Blog

MIÉRT JOBB AZ ÖRÖKZÖLDEK NÖVÉNYVÉDELMÉHEZ A SCUDO-T VÁLASZTANI

MGÉ
2019.01.29 10:41
MIÉRT JOBB AZ ÖRÖKZÖLDEK NÖVÉNYVÉDELMÉHEZ A SCUDO-T VÁLASZTANI

A múlt héten olvastam egy cikket arról, hogy  betiltanák a bio  kiskertekben is  alkalmazható réz hatóanyagú  permetszereket.

Rögtön eszembe is jutott, hogy ezt a sokak által NEM SZERTEM MUNKÁT, mint a növényvédelmi permetezést az örökzöldek területén, és a rézzel való permetezést illene egy kicsit körüljárni.

Mit tud a réz?

Tudjuk, hogy a rézzel való növénykezelés nagyon régre nyúlik vissza. A réz egyike a legrégebben használt ásványnak, amit növényvédelemre használunk (több mint 150 éve ismerjük) kiváló gombabetegségek elleni szer és bakteriális fertőzéseket kezelő hatóanyagunk.

Kis mennyiségben, mint esszenciális mikroelem a növény egészséges biológia működésében is részt vesz, (Agrokémia és növényvédelmi kémia tankönyv szerint: Enzimek alkotórészeként részt vesz a légzési anyagcserében és az elektrontranszportban. Szerepe van a fotoszintézisben, valamint a szénhidrát- és fehérjeszintézisben is) nagyobb mennyiségben azonban toxikus, és gátolja a növény egészséges életritmusát.

Milyen hatékonysága van a kontaktréznek?

-  a növény felületén fejtik ki hatásukat
-  a növény belsejébe nem hatolnak be
-  a létrejött fertőzésekre már hatástalanok.

Vagyis a permetezés inkább a megelőzésre irányul, mintsem a fertőzés kezelésre. Ami jó stratégia, de a csapadékos időjárás miatt gyorsan védtelenné válik a levélzet, hiszen lemossa a víz a felületről.

Egy idős szőlésztől halottam egyszer régebben, hogy mindig eső előtt szokott permetezni. Milyen igaza volt! Elébbe ment a fertőzés lehetőségének.

Réztartalmú kontaktkészítmények generációs fejlődése időrendben

Figyelem, itt száraz adatok fognak következni, de fontos a megértéshez. Minden nagy csoportot 3 szempont szerint vizsgáltam meg.

1. mennyi réz van benne és milyen kémiai kötésben hatóanyagként
2. 10 liter vízbe mennyi réz kerül az adagolási javaslat szerint, azaz mekkora mennyiséggel terheljük a környezetet
3. mekkora a benne oldott réz szemcsenagysága. Ez azért fontos, mert alapvetően meghatározza a permetcseppek méretét, és ezzel a fedés mértékét a kondenz (nedvesíthető) magként viselkedő rézszemcsék nagysága.

Minél nagyobbak a cseppek, annál kisebb a fedése a permetszernek.

 

1.Réz-oxiklorid               pl. Astra rézoxiklorid
Hatóanyaga 840 g/ kg rézoxiklorid (500g/kg fémréz)
10 liter vízbe ~17g réz kerül adagolási javaslat szerint2,5 mikron nagyságú szemcseméret

2. Réz-hidroxid               pl. Champion WG
Hatóanyaga 770 g/ kg  rézhidroxid ( 500g/kg fémréz)10 liter vízbe ~15g réz kerül adagolási javaslat szerint
1,8 mikron nagyságú szemcseméret

3. Tribázikus rézszulfát     pl.  Bordóilé NEO SC
Hatóanyag: 350 g/l tribázikus rézszulfát 
10 liter vízbe 7g  tribázikus rézszulfát kerül adagolási javaslat szerint

4.Rézoxidok                   pl. Nordox 75 WG
Hatóanyaga 86% réz(I)oxid (750 g /kg fémréz)
10 liter vízbe ~17g  tribázikus rézszulfát kerül adagolási javaslat szerint
1 mikron szemcseméret

A nordox szabályozott hatóanyag leadású gombaölõszer, legalacsonyabb hektár dózisban használható készítmény.
10 liter vízbe 1,5-2 g réz kerül a dísznövényre adagolási javaslat szerint.
(Ismereteim szerint a Nordox jobb fedettséget biztosít, hosszabb hatású, egyelőre a legjobb kontakt -felülethatású szer a piacon.)

A Scudo miben más?

A SCUDO  aminosavas FELSZÍVÓDÓ  9% aktív réztartalmú lombtrágya. NEM növényvédő szer!
Inkább nevezhetjük biostimulátornak.Kipermetezéskor az aminosav azonnal felszívódik a lombon keresztül és segít bejutni a növényszállító szövetbe a réz-hatóanyagnak.

A réz nem a lombfelszínen, hanem a SZÖVETEKBEN fejti ki hatását, ezáltala növény nedvkeringésében lévő réz a növényt megtámadó betegséget nem engedi be.

Ezt a minimális rézmennyiséget a növény elhasználja két hét alatt ráadásul a növekedésével fel is hígul. Emiatt az ismételt permetezés a megoldás arra, hogy a szél és víz által terjesztett fertőzéseket (gombaspórákat, baktériumokat) hatástalanítsuk. Tehát a Scudoban található réz mennyiség nem jut el még az eső lemosó hatásával sem a talajba.

10 liter vízbe 1,8 g réz hatóanyag kerül, amikor 20 ml használunk a Scudo lombtrágyából.
A termékadatok elemzésének végére érve világosan kiderült számomra is, hogy mekkora eltérések vannak a rézkészítmények között.

Mégis miért kerülhetett fel a réz hatóanyag betiltásra jelölt EU-s listára?

A talajban előforduló természetes réz nagyon kis mennyiségű és stabilan kötődik a felső talajrétegben. Nehezen oldódó és mobilizálódó vegyületként ismerjük a talajokban, ezért az intenzív termesztésekben mikroelempótló levéltrágyákkal szoktuk pótolni hiányukat. A szép zöld színért felelős élettani folyamatokban a réznek is nagy szerepe van és ezért jót teszünk a növényekkel, amikor rezet is adunk nekik kis mennyiségben.

De akkor mi lehet a gond a rézzel?

Tekintettel arra, hogy a kedvező ára miatt inkább a gyakori permetezés volt elterjedve és a lemosó permetezések is a nagy szemcseméretű rézkészítményekkel történtek, sikerült olyan rézterheltté tenni a talajainkat, hogy azok a talajvizeinket is elérték.

Dr. Szabó Árpád  tudományos értekezése is bizonyítotja, hogy a talaj életképességére is kiterjedt ez a negatív hatás, és sajnos bizonyítást nyert a tény: ’’A rézzel szennyezett gyep talajában a földigiliszta testsúlya csökken, mortalitása (halálozási aránya) megnő. A giliszták laborkísérletben igazolt módon, választási lehetőség esetén a szennyezett talajban kevesebb időt töltenek.’’

A mikroorganizmusokra gyakorolt hatás már nem volt ennyire egyértelmű, mint a földigiliszta esetében, de az én véleményem szerint, amikor kimutatható, hogy az élettér megváltozik a talajban, akkor csak idő kérdése, hogy egy tudós majd egyszer kimondja tudományosan is, hogy a talajban élő mikroorganizmusoknak sem tetszik a toxikus mennyiségű réz.

Véleményem 

De mi, és Te kedves olvasóm ne várjuk meg, hogy ez talajmérgezés ilyen fajta bizonyítást nyerjen, mert abból úgysem profitálhatunk, inkább legyünk már most tudatosak és előrelátóak.

Használjunk olyan készítményeket a kertápolás során, amiről biztosan tudjuk, hogy nem ártunk a környezetünknek és magunknak sem. Ezért merem ajánlani a Scudó rezes lombtrágyát is peronoszpórafélék (oospórás) elleni védelmére az örökzöldek estében is. Senki nem szeret beöltözni egy vegyszeres permetezéshez, de a Scudohoz nem is kell, elég a normál óvintézkedést megtenni.

Most pedig kedvcsinálónak a növények permetezéséhez egy ajándékkal készültem. Mindenki, aki az örökzöldjeit óvja és táplálja, kap egy 200ml Scudo permetszert ajándékba, hogy a legjobb megoldás legyen a kezében.

Kattints ide és már tiéd  az ajándék!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony