Blog

KÉSZÍTSD FEL A GYEPET A NYÁRI HŐSOKKRA!

MGÉ
MGÉ
2017.06.08 14:20
KÉSZÍTSD FEL A GYEPET A NYÁRI HŐSOKKRA!

A nyár a gyönyörű pázsit legnagyobb ellensége. A kánikula, a csapadék hiánya és a kártevők fokozott aktivitása mind-mind komoly stressznek teszik ki a gyepet.

Éppen ezért a nyári időszakra  kiemelten kell készülni.

Talán már láttál ilyen kertet Te is:

Sőt.. talán már a Tiéd is volt ilyen.

Ez a tipikus jele annak, hogy nem lett kellőképpen felkészítve a kert a nyárra.

Hogyan kell felkészíteni a gyepet a nyár viszontagságaira?

1. Be kell állítani jól az öntözőrendszert. Nyáron SOKKAL KEVESEBB a csapadék, a föld víztartalma leszivárog a mély rétegekbe, így a gyep a néhány cm mély gyökereivel gyakorlatilag ki van szolgáltatva az időjárás kénye-kedvének, ha nincs öntözőrendszer, vagy nincs beállítva megfelelően a nyári igényekre.  Az öntözőrendszer beállításáról ebben a cikkben írtam részletesen, kattints ide érte, ha még nem olvastad!

2. Fel kell tölteni a növények tápanyagraktárait, hogy ellenállóbbak legyenek.

Mit is értünk ez alatt pontosan?

Azt, hogy itt az ideje, hogy az év 2. tápanyagozását elvégezd.  Ez azonban egy különleges művelet, körültekintőbben kell elvégezni, mint a tavaszit, amiről a Tápanyagozás ABC-je című cikkemben írtam.

Június elején, amikor kezd beköszönteni a nyári meleg időszerű megerősíteni a gyep immunrendszerét. Ehhez többféle tápanyag közül választhatsz, én ezt a 3-féle szerves trágyát szoktam javasolni:

    1.Hortobio- ha a vakondok szívesen túrnak a kertedben. Rendszeresen használva ezt a szerves trágyát egy állandó „védőhálót” alakíthatsz ki a kertedre, ami elveszi a vakond kedvét attól, hogy Nálad vendégeskedjen. 

   2. Kis kertekbe DCM Stresszkezelő felkészítő nyári gyeptrágya, ami segít a levelek élénkzöld színét megőrizni magas nyomelem és szervesanyagtartalmának köszönhetően. Kifejezetten javaslom a nyári kánikulák előtt használni.

   3. Nagyobb 350 m2 kertekbe DCM Sport -Mix lesz az ideális  tápanyag ami a nyár viszontagságait  segít átvészelni a gyepnek úgy, hogy közben a talaj szerves anyag tartalmát javítja.

  4. Ha pedig  belszerettél a  DCM Vital  Green tavaszi  tápanyag smaragdzöld színvarázslásába,  most   még megteheted, hogy ezt a  tavaszi  tápanyagot  szórod ki nyári felkészítőnek (nagy területekre való).

 5. Italpollina talajregeneráló szerves trágya, ami  természetes ásványtartalmával segít a nyár  ízeit  a konyhakertbe  varázsolni, hogy a  megtermelt zöldségek, gyümölcsök tele legyenek értékes ásványokkal.

Hogyan működnek ezek a tápanyagok és mitől más a nyári tápanyagozás, mint a tavaszi?

A nyári tápanyagozás könnyen lehet igazán veszélyes üzem is! Néhány napja kaptam ezt a képet az egyik ügyfelemtől:

Mi történt itt?

Megvette a kertbarát a tápanyagot és nagy hévvel ki is szórta a kertre, mint látható, szerencsére eléggé egyenetlenül (különben az egész kiégett volna).

Azonban egy nagyon fontos lépés elmaradt: a tápanyag „bemosatása” a talajba.

A trágya egy koncentrált tápanyagforrás, ami a nedvesség hatására kezd el oldódni, aktivizálódni. A fenti képen az történt, hogy a tápanyag ki lett szórva, de nem lett megöntözve a talaj bőségesen, jött rá egy gyors nyári zápor, ami kissé megnedvesítette a trágyát. Ez azonban kevés volt, és bőséges öntözés nélkül nem tudott beivódni a talajba  a tápanyag és kiégett a gyep  a  30o C feletti napsütésben.

Míg a tavaszi csapadékos időre oda szabad bízni a tápanyagok bemosását a talajba, a nyári trágyázásnál nem szabad. A forróságban  nagy odafigyeléssel kell tápanyagot szórni és az érkező néhány perces zivatarra nem  bízhatjuk az oldódást, mert a  fenti károkat tudja okozni  a  perzselés.

Éppen ezért a júniusi trágyázásnál szánj időt arra is, hogy beállítod megfelelően az öntözőrendszert, vagy ha az nincs, akkor magad locsolod be a kertet, hogy a tápanyagok be tudjanak jutni a talajba és ne égessék ki a füvet. Hiszen az a célod vele, hogy a gyepet a nyári stresszel szemben ellenállóvá tegye!

Ha ezzel megvagy, jöhet a másik nagy feladat.

A kártevők elleni védekezés.

Ahogyan a cikk elején említettem már, a nyár egyik nagy kihívása az aktív életet folytató kártevőktől megvédeni a kertedet. Korábban már írtam a talajban lakozó kártevők elleni védekezésről, most pedig egy „kétlaki” került górcső alá.

Idén nagyon sok a hangya. Ez a cuki kis rovar elég galád módon tudja a kerttulajdonosok életét megkeseríteni.

  • Egyrészt kellemetlen a csípése, amit például a fűnyírás során szenvedhetsz el.
  • Másrészt nagyon alattomos, mert előszeretettel élősködik a levéltetveken, akiktől finom mézharmatot oroz el a védelemért cserébe.
  • Harmadrészt pedig maga is nagyon galád tud lenni, mert a lágy szárú növényeket előszeretettel használja ivókútnak.

.. és ha ez még mindig nem lenne elég, előszeretettel vendégeskedik  a lakásban is a fürdőszoba és a konyha környékén!

Ellenük a legjobban bevált szer a Stix hangyairtó. Ezt a szert sokáig nem lehetett itthon kapni, de idén végre újra be sikerült szereznünk, így ha Te is küzdesz a hangyákkal, akkor kattints ide és rendeld meg a hatékony ellenszert hozzá:

Készítsd fel a gyepet a nyár megpróbáltatásaira egy gondos tápanyagozással és a kártevők kiírtásával. Hálás lesz érte az összes növényed a rekkenő nyári kánikulában!

Ha kérdésed van a 2. tápanyagozással kapcsolatban, tedd fel a telefonos konzultáción! Kattints ide és rendeld meg a  tanácsadást, hogy biztosan jól készítsd fel a kerted a nyár megpróbáltatásaira!

Csodaszép, nyáron is élénken zöldellő gyepet kíván:

Molnár Gábor Éva- a füvesasszony