Blog

MIRE JÓ A GYEPTRÁGYA ÉS HASZNÁLJUNK-E GYOMIRTÓT?

MGÉ
MGÉ
2017.02.20 10:17
MIRE JÓ A GYEPTRÁGYA ÉS HASZNÁLJUNK-E GYOMIRTÓT?

Ebben az iszonyatos sebességgel növekedő és fejlődő világunkban kinek jut eszébe, hogy egy gyeptrágya minőségéről elgondolkodjon, amikor sokszor szinte megszokásból, gépiesen nyúlunk a boltban bevásárlás során a legtöbb szükségleti cikkhez vagy termékhez.

Mikor jut eszünkbe egyáltalán, hogy kételkedjünk abban, hogy amit megvásároltunk, az lehet, hogy számunkra nem a legjobb termék és nem értünk van. Vagy eszünkbe jut e, hogy azok a termékek valójában minket szolgálnak?

Legtöbbször csak akkor kezdjük el keresni a miértekre a válaszokat, amikor már negatív tüneti jelek mutatkoznak akár rajtunk, akár a környezetünkben.

Én sem voltam ilyen „nagy okos” mindig, hanem akkor kezdem kutatni, keresni és mögé nézni a dolgoknak, amikor már sokadszorra ugyanazzal a problémával sebesültem a saját megépített kertjeimben. Mégpedig azzal, amikor a gyep megbetegszik. Mindig, minden évben valahol gond keletkezett valamelyik kertben.  Amihez nyúlni tudtam akkor, az a kémiai növényvédelem volt.

És most?

Most a tápanyaghoz nyúlok, amikor a betegség megelőzésére törekszem. Mégpedig a szerves gyeptrágyához, talajjavítókhoz. Mert a mű dolgoktól megbetegedet  talajunk nem tud védelmet adni a növényeinknek, a gyepnek sem. A szerves gyeptrágya gyógyítja a talajt, életet visz bele és ellátja tápanyaggal a gyepet is.

Közhely, de mégis igaz
Amikor az ember jó kondícióban van, a betegség nem tudja leteríteni. Amikor a gyep kiváló kondícióban van, a betegség nem tudja bántani. Tud küzdeni, van neki ereje hozzá. Ez a nagyapáink egyszerű bölcsessége miért csak most tudatosodod bennem?

 Mert én is mesze kerestem a megoldást, mindig újabb és újabb csodaszer felfedezését remélve, és elfelejtettem a lába elé nézni és megkérdezni az anyaföldet, hogy mire van neki szüksége. Most is arra van neki szüksége, mint régen. Szervesanyag forrásra, neki ez  a tápláléka. Ettől lesz teli élettel. Használjunk rendszeresen szerves  tápanyagot! Soha nem lesz  beteg  többé a gyep.

Mikor használjunk növényvédőszereket
Amikor indokoltan  ajánlott, amikor azonnal kell a blokkolás, a betegség tovaterjedésének megakadályozása. Amikor nincs idő várni arra, hogy majd meggyógyul a gyep saját erejéből, akkor igen is nyúljuk a kifejlesztett növényvédő-szerekhez, mert rövidíti a rehabilitációs időt és  a gyógyulást. De ne reméljünk ettől többet.

 

2019. óta  már  létezik vegyszermentes kezelés gombabetegségre

Ebben  a  cikkben  részletesen levan írva.Kattints ide!

Molnár Gábor Éva,a füvesasszony