Blog

MI AZ A TALAJJAVÍTÁS, ÉS MIÉRT KELL MEGCSINÁLNI?

MGÉ
MGÉ
2017.05.17 14:02
MI AZ A TALAJJAVÍTÁS, ÉS MIÉRT KELL MEGCSINÁLNI?

A talajjavítás összetett problémakör is lehet. Az elmúlt hetekben olyan látványos, kertet érintő problémákat jártunk körbe, mint

Ma egy kezdetben kevésbé látványos, sőt! nagyon nehezen felismerhető és kezelhető problémáról lesz szó: a talajélet megszűnéséről, holott ez alapvető fontosságú, ha a taljjavításáról esik szó.

A talajban különböző mikroorganizmusok felelnek azért, hogy a növények és a tápanyagok között létrejöhessen a körforgás. Azaz, ha a talajélet lecsökken, vagy kipusztul, akkor a növények is szép lassan elsorvadnak, hiába kapnak műtrágyát és vizet, nem tudják felvenni…

Ez a probléma nehezen észrevehető, hiszen nem egyik napról a másikra történik meg, hanem egy lassú folyamat eredménye. Hasonló, mint az emberi szervezetben az egyes vitaminok hiánya. Pl. a C-vitamin hiánya akkor válik igazán látványossá, amikor a skorbut tünetei jelentkeznek. Addig a kevésbé jelentős tünetekre, mint a fáradtságra csak legyintünk, hogy hát igen, sokat dolgoztam, meg a stressz…

A megoldás röviden, ha nincs időd végig olvasni a cikket:

  • a talajjavítók rendszeres használata.
  • az Antagon és a Vivisol szervestrágyát tartalmazó talajjavítókat javaslom ehhez
  • és a Humin Garden Plus granulátum talajjavítót.

talajjavító granulátum

Mivel a kóros tünetek kialakulása lassú, ezért a helyreállítása is egy hosszabb folyamat lesz.

Éppen ezért kell inkább a talajéletre vigyázni, segíteni a regenerálódását.

Mitől szűnhet meg a talajélet?

  • Számos környezeti hatás van, ami befolyásolhatja (gátolja) a „jó mikroorganizmusok” szaporodását. Ilyen például az úgynevezett növényi kórokozó mikrobák(gombák) elszaporodása, vagy valamilyen vegyi behatás miatti talajélet pusztulás.
  • Kevés a szerves tápanyag a talajban. Igaz, hogy az elmúlt néhány évtized a műtrágyázásról szólt, mondhatni a csapból is ez folyt.. de sajnos látni kell, hogy a szervetlen tápanyagokat nehezen tudják hasznosítani a növények. Például a foszfort alig vagy  egyáltalán nem tudják szervetlen formában felvenni a gyökerek, ezért vannak olyan területek, ahol már-már mérgezési mennyiségű foszfor található a talajban.

A talajéletet a különböző gombák és mikroorganizmusok együttesen tartják fenn. A munkájuk révén a tápanyagok olyan formába alakulnak át a talajban, amelyet fel tudnak venni a gyökereiken át a növények. Segítik a humuszképződést, a víz és levegő átjárhatóságot, azaz élővé teszik a talajt.

A legjobb kezelés a MEGELŐZÉS

Ahogy írtam, a talajélet kipusztulása egy lassú, sokáig nem látványos folyamat. A felderítése a korai időszakban csak mikroszkópos vizsgálattal lehetséges, de őszintén szólva, még nem láttam olyan kerttulajdonost, aki akkor vizsgáltatja meg a talajt, amikor épp szép zöld a gyep.

Sokkal jellemzőbb az, hogy akkor eszmél rá az ember, amikor úgy látja, hiába az öntözés, a műtrágyázás, egyre satnyább a pázsit.

Mivel a talajélet érzékeny biológiai egyensúlyban tud működni, az a legjobb megoldás, ha a fenntartásában segítünk.

Talajjavítás módszerei, azaz hogyan?

Olyan tápanyagokkal, amelyekben van „utánpótlás”.

Erre az eddigi legjobb megoldás, amit én találtam a DCM belga gyártó két talajjavítója, amelyek, támogatják egymás hatását a kertben (mint a Mg és a C-vitamin egymásra hatóként az emberi szervezetben is).

Az Antagon egy szerves trágya, amelyben nyugvó állapotban található meg 7-féle gombatörzs, amelyek a gyökerek köré egy finom védőburkot hoznak létre. Ezzel védik meg a káros gombáktól a növényt. Ez a biológiai burok tökéletesen alkalmas a gyep sárga foltosodásának megállítására is, amennyiben a kiváltó ok gombafertőzés.

A másik fontos „prebiotikum” a Vivisol, ami szintén egy szerves trágya. Ebben a tápanyagban azonban speciális mikroorganizmusok találhatóak. Ezeknek a „jó bacilusoknak” a tápanyagok körforgásában van óriási jelentősége. A talajban található kötött ásványi anyagokat alakítják át szerves formába, amelyeket a növények fel tudnak venni. (Pl. a korábban említett foszfort!) Így optimalizálja a növény életterét, és elősegíti a gyökérdúsulást. A nagyobb gyökérzet több tápanyagot és vizet tud felvenni, így egészségesebben és gyorsabban fejlődik, és pl. a gyep esetében egyenletesen sűrűsödik.

Mikor kell MEGELŐZNI?

Azt, hogy mivel kell, azt már tudod, nézzük a mikort. Ahogy arról már beszéltünk, a Vivisolos és Antagonos zsákokban alvó állapotban lévő gombák és mikroorganizmusok találhatóak a szerves trágyához keverve.

Ezeket kiszórás után a meleg és a nedvesség aktiválja. Ebből adódik, hogy tavasztól őszig lehet őket elméletileg használni, de én azt szoktam javasolni, hogy inkább a tavaszi-kora nyári időszakban szórják ki a kertre, mert IDŐ KELL A HATÁSUK KIFEJTÉSÉHEZ. Ha ősszel szórod ki, akkor a lehűlő talajban ezek a mikroorganizmusok is hibernálódnak, téli álomra szenderülnek, így nem tudják a talaj életerejét visszaállítani tavaszig.

A termőképtelen talaj visszaállítása egy nehéz és hosszadalmas feladat, ezért azt javaslom, hogy előzd meg a probléma kialakulását. Ezeknek a modern talajjavítóknak a használata egyszerű és kényelmes, ráadásul mivel szerves trágyával kombináltak kettős hatást fejtenek ki: táplálnak és gyógyítanak.

Ha teheted együtt használd az Antagont és a Vivisolt, mert így sokkal erősebb védelmet adsz a talajnak a káros hatásokkal szemben.

A talajjavítókat itt rendeld meg!

Üde, szép zöld pázsitot és egészséges talajéletet kíván


Molnár Gábor Éva, a füvesasszony