Blog

MILYEN A JÓ GYEPSZELLŐZTETŐ GÉP?

MGÉ
2017.02.26 11:36
MILYEN A JÓ GYEPSZELLŐZTETŐ GÉP?

Az egyik legfontosabb tavaszi feladat a gyepszellőztetés. Ilyenkor az a célunk, hogy rábírjuk a füvet arra, hogy megújuljon azáltal, hogy a gyökérzetét „megtépkedjük”. Ettől a vízáteresztő képesége is javul a gyepnek, és az egyenetlen fejlődés is mérséklődik.

Nagyon sokan kérdezik, hogy milyen gépet vegyenek vagy béreljenek a gyepszellőztetéshez.

Késsel vagy karmos (rugók) végezzék ezt a tavaszi munkát? Melyik a gyep számára a jobb vagy a helyes?

Én a talaj-lazításos (késes) módszerrel szeretem a gyepszellőztetést végezni. A karmos-adapterek felszerelését a gépre nem tartom profi tavaszi munkára alkalmasnak, mert nem tudnak kellő mélységig lenyúlni a karmok. Ha már csinálod, akkor csináld megfelelően a gyepszellőztetést, talajlazító késsel!

A tavaszi munkálatok közé javaslom, hogy mindenképpen iktasd be Te is a gyep megújítását, hálás lesz érte a kerted!

Mi is pontosan az a gyepszellőztetés?

Az a munkafolyamat, amelynek során jellemzően gépi erővel a fű gyökérzetét kezeljük. Ezt évente 1-2 alkalommal javasolt elvégezni, hogy a gyep folyamatosan meg tudjon újulni, üde, szép zöld leveleket növesszen.

A gyepszellőztetés során az elhalt gyökérrészeket távolítjuk el a friss fű gyökereinek minimális bolygatásával.

Erre a leginkább megfelelő eszköz a talajlazító, ami tompa késekkel a zsenge gyökereket könnyen átvágják, az elszáradtakban pedig elakadnak és kiforgatják a talajból.

A munka végeztével látni fogod, hogy az egyébként szépnek tűnő kertedben is mennyi elhalt gyökérzet gátolta a pázsit növekedését, egészséges fejlődését.

Milyen gyepszellőztetők léteznek?

1. Karmos kivitel (kép: Gardenagyártmány)

A karmos (drótos adapterrel) a gépi munkát akkor javasolom, ha már kicsúsztál a tavaszi megújításból (március vége-április), de mégis szeretnél a gyep kedvére tenni valami hasznosat. Ilyen esetben ezzel ki tudod vele fésülni az elhalt szálakat az állományból és megszépíted valamelyest a gyepet.

2. Késes kivitel (pl .Viking gyártmány)


Ez egy lazább, ritka pengéjű gyepszellőztető, amivel  keresztbe és hosszában is kell dolgoznod  a területen, ha sűrű  a gyepállomány.

John Deere gyepszellőztető kés

Ez egy sűrűbb késű, több ágú kivitel. Ezzel csak egyszer kell végigmenni  a területen.

Többfajta késes megoldás van a piacon, ki erre, ki arra esküszik. Mi egy régi MTD wg 40–el dolgozunk már évek óta.

Ezek a gépek gyakorlatilag a kések számába ,formájukban  és elosztásában különböznek egymástól.

Tapasztalataink szerint a munka akkor megy tempósan, ha már összeszokik a gazdája géppel. Azaz itt is áll a „gyakorlat teszi a mestert” szólás!

Szintén gyakori kérdés az ügyfeleinktől, hogy: elektromos vagy benzines gépet válasszanak?

Én csak kis kerteken javasolom az elektromos kivitelűeket, mert nagy kertben problémás a hosszabbítók kezelése. Többet kell egymásba dugni...és máris ott a baj: gubancolódnak, szétcsúsznak, elakadnak.

Ha elektromos kivitelt választasz, az legyen mindenképpen nagyteljesítményű, strapabíró, nehogy egy tömöttebb gyepállomány lefújtsa a motort.

Ha elfogadsz egy javaslatot, érdemes legalább 1100 W-os vagy nagyobb teljesítményűt választani, azok már eléggé erősek. Kisebb teljesítményűt ne vásárolj, mert csalódást okozhat.

Kisebb kertekhez nem kell nagy beruházást tenned és külön gépet vásárolnod, megfelelhet a célravaló, speciális gereblye is.
Ilyen egy egyszerű gyepszellőztető, késes gereblye:

Szeretnél többet megtudni az üde, zöld pázsit gondozásának titkairól?

Iratkozz fel legújabb, ingyenes oktató sorozatomra és tanuld meg a kincset érő mesterfogásokat!