Blog

Miért érdemes újragondolnod a fűnyesedék hasznosítását?

MGÉ
MGÉ
2024.04.27 18:20
Miért érdemes újragondolnod a fűnyesedék hasznosítását?

Ezt igazán megéri kipróbálnod, mert mindig szükséged lesz rá.

A fűnyesedék hatalmas kincs, mégis sokan bezsákolják és kiteszik a zöld napokon, hogy elvigye a kukásautó, és valaki más nyerészkedjen azon, hogy értékes komposztot készít belőle.

Pedig… tele van tápanyaggal, és számtalan helyen tudod hasznosítani a kertben.

  • Komposztálhatod, vagy
  • használhatod takaróanyagként a kertben bárhol.

Ha eddig Te is zsákoltál, az idei szezonindítás tökéletes alkalom arra, hogy válts és ezután másképp csináld!

Én személy szerint biztatlak, hogy keress egy helyet a kertben, ahol komposztálni tudsz, hiszen fantasztikus tápanyagot készíthetsz könnyedén, amiért a konyha- és a díszkert is hálás lesz.

Könnyed komposztálás Borbás Marcsi tippjeivel

Ha nem akarsz sokat pepecselni a komposztálással, akkor Borbás Marcsi videóját ajánlom, amiben azt mutatja meg a Facebook oldalán, hogyan készített melegkomposztot.

Annyi kiegészítést tennék Marcsi videójához, hogy ha van otthon Humin Garden Plusz granulátumod, akkor abból is adj a komposzt keverékhez, amikor összedolgozod a zöld és barna részeket. A webáruházban a termékleírásnál is találsz hozzá útmutatást, hogyan adagold (400-1000 g/m3). Ha így jársz el, akkor az elkészülő komposzt azonnal huminsavakban is bővelkedni fog, így egy lépésben el tudsz vele végezni két ápolási feladatot.

 

Hogyan készíts hatékony talajjavítót saját kezűleg?

Ha viszont a hideg komposztálás mellett döntesz, vesd be az Esstence Origo gilisztahumuszt is. A mikroorganizmusokban bővelkedő készítmény segíti a növényi részek lebomlását, és elvégzi előre a „talajoltást” is. Így a komposzt, amit felhasználsz utána már a jó katonákkal lesz tele.

Hideg komposztálásnál fontos, hogy mindig nedves legyen a massza. A legegyszerűbb, ha 10 liter vízhez adsz 1 dl Esstence Origo-t és azzal öntözöd be a fűnyesedéket és más szerves anyagokat. Minden héten, amikor újabb réteg kerül a komposztálóba, locsold be így a friss anyagot, és szórj rá egy marék Humin Garden granulátumot is, hogy majd huminsavakban is gazdag legyen a kész komposzt.

Nem kell patikamérlegen számolni az arányokat, bőven elég érzésre locsolnod és szórnod a segítő termékeket. Ezek csak katalizátorok a folyamatban, de lenyűgöző hatásfokúak!

Az a cél, hogy a lebontás tökéletes legyen, és a végtermék kiváló tápanyagként funkcionáljon. Hidd el, ha használod az oltást és a huminsavat olyan magas minőségű komposztod lesz, amit nem lehet megvásárolni…

Ha belegondolsz, nem kell semmi újat venned, csak amit amúgy is kell a kertápoláshoz. Az így elkészülő komposzt vetekszik a DCM Vivimus talajjavítóval, amit sajnos már évek óta nem lehet itthon kapni.

Így lesz olyan talajjavítód, amit fűmag foltozásnál, felülvetésnél tudsz takaróanyagnak használni. Keverd be homokkal 50-50%-ban és már mehet is a magok tetejére. Vagy használd palántázáshoz laza ültetőközegként.

Sőt még a gyep tetejére is ki tudod szórni gyepszellőztetés után, így a gyeptrágya mennyiséget is csökkentheted.

Egy pici plusz munkával egy sokoldalú, értékes tápanyagot kapsz, és még spórolhatsz is vele.

Humin Garden sikertörténete a partnerünk tapasztalatán keresztül

Az egyik Humin Garden forgalmazó partnerünk, Fábián Gábor (Fábián növénykereskedés Szentgotthárd) nemrég mesélte, hogy tavaly a saját zöldségágyása felásásakor egyetlen gilisztát sem talált a talajban. Vagy nem is voltak, vagy nagyon jól elrejtőzködtek ezek a hasznos állatkák.

Idén, amikor a második Humin Gardenes évadot kezdte a talajműveléssel megdöbbenve látta, hogy a magaságyás benépesedett gilisztákkal.  Nem csinált mást, csak lazító komposzt anyagot kevert a rögös talajba és gazdagon megkínálta Humin Gardennel.

A humuszos talaj a mikroorganizmusok szaporodását elősegíti, hiszen könnyen felvehető szénforrásként áll a rendelkezésükre. A tapasztalat azt mutatja, hogy a segítők, mint a giliszták is jól érzik magukat a huminsavas talajban. Hozzájárulnak a talaj puhításához, a morzsás szerkezet visszaállításához, amiben pedig a növények egészségesen tudnak fejlődni.

Apró kis „figyelmesség” a természet irányába, mégis óriási ereje van a huminsavaknak és a jó mikroorganizmusokkal történő talajoltásnak is.

Sokféleképp tehetsz a Földünk védelméért, de szerintem mindig kezd a saját kertedben! 

Kellemes kertészkedést és értékes komposztot kíván
Molnár Gábor Éva a füvesasszony

Melyik módszert válaszd a Humin Garden talajkondicionálásnál?

Amelyik a legjobb éppen a kerted számára.

 AMALGEROL HATÁSA  AMITŐL MEGLEPŐDSZ

Az új tanultakat, tapasztalatokat hajlandóak vagyunk e kipróbálni és elfogadni?