Blog

VAKONDRIASZTÓ FÜSTPATRON RICINUS-NÖVÉNYI HATÓANYAGGAL

MGÉ
MGÉ
2017.02.22 10:51
VAKONDRIASZTÓ FÜSTPATRON RICINUS-NÖVÉNYI HATÓANYAGGAL

Amikor egy vakondtúrásos földkupac megjelenik a kertünkben, akkor azonnal kell reagálni a kis betolakodó munkájára.

Semmi rossz szándék nincs az ő megjelenésében, inkább segíteni érkezik a kertünk megtisztítására, csak mi nem értékeljük ezt a fajta megtiszteltetést. Pedig tökéletes vegyszermentes talajfertőtlenítést végez helyettünk.

Visszatérve ahhoz a bosszantó földkupachoz, ami jelzi a jelenlétét, többünkben előre megfontolt gyilkos elszántság gondolata támad fel. De legtöbbször a hirtelen harag után hagyjuk a mérgünket elpárologni és a megszokott formájában folyik az élet tovább.

Nagyon sok kert történetében esetleg több hetes vakond tevékenység után történik valamilyen riasztó beavatkozás. Ne hagyjuk ezt a kis állatot ilyen sokáig dolgozni a kertben. A gyep elcsúfítása csak egy esztétikai probléma, amit elehet tüntetni, de a  vakondjáratok mind megmaradnak a kertünk alatt és azok beszakadozhatnak nagy esőzések után vagy használatba vehetik más üreglakók.

Amit tudok ajánlani tűzoltásként a vakond kitessékelésére az a ricinusos füstpatron használata. Bizonyára többen idegenkedünk a vegyszeres (irtószeres) dolgoktól és inkább olyan alternatívát választunk, ami inkább növényi alapú.

Köztudott, hogy a ricinus illatával kilehet zavarni a világból a vakondot, éppen ezért ha Biofume füstpatront gyújtunk neki, akkor a földalatti járat oldalát beillatosítjuk a füsttel, amivel tulajdonképpen a kedvét vesszük annak, hogy a járatokat használja.

Tulajdonképpen ezzel időt nyerünk ahhoz, hogy végleges vakond ellenes kertészkedésbe fogjunk és átgondoljuk és megoldjuk a probléma gyökeréből fakadó vakondtúrások okát.

Javasolom a Horto bio  helyett ( 2019.  tavasz óta nincs forgalomban)  a Defenders  Ricinus termékünk használatát, ha az acélunk, hogy a vakondtúrást csak a szomszéd kertjéből ismerjük.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony