Blog

VAKONDRIASZTÓ ÉS BIO TALAJFERTŐTLENÍTŐ

MGÉ
MGÉ
2015.11.20 10:41
VAKONDRIASZTÓ ÉS BIO TALAJFERTŐTLENÍTŐ

►Vakondriasztó hatást hosszú távon vagy azonnali eredményt szeretnénk elérni?  A bio vakondűző sajnos nem egy csodafegyver, de akik nekibátorodtak a használatának azok mind olyan eredményekről számoltak be, ami ricinus hatásosságát igazolták. Csarankó Csaba facebookon ezt írta a Horto bio-ról:

 

Füvesítés után természetesen megjelentek a vakondokok, de a "vakondűző" elszórása után nemsokára eltűntek, és azóta semmi hírük! Bátran ajánlom!"

 

Egy bio szertől nem lehet elvárni, hogy úgy viselkedjen mind egy vegyszer. A Horto bio nem öl, nem mérgezi a talajt, csak egyszerűen elűzi a vakondot.

De miként teszi ezt?

Egy konyhakerti talajon könnyű dolgunk van, ugyanis a talajműveléssel, tavasszal és ősszel minden gond nélkül belemunkálhatjuk a földbe a szerves anyagú ricinust.  A nedves környezetben és a mikroorganizmusok munkájának köszönhetően gyorsan feltáródik a földben és belekerül talajélet körforgásába. Onnantól fogva  a repellens   (taszító)  hatását ki tudja fejteni.

 Egyszerűen nem szeretnek ebben a környezetben élni talajlakókde a vakond kifejezetten utálja ezt a környezet. A régi időkben, amikor még nem volt ennyi lehetőség és módszer a kertjeink megvédésére a kerítések mellé Ricinust ültetek az emberek és ezzel oldották meg a  vakondűzést. Manapság is ugyanígy   célszerű védekezni,  csak modern köntösbe bújtatva.

A gyep tekintetében azért egy kicsit nehézkesebb a Horto bio talajba juttatása, talajművelésről ugyebár szó sem lehet ebben az esetben.
Én azt ajánlom, amennyiben a baj megelőzésképpen szeretnénk a gyepes területek védelmére kijuttatni a bio talajfertőtlenítőt, hogy a tavaszi gyepszellőzetés tápanyagpótlásának egy része történjen a vakondriasztóval . Legegyszerűbb megoldás  ez a lehetőség,  amikor alacsonyra vágjuk a füvet  és  így talajközelre tudjuk a pelletet szórni. 

Mivel elég keményre van préselve a ricinító, állandó bőséges öntözés hatására képes csak olvadni és teljesen odasimulni a talajhoz. A szétázott pellet a talajhoz odasimul, utána már bátran lehet majd vágni a füvet (10 -14 nap után) , a fűnyíró  nem fogja tudni összegyűjteni  a nyesedékkel együtt.

Ugyanezt ismételjük meg ősszel és minden évben rendszeresen. Ne engedjük ,hogy a hatás a talajból kikopjon, mert kezdődik minden előröl.

Mi történjen, ha most túr a vakond:

Egy percet sem szabad késlekedni, azonnal a területről meg kell kezdeni az elűzést.  A legcélszerűbb azonnal a slagot a lyukba beletenni és kitisztítani őkelme járatát és több maréknyi horto biot  a járatba bemosatni több percen  keresztül.Majd  Biofume (ricinusoso)  füstpatront belehelyezni   a járatba.
Ha kell, akkor minden nap megcsinálni  az eljárást ,mert ha megengedjük ,hogy odaszokjon a kis gézengúz , azt ember nehezen űzi el  terített asztal mellől.

                                                                                            

Csarankó Csaba kertje

 A Horto biot itt tudja megrendelni.( már  nincs forgalomban, helyette  a DEFENDERS 2,5 kg RICINUST TUDJUK AJÁNLANI)

 https://youtu.be/_D8OH0t5c3I