés alapvetően egy kötelező rossz és kényelmetlen feladat, mégis az egyik legfontosabb kertápolási taktika.

Ha a régi, csöpögő, nehéz és macerásan használható permeteződet nincs kedved elővenni egy 5 perces feladatért, tökéletesen megértem.
Szerencsére ma már a permetezők palettája is nagyon kibővült, sokféle praktikus kivitel közül választhatsz a kertednek és a  feladatnak megfelelőt. 

Én jó szívvel javaslom a német Gloria termékcsaládot, amit a jó minőség mellett azért szeretek annyira, mert könnyű használni őket, és jól állítható a cseppképzés mérete is. Így pl. a több méteres örökzöldek tetejét is elérem a permetszerrel.  

A sárga foltosodás komoly problémákra utalhat! Soha nem szabad fél vállról venni, mert az egész gyep rámehet!

Ha segítségre van szükséged az ok felderítéséhez, vagy a megoldásához, kérd TELEFONOS KONZULTÁCIÓNKAT, ahol van rá mód, hogy személyre szabott gyógymódot javasoljunk a kertedre! Kattints ide a konzultáció megrendeléséhez!

 

Sárga foltoktól mentes gyepet kívánok egész évre mindenkinek
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony