Blog

VEGYSZERMENTES MEGOLDÁS A TALAJKÁRTEVŐ ROVAROK ELLEN

MGÉ
2019.05.20 12:33
VEGYSZERMENTES MEGOLDÁS A TALAJKÁRTEVŐ ROVAROK ELLEN

Hívatlan, kártékony vendégek mindannyiunk kertjében vannak. Csak az a nem mindegy, hogy mennyien.

1-2 pajor, lóbogár vagy fonálféreg vajmi keveset árthat megjelnésük első évében a  gondosan ápolt gyepnek, de néhány száz, vagy több ezer (millió) példány már komoly pusztítást végez a zsenge gyökérzetben.

Eddig 2 lehetőség volt: a vegyszeres mérgezésük (velük együtt önmagunknak is ártunk), és a kényes mikrobiológiai szerek használata (hűtve tárolandó, gondos kijuttatást igénylő parazita gombák és fonálférgek)… Szóval eddig a vegyszeres és kevésbé kényelmes mikrobiológia között tudtunk választani.

Kora tavasszal már írtam egyik blogcikkben az újdonságról, ami meg fogja könnyíteni a kertészkedő munkáját:  a BATHU technológiáról és az egészséges talajéletet támogató bacilus törzsek létezéséről, amelyet az állattakarmányozásban és az ipari talaj és növényvédelemben is hatásosnak bizonyult.

Ennek a technológiának élenjáró fejlesztői közé tartozik Szabó István, az STE Sprout Technologies Kft. szakmérnöke, aki több hazai és nemzetközi szakmai díjat elnyert (Minőség- Innováció 2018 pályázat Nemzeti díj mikro és startup vállalkozás kategóriában, EFTTEX szakmai nagydíj és közönségdíj) Esstence technológiával fejlesztett termékek pályázatával. Istvánnal bő 2 éve ültünk le első alkalommal beszélni róla hogyan lehet ezt az ipari méretekben már bizonyított formulát a kiskertek speciális problémáira szabni, ezt követte sok-sok fejlesztés és tesztelés a mai napig.

Így született meg első lépésként az Esstence Bug Stop, ami egy új alternatívát nyújt a talajban élő kártevők vegyszermentes visszaszorítására.

István fejlesztéseinek a fő mozgató rugója a biológiai egyensúly fenntartása (és visszaállítása). Termékeinek alaptechnológiája a speciális, gilisztahumuszban nevelt bacilus és mikororganizmus törzsek, ami a talajélet erősítését szolgálja minden téren. A jó bacilusok és mikroorganizmusok képesek ellenállóbbá tenni a különböző fertőzésekkel szemben a talajt és a növénykultúrákat, biztosítják számukra a szerves tápanyagok körforgását. És a  hozzáadott növényi kivonatok erősítik  az alaphatást.

Az Esstence Bug Stopban ez az életteremtő mikroorganizmus alap van kiegészítve aromás gyógyhatású növények kivonatával, amelyek természetes úton tartják távol a talaj kártevőket.

De nem ez a legjobb az egészben!

A korábbról jól ismert mikrobiológiai szerekkel ellentétben ez az elegy nem egy fermentáló tartályban készül, hanem természetes körülmények között, gilisztahumuszban fejlődik. Így amikor kijuttatjuk ezt a szert sokkal kevesebb „jó katona” esik áldozatául a környezeti alkalmazkodás nehézségeinek (nem jár úgy, mint Napóleon serege az orosz téllel). Elvégre ezek a mikroorganizmusok talajból talajba kerülnek, azaz ismerik a terepet (szemben a laboratóriumban nevelt más készítményekkel).

Ezzel a technológiával kombinálva a szerves tápanyagok hasznosulása is megsokszorozódik, hiszen van egészséges talajélet, ami azt fel tudja használni.

Az eltarthatósága is egészen egyedülálló, a mikrobiológiában megszokott hűtött körülmények közötti 6-8 hetes eltarthatóság helyett itt 6 hónap áll a rendelkezésünkre felhasználni a Bug Stop-ot (szinte a teljes szezon!), és nem is kell hűtőben tárolni, elég egy hűvösebb, fénytől védett garázs is neki. A védettség kiépítéséhez két hetes ismétléssel, 3 alkalommal kell kijuttatni a Bug Stop-ot, és utána hosszú hónapokra hátra dőlhetünk a talajkártevők ellen). Az ismétlés fontos pontja a talajunk karbantartásának és ezért tavaszi és a kora őszi periódusban az ismétlésben van az erő.

Néha megkövetnek az olvasóim, hogy miért mindig csak a gyep védelméről írok. Ezért is álljon most itt néhány sor a konyhakertekről, hiszen ezzel az új talaj- és növénykondicionáló szerrel akár a krumplibogarak ellen is védekezhetünk. (Némiképp eltérő rutinnal, mint a gyep esetében.) Illetve a fentiek értelmében a talajban élő kártevők ellen is hatékony, vegyszermentes, bio megoldás a konyhakerti növények számára is.

A Bug Stop részletes ismertetője már fenn van a webáruházban, ismerd meg a kártevők elleni védekezés hatékony, kényelmes, vegyszermentes módját!

Sőt, ha segíted a munkánkat és egy őszinte visszajelzést adsz a termékről (legyen az jó vagy rossz), egy 50%-os kedvezményre feljogosító kupont kapsz érte ajándékba, amit jövőre tudsz majd felhasználni ugyanerre a termékre.

Kártevőktől mentes, egészséges kertet kíván:
Molnár-Gábor Éva,  a füvesasszony