Blog

TUJA MŰTRÁGYA HELYETT TÁPANYAGOZZ ORGANIKUS MÓDSZERREL

MGÉ
2019.02.17 11:53
TUJA MŰTRÁGYA HELYETT TÁPANYAGOZZ ORGANIKUS MÓDSZERREL

Az örökzöldek és tuják  ápolásához való műtrágya nélküli  organikus  tápanyagozás  a talajélet védelmében történik manapság. Ugye  TE  IS  TUDOD, hogy az állandó műtrágya használat nagymértékben rombolja  a talajéletet. Ezt hogyan tudod  kiküszöbölni? 

Örökzöldeknek (tujának) van műtrágya igénye?

Az örökzöldek talán a legősibb nyitvatermők növénycsoportjába tartozó növényeink közé sorolandóak. Legtöbbször nem is jut eszünkbe, amikor ültetjük őket a kertjeinkbe, hogy őseik között a dinoszauruszok jártak hajdanán.

Bizonyára ezen letűnt korokban senki nem öntözgette ezeket a hatalmas fenyőféléket, de a nemesítésnek, szelekciónak amint tapasztaljuk, ára van.

Akárhogyan is szeretnénk szemet hunyni a tény felett, de a kertünk többé-kevésbé egy mesterséges környezet. Ezért, ha nem is laborkörülmények között kell őket tartani, de gondoskodnunk kell róluk. Nem várhatjuk el tőlük azt a szívósságot, mint amit őseik mutattak hajdanán.

Mostanáig úgy véltem, hogy az eddig jól összeállított Rutin csomagban lévő tápanyagok minden szinten kielégítik az örökzöldek igényeit.

Telt múlt az idő, sokszor bizonyított a Rutin, de a sok kapott levél, és tanácsadás arra irányította a figyelmemet, hogy itt még mindig van hová fejlődni.

A folyékony tápanyag kijuttatása rövid időn belüli hatást tud produkálni, nem is beszélve arról, hogy sokszor a mulcsos és kavicsos díszítésű területeken ez a módszer a legegyszerűbb. Mert a hagyomásnyos szerves tápanyagozás nagyon  nem illene bele a mostani kertkultúránkba.

És mi van akkor, ha   semilyen tápanyagpótlás nem történt soha  az örökzöldek esetében?

Bizonyára ismered már, de  ha mégsem, akkor most bemutatom az örökzöld Rutin csomag  tartalmát:

  • -Prohumin – folyékony humusz, a talaj és a növényeid táplálására
  • -Smaragd Extra Mg - folyékony műtrágya, ami kiváló magnéziumpótló és remek gyökérképző, de MŰTRÁGYA
  • -Amalgerol talajkondicionáló, ami a talajban lévő víz és oxigén arányát hivatott kapillárisrendszerként üzemeltetni, a meglévő talaj-mikroorganizmusok elszaporításával javítani.
  • Esstence Ever-green - növénykondicionáló  feladata a speciális kapcsolat kialakítása az örökzöld gyökérrendszere és  a mikroorganizmusok között

De mi van akkor, ha talajban nincs kielégítő mennyiségű és minőségű talajélet?

Ilyenkor sokkal lassabb a kezelések hatásfolyamata, hiszen amit táplálnia kellene (a hasznos talajéletet) az nincs benne, vagy nem elég sok van belőle a talajban annak ellenére, hogy minden tőled telhetőt megtettél a Rutin kijuttatással az örökzöldek táplálására.

Mintha egy madárkalitka rácsától karnyújtásnyira tennéd le az ételt, csak sajnos azt a madárka nem éri el. Ugyanígy az örökzöldek sem tudják felvenni a hasznos tápanyagokat a talajban lakó mikroorganizmusok munkássága nélkül.

Bár úgy tudjuk, hogy örökzöldek nagyon toleránsak a környezetünkkel szemben, de mégis azt tapasztaljuk, hogy rendkívül kényesek a gyökérzóna mikorbiom (gombafajok, talajbaktériumok) alkotók megfelelő jelenlétére.

Ugyanis, számukra ezekkel a mikroméretű élőlényekkel való együttműködés határozza meg, mekkora hasznosulással veszi fel a növény a tápanyagot.
Hogy ez a kapcsolat minél gyorsabban létrejöjjön a növény gyökér-rendszere és a talaj között, fontos előrelépés lesz az Evergreen-green kijuttatása a tápanyaghiányos tüneteket mutató növények esetében.

Hiszen ebben a készítményben pontosan azok a hasznos mikroorganizmusok találhatóak meg, amelyek az örökzöldek táplálását a legtökéletesebben el tudják végezni.

         

Tuja tápanyag, Örökzöld Rutin Csomag

   

Ez a fajta talajoltás a megmagyarázhatatlan színváltozásokat sokkal gyorsabban tudja majd kezelni az örökzöldjeidnél, illetve aktívan közbenjár a növény kiegyensúlyozott, teljes értékű fejlődésében is.

Szerencsére az újdonság már a kertek aljában van, már megvásárolható, így idén azok a tuják is új esélyt kaphatnak, amelyek a gondos Rutin kezelések  ellenére eddig nem  reagáltak kellően.

Úgy gondolom, hogy a talajélet beindításával, az Evergreen-green kijuttatásával ezt a problémakört megoldjuk teljes egészében.Vagyis gondolkodj másképpen mint eddig tetted! A szintiszta műtrágya használata már a múlté.

Ha maradt  megválaszolatlan  kérdésed, fordulj hozzám egy szakmai félórára itt!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony