Blog

ÖRÖKZÖLD PROBLÉMA, AZ ÖRÖKZÖLD!

MGÉ
MGÉ
2017.03.30 11:56
ÖRÖKZÖLD PROBLÉMA, AZ ÖRÖKZÖLD!

A tuják, fenyők és más örökzöldek üde színfoltjai egész évben a kertnek. Kivéve, ha valami történik velük és elkezdenek fakulni, sárgulni, lekopaszodni.

Az örökzöldek növényvédelme tapasztalataim szerint itthon egy kevésbé ismert témakör, pedig ezeknek az amúgy strapabíró növényeknek is szükségük van az ápolásra.

Mit is jelent pontosan az örökzöldek növényvédelme?

  1. Rendszeres permetezést

A környezetben terjengő gombabetegségektől meg kell védenünk. Könnyen érkezhet egy ilyen fertőzés akár a szomszéd terciáról is, ha a tulajdonosa elhanyagolja a területet. Egy legyengültebb tuja vagy fenyő ennek könnyen az áldozatává válhat. Ezt úgy előzheted meg, ha tavasszal és ősszel permetezed. Ehhez sokféle szer kapható, én személy szerint a Ridomil Gold Plusz rezes hatóanyagú szert ajánlom, mert kontakt és felszívódó hatással is rendelkezik. 30 perc alatt képes felszívódni, és a csúcs irányába szállítódik, így az új hajtásokat is képes megvédeni. Érdemes a permetezés  hatását  megtuningolni  aminosav levéltrágyával Trainer-rel, hogy  a védelem még eredményesebb legyen.

 

  2. A növény kitakarítását

Sokan nem is gondolják, hogy az örökzöldek is hullatják a leveleiket ősszel. A tujákat ezért tavasszal érdemes belülről kitakarítani: a fennakadt leveleket rázd le a belső ágrendszerből, az elszáradt ágakat pedig elkell távolítanod. Ilyenkor természetesen a növény alatt is össze kell gyűjteni a leszóródott leveleket, mert rendkívül nehezen bomlanak le és gócpont  a  fertőzés újraindulásához.

 

  3. Tápanyag utánpótlásukat

Szintén nem eléggé köztudott, hogy az örökzöldek is igénylik a tápanyagokat.Éppen ezért őket is illik évente 1-2 alkalommal tápanyagozni. Ha ez nem történik meg, akkor lelassulhat vagy megállhat a fejlődés, elkezd deformálódni a tuja és sokkal nehezebben áll ellen a környezeti hatásoknak, mint a fagyok, a rovarok vagy a gombák támadása. Így a legyengült örökzöld könnyen teljesen tönkremehet. Ehhez jó választás lehet

  • a Smaragd Extra Mg, ami a növények gyökeréhez juttatva az öntözőtányéron át, vagy levélpermetként is adhatunk az örökzöldeknek, illetve
  • a folyékony humusz, Humin Garden Plus-Sol, amit az öntözővízzel juttathatunk be a talajba.

Ezeknek a tápanyagoknak a használata évente 1-2 alkalommal javasolt, vagy ha már látszanak a problémák: sárgulás, vetkőzés, akkor kúraszerűen 2-3 alkalommal 6-12 hét alatt.

  4. Metszésüket, nyírásukat, tetejezésüket

Az örökzöldek csodaszép sövényekké, formás kis élő szobrokká alakíthatóak, amit sokan meg is tesznek. Ez hasznos a növény számára is.Ha rendszeresen letetejezed a tujákat, akkor egyrészt könnyebben tudod permetezni és karbantartani, másrészt habitusában szebb lesz, mert nem a nyúlásra összpontosít.

Tavasszal ezeket a formázó, karbantartó műveleteket gond nélkül elvégezheted: akár egy métert is levághatsz a tuja tetejéből. Nem fogja bánni a növény, szépen bezárja a felső lombozatot nyárra. A nagyobb ágakat fasebkezelővel kend be ilyenkor, ne tudjanak bejutni kórokozók a növénybe.

A rendszeres nyírást egyébként az örökzöldek szeretik és igénylik is: erős, üde zöld hajtásokkal hálálják meg a gondoskodást.

Az örökzöldek ápolása nem túl bonyolult. A fenti 4 alaplépés garantálja, hogy a tujáid, fenyőid, örökzöldjeid  egész évben szépek legyenek, egészségesen fejlődjenek, csodásan ékesítsék a szép pázsitodat.

Kérdésed van a tuják, örökzöldek ápolásával kapcsolatban? Már elindult egy negatív folyamat: száradás, sárgulás?  – Kattints ide és kérj egy telefonos konzultációt, segítek megoldani a problémát!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony