Blog

PAJOR, LÁTHATATLAN KERTI MUNKÁS A KERTÜNKBEN

MGÉ
2017.03.01 10:57
PAJOR, LÁTHATATLAN KERTI MUNKÁS A KERTÜNKBEN

Láthatatlanul munkálkodik a gyep alatt növényünk gyökerei körül, kicsi és nagyon kártékony? Vajon mire gondolok? Nem a vakondra, hanem a cserebogár csontfehér lárvájára, a pajorra.

A pajor fajtái

A cserebogarak közös tulajdonsága, hogy lárvájuk, a pajor jelentős kár okozására képes, méghozzá hosszú távon. A kertépítés és gondozás területén két fajta cserebogár lárvájának kártételével találkozunk a leggyakrabban: az erdei és a májusi cserebogáréval.

Mint a kifejlett egyedeknél, a pajorok között is színükben és kinézetükben vannak kisebb különbségek. Többnyire a homokos, laza területeken jellemző hatalmas kártételük, de a kötött talajokon is ugyan úgy jelen vannak. Számunkra talán a legismertebb a májusi cserebogár, amely csak nehezen különíthető el az erdei cserebogártól. Május hónapban rajzanak és fogyasztják a lombos fák, cserjék leveleit. A lárvák pedig a növények gyökérzetét rágják, amelynek nyomán a föld feletti részek hervadnak, fejlődésben visszamaradnak.

Hogy alakul egy cserebogár élete?

A pajorok csak +11–12 °C felett táplálkoznak, vízszintes irányú mozgásukat a táplálék keresése indukálja. A lárva lényegében bármit elfogyaszt, de jobban kedveli a nedvdús, vastag, puha növényi részeket, mint például a gyep gyökérzetét.

Elsősorban a vékonyabb és fiatalabb gyökereket keresi, leginkább a sárgarépát, a káposztafélék gyökerét, a kőris-, a juhar- és a nyárfagyökereket kedveli. Emellett nagy kárt tud okozni a gyümölcsösökben és a szőlőkben. Legkevésbé az akácot és a dióféléket kedveli, mert ezeknek erősen aromás gyökerük van. A faj két-három éves fejlődésű, négyszer vedlik, így akár évekig károsíthatja a talajban a növények gyökerét csillapíthatatlan étvággyal. A talaj feltárásakor megtalálhatjuk a gyökér zónában a pajorokat.

Mikor jelenik meg kertünkben ez a kártevő?

Sajnos mindig csak akkor szembesülünk ezzel a láthatatlan pusztítóval, amikor már megtörtént a baj. A lárva fejlődésének évei alatt sok-sok napon át táplálkozik kertünk növényeinek a gyökerével.

Egyik ügyfelem füvesített kertjében sárgás, féltenyérnyi foltok jelentek meg nyáron a fűben. A legérdekesebb felfedezés az volt, hogy  cserebogar tetemeket talált a tulajdonos a 15-20 darab sárgás foltnál. A miértekre ma sem tudjuk a választ. De tény, hogy olyan környezetben lakik és indul pete lerakására ami közelében van egy kis erdőség, mert a cserebogarat  vonzza a fás, ligetes környezet. Tapasztalatunk az, hogy ilyen kertekben nagyobb a fertőzöttség veszélye.

A sápadt színű fűnél első körben víz- vagy tápanyaghiányra gyanakodunk, de ha normális a vízborítás, akkor gondoljunk egyből a cserebogárra. Ha  vizsgálódunk  kézzel az ilyen foltos területeken és enged a fű, vagy fel lehet hajtani gyepet mint egy terítőt, akkor gyorsan napvilágra kerül a gyökérrágó. Ha mégsem egyértelmű a jelenléte egy ásóval gyorsan megbizonyosodhatunk felőle.

A fű mellett a díszfák gyökérrendszerét is megtámadja, nagyon szereti a finom gyökérzetet. Érdemes a védekezésre koncentrálnunk már ültetéskor, ennek hiányára álljon itt a következő tanulságos történet: ügyfelem két évvel ezelőtt ültetett Leylandi ciprus sora egy centit sem nőtt az évek alatt, erőlködés nélkül ki lehetett húzni a növényt a földből. Mikor segítségemet kérte, megdöbbenve tapasztaltam, hogy a 40 darabból álló növénysor mindegyik egyedének gyökérzeténél 3-4 pajort találtunk. Az összes növényt újra kellett telepítenünk…

Hogyan védekezhetünk ellene?

Védekezésre a permetezést ajánlom évente legalább egyszer, de ha be akarjuk tartani a szabályokat, akkor évente legalább két alkalommal. A jó hír az, hogy ezt nem vegyszerrel kell megtenni, hanem mikrobiológiai szerrel (emberre és állatra nem veszélyes). Így évente kétszer ötpercnyi szorgalommal (munkával) meg tudjuk védeni kertünket és gyepünket ezektől az állandóan berepülő cserebogaraktól.

Eddig megvásárolható leghatékonyabb mikrobiológiai szer talajkezelésre a Bora volt, de a termékfejlesztéseknek köszönhetően tavasszal érkezik egy, a pajorok életében hosszabb és nagyobb spektrumot TÁVOLTARTÓ készítmény a Bug Stop.

Ne adj esélyt ennek a  kis zabagépnek a kertedben, mert a munkád  kárba vész!
Ha nem tudod hogyan  kell a mikrobiológiát  használni  a kertedben, kérj tanácsot akár itt!

Molnár Gábor Éva , a füvesasszony