Konyhakert gondozás

A szép termés záloga: az előcsíráztatás

MGÉ
2020.04.12 17:20
A szép termés záloga: az előcsíráztatás

Most van az ideje neki,hogy akár szabadföldben, palántanevelés nélkül is tudj zöldségeket termeszteni.

Jelen helyzetben nincs annyira lehetőség a piacon sétálgatni és jóravaló palántát vásárolni (és őszintén szólva nagyon nehéz kifogni is a jó fajtákat, amelyek valóban teremnek is).

Mégsem vagy semmiről lekésve, legfeljebb két héttel később tudod majd elkezdeni szedni a termést. Megfelelő magot tudsz rendelni a neten is, és biztosan a közeli gazdaboltban is vannak jobb vetőmagok. Bizonyos zöldségek esetén lásd pl. a paprika jellemzően a 100-150 Ft-os vetőmagok nagyon ritkán hoznak sikert, ezért érdemes megnézed mit is veszel.

A hibrid vetőmag igencsak drága, de egy átlagos is megteszi a kísérleti első munkának. A középár kategóriájú, kicsit jobb magok azok, amelyekben általában 20-30 szem mag van néhány 100 Ft-os áron.

 

Én azt javaslom, ha kis helyed van, hogy folyton termő fajtákat válassz például a zöldbabból, paradicsomból, uborkából, de már paprikában is vannak ilyen típusok.

A folyton termők általában folyton nőnek is így, a megtámasztásukról kell majd gondoskodnod támasztópálca, vagy futtatóháló formájában.

A bokrosodó növényeket akár cserépben is nevelheted: például a levélpetrezselymet, egyéb zöldfűszereket, de akár a földi epret is.

 

A siker nyitja a csíráztatásban rejlik.

Az összes kertészet bezárhatna, ha a kertészkedés annyiból állna, hogy kiszórjuk a magot, majd learatjuk a terményt. A dolog összetettebb, akár csak a füvesítésnél.

A zöldségek magjait elő kell készíteni a kinti életre (akár cserépbe, akár szabadföldbe kerülnek). Édesanyám nekem azt tanította a dinnyemagoknál, hogy ezt az előcsíráztatással érem el. És ez minden más magra is kiválóan megállja a helyét.

A földben ritkán ideálisak a körülmények a magok számára, ezért nem is oda kell először kerülniük.

 

Az előcsíráztatás

Első lépésként a magokat langyos (kb. 20-25°C-os) vízben egy éjszakára leáztatta. Reggelre szépen megdagadtak a magocskák. Ezzel pedig beindul az élet a burok alatt.

Reggel fogott egy páratlan zoknit, beleszórta a magokat, azt is bevizezte, majd száraz ruhába csavarva meleg helyre tette a langyos kemence tetejére.

Zokni helyett a benedvesített papírtörlő is megteszi a magoknak. Minden reggel és este ki kell bontani a csomagolást megnézni, hogy állnak a magok és szükség szerint újra vizezni. Amikor 2-3 mm-es kis csírakezdemények jelennek meg a magokon, akkor kerülnek földbe a magok.

Ez az előcsíráztatás módszere, ami a kelési időt akár le is felezheti. Amíg a paradicsom, uborka, bab a szabadban 20-25 nap alatt csírázik ki, a nedves textíliában 2-3 nap alatt megtörténik.

Ez azért is előnyös, mert az első nehézségeket védett helyen tudják megugrani a magok, és kevesebb lesz a hideg miatti veszteség.

Amikor megjelennek a csírák, mielőbb az előkészített földbe kell tenni a magokat, egymástól 5-10 cm távolságra, különben az előcsíráztatás folyamán összegabalyodnak a sérülékeny kis gyökerek és/vagy belenőnek a textília szálaiba, ahonnan roncsolás nélkül aligha tudod kivenni.

Később, ahogy erősödnek a növénykék meg tudod ritkítani az ideális 10-15 cm-re a töveket, a felesleget pedig elajándékozhatod a szomszédasszonynak.

 

Múlt héten volt arról szó, hogyan tudsz a szabadföldbe vagy a cserépbe egy instant melegágyat készíteni a növények számára (ha nem olvastad, kattints ide). Ezeknek az előcsíráztatott magoknak továbbra is nagy szüksége van a melegre és a védelemre, ezért ilyen melegágyba tedd (akár cserépbe kerül, akár a konyhakertbe).

Arra figyelj nagyon, hogy száraz fűnyesedékkel (5-10 cm vastagon) takard be, hiszen csak a paplannal lesz teljes a melegágy védelme a tavaszi hideg éjszakákban a frissen kikelt magocskáknak. A fű megvédi a hidegtől és megtartja a nedvességet. Minden nap ellenőrizd, hogy kibújt-e már a mag. Ha igen, akkor csak egy vékony rétegbe fedd vissza a nyesedékkel, nehogy agyonnyomja a súly a vékony kis szárat, vagy fénytelenül vergődjön a takarásban.

Az előcsíráztatást az év során bármikor használhatod, akár kintre, akár cserépbe ültetsz. Kiváló módszer a másodvetésekhez is, amikor a hideg helyett a forró nappaloktól kell megvédeni az új életet.

És a legfontosabb: ne add fel, ha elsőre nem sikerül. Lehet, hogy egy beragadt mag készletből sikerült választanod, vagy csak nem volt elég időd az elején babusgatni a magocskákat, de hidd el, bele fogsz jönni és életerős, szép zöldségeket tudsz majd nevelni palántázás nélkül is!

 A magocskákat érdemes Esstence Origoval támogatni, hogy a patogén gombák nehogy tönkretegyék a növénykezdeményt (palántanevelőkben ezt vegyszerrel oldják meg) és mindenképpen érdemes folyékony humusszal (Prohumin esetén 10 liter vízhez 0,5 liter folyékony humusz jár) belocsolni, hogy minél hamarabb strapabíró növényeid legyenek.

Sikeres előcsíráztatást és termékeny magokat kíván:

 

Molnár-Gábor Éva
- kertészmérnök