Blog

TAVASZI FÜVESÍTÉSRŐL RIPORT, AMIRŐL OLVASNI ŐSZI FÜVESÍTÉS ESETÉBEN IS HASZNOS

MGÉ
MGÉ
2017.02.11 10:11
TAVASZI FÜVESÍTÉSRŐL RIPORT, AMIRŐL OLVASNI ŐSZI FÜVESÍTÉS ESETÉBEN IS HASZNOS

Április - a füvesítés ideális hónapja

Tavasz van, a téli csapadéktól felszikkadt talaj már 10-12 fokra melegszik, csíráit bontogatja az élet. A tél után szeretnénk a kertünkbe azonnal csodás zöldet varázsolni… Olyat például, ami azonnal eltakarná az építkezés során okozott kerti károkat.

- Ilyenkor csak egy megoldás van, a gyepszőnyeg telepítés. És miért nem a fűmagvetés? Azért nem a fűmagvetés, mert az hosszabb előkészületet igényel (az őszi fűmag vetésről bővebben olvashastz itt.). A különbség a túl sok várakozási idő, hiszen tereprendezés után kelesztjük a gyomot. Ez lehet több hónap, attól függ, mennyire fertőzött a talaj. A gyommag is a napfény felé tör, mégpedig olyan erővel, hogy a kora tavasszal elvetett fűmagot kétszer gyorsabban elkerülné, – reagál Molnár Gábor Éva, fűtündér.

- Vagyis, ha előző évben nem szántunk elég időt a kert gyommentesítésre, tavaszi nem ajánlotta fűmag elvetésére.

- Hanem ősgyep a cél. Persze, ha megtörtént a kellő előkészület, az új fűben minimális lesz a gyommagok kelése, és ez kezelhető.

- És a gyepszőnyeg telepítése?

- Kevesebb izgalommal jár, hiszen előnevelt, megerősödött állományt kell hozzászoktatnunk a helyi adottságú kert klímájához. De a telepítésnek is van buktatója, ha nem kellő körültekintéssel mértük fel a kert adottságait.

Hazánkban kevesen foglalkoznak árnyéktűrő gyepek nevelésével, noha sok kert, udvar árnyékos, félárnyékos, ahol a napot kedvelő gyepszőnyeg általában egy év alatt kiritkul, árnyéktűrő magfelülvetését igényli.Hogy ebbe a hibába ne essünk, jól nézzünk körül, mielőtt kiválasztanánk a gyepszőnyegfajtát! Mert az árán kívül,a tulajdonsága is fontos,hogy a szép zöldgyep-álom ne váljon rémálommá.

- Mégis, mire kell odafigyelnünk?

- A jó munka megfelelő alapanyagot kíván. A talaj szerves anyaggal legyen feltöltve. Ha kötött, keverjünk hozzá talajlazító homokot vagy tőzeget. Ne hagyjuk ki a biológiai- és a vegyszeres fertőtlenítőszert se. Alaptrágya is kell: 50 gramm négyzetméterenként.Végül szórjunk a hengerelt területre gyökerezést serkentő tápanyagot, hogy a lefektetett gyepszőnyeg gyorsan tapadjon az előkészített talajhoz, hogy füvünk úgy viruljon, mintha ott született volna.

A szorosan illesztett darabokat öntözés előtt és után hengereljük meg, hogy jól tapadjanak talajhoz. Alaposan öntözzük be a gyepet, és ezt naponta rendszeresen tegyük meg. Egy hét után, vagy hamarabb, már a fűnyíróé a főszerep,mert a gyep szépen fog fejlődni,s ettől kezdve rendszeres ápolást igényel.

A pázsit érdekében végzett munkánk java akkor kezdődik, amikor a gyepszőnyeg a talajra kerül. Figyeljük, mikor és mennyire szomjas fű. Egy hétig kellő öntözést kapjon naponta,ne legyen se sok, se kevés a víz. A szükséges igény a gyepszőnyeg felhajtásával megállapítható.

Pázsitunk sokat elárul a szakavatottnak, de a laikusnak is beszél, ha figyelünk rá –mondja Molnár Gábor Éva kertészmérnök, akinek határon túlról is keresett webáruházában mindaz, ami a füvesítéshez szükséges megtalálható.

               Szép Házak magazintól   Mészáros István