Konyhakert gondozás

A szép termés záloga: az előcsíráztatás

MGÉ
MGÉ
2020.04.12 17:20
A szép termés záloga: az előcsíráztatás

Most van az ideje neki,hogy akár szabadföldben, palántanevelés nélkül is tudj zöldségeket termeszteni.

Jelen helyzetben nincs annyira lehetőség a piacon sétálgatni és jóravaló palántát vásárolni (és őszintén szólva nagyon nehéz kifogni is a jó fajtákat, amelyek valóban teremnek is).

Mégsem vagy semmiről lekésve, legfeljebb két héttel később tudod majd elkezdeni szedni a termést. Megfelelő magot tudsz rendelni a neten is, és biztosan a közeli gazdaboltban is vannak jobb vetőmagok. Bizonyos zöldségek esetén lásd pl. a paprika jellemzően a 100-150 Ft-os vetőmagok nagyon ritkán hoznak sikert, ezért érdemes megnézed mit is veszel.

A hibrid vetőmag igencsak drága, de egy átlagos is megteszi a kísérleti első munkának. A középár kategóriájú, kicsit jobb magok azok, amelyekben általában 20-30 szem mag van néhány 100 Ft-os áron.

 

Én azt javaslom, ha kis helyed van, hogy folyton termő fajtákat válassz például a zöldbabból, paradicsomból, uborkából, de már paprikában is vannak ilyen típusok.

A folyton termők általában folyton nőnek is így, a megtámasztásukról kell majd gondoskodnod támasztópálca, vagy futtatóháló formájában.

A bokrosodó növényeket akár cserépben is nevelheted: például a levélpetrezselymet, egyéb zöldfűszereket, de akár a földi epret is.

 

A siker nyitja a csíráztatásban rejlik.

Az összes kertészet bezárhatna, ha a kertészkedés annyiból állna, hogy kiszórjuk a magot, majd learatjuk a terményt. A dolog összetettebb, akár csak a füvesítésnél.

A zöldségek magjait elő kell készíteni a kinti életre (akár cserépbe, akár szabadföldbe kerülnek). Édesanyám nekem azt tanította a dinnyemagoknál, hogy ezt az előcsíráztatással érem el. És ez minden más magra is kiválóan megállja a helyét.

A földben ritkán ideálisak a körülmények a magok számára, ezért nem is oda kell először kerülniük.

 

Az előcsíráztatás

Első lépésként a magokat langyos (kb. 20-25°C-os) vízben egy éjszakára leáztatta. Reggelre szépen megdagadtak a magocskák. Ezzel pedig beindul az élet a burok alatt.

Reggel fogott egy páratlan zoknit, beleszórta a magokat, azt is bevizezte, majd száraz ruhába csavarva meleg helyre tette a langyos kemence tetejére.

Zokni helyett a benedvesített papírtörlő is megteszi a magoknak. Minden reggel és este ki kell bontani a csomagolást megnézni, hogy állnak a magok és szükség szerint újra vizezni. Amikor 2-3 mm-es kis csírakezdemények jelennek meg a magokon, akkor kerülnek földbe a magok.

Ez az előcsíráztatás módszere, ami a kelési időt akár le is felezheti. Amíg a paradicsom, uborka, bab a szabadban 20-25 nap alatt csírázik ki, a nedves textíliában 2-3 nap alatt megtörténik.

Ez azért is előnyös, mert az első nehézségeket védett helyen tudják megugrani a magok, és kevesebb lesz a hideg miatti veszteség.

Amikor megjelennek a csírák, mielőbb az előkészített földbe kell tenni a magokat, egymástól 5-10 cm távolságra, különben az előcsíráztatás folyamán összegabalyodnak a sérülékeny kis gyökerek és/vagy belenőnek a textília szálaiba, ahonnan roncsolás nélkül aligha tudod kivenni.

Később, ahogy erősödnek a növénykék meg tudod ritkítani az ideális 10-15 cm-re a töveket, a felesleget pedig elajándékozhatod a szomszédasszonynak.

 

Múlt héten volt arról szó, hogyan tudsz a szabadföldbe vagy a cserépbe egy instant melegágyat készíteni a növények számára (ha nem olvastad, kattints ide). Ezeknek az előcsíráztatott magoknak továbbra is nagy szüksége van a melegre és a védelemre, ezért ilyen melegágyba tedd (akár cserépbe kerül, akár a konyhakertbe).

Arra figyelj nagyon, hogy száraz fűnyesedékkel (5-10 cm vastagon) takard be, hiszen csak a paplannal lesz teljes a melegágy védelme a tavaszi hideg éjszakákban a frissen kikelt magocskáknak. A fű megvédi a hidegtől és megtartja a nedvességet. Minden nap ellenőrizd, hogy kibújt-e már a mag. Ha igen, akkor csak egy vékony rétegbe fedd vissza a nyesedékkel, nehogy agyonnyomja a súly a vékony kis szárat, vagy fénytelenül vergődjön a takarásban.

Az előcsíráztatást az év során bármikor használhatod, akár kintre, akár cserépbe ültetsz. Kiváló módszer a másodvetésekhez is, amikor a hideg helyett a forró nappaloktól kell megvédeni az új életet.

És a legfontosabb: ne add fel, ha elsőre nem sikerül. Lehet, hogy egy beragadt mag készletből sikerült választanod, vagy csak nem volt elég időd az elején babusgatni a magocskákat, de hidd el, bele fogsz jönni és életerős, szép zöldségeket tudsz majd nevelni palántázás nélkül is!

 A magocskákat érdemes Esstence Origoval támogatni, hogy a patogén gombák nehogy tönkretegyék a növénykezdeményt (palántanevelőkben ezt vegyszerrel oldják meg) és mindenképpen érdemes folyékony humusszal (Humin Garden Plus-Sol  esetén 10 liter vízhez 0,5 liter folyékony humusz jár) belocsolni, hogy minél hamarabb strapabíró növényeid legyenek.

Sikeres előcsíráztatást és termékeny magokat kíván:

 

Molnár-Gábor Éva
- kertészmérnök