Az idei évben belevágtam a konyhakert sorozatba, amivel az a célom, hogy megmutassam: vegyszerek nélkül is lehet szép és egészséges zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni a kertben.
Most pedig hoztam az első eredményeket.
Mostanra már leérett az eper, bőszen terem a paprika, a paradicsom, az uborka, felszedtük a krumplit.
Az volt az alapelv, hogy szerves tápanyagokkal és bio minősítésű termékekkel gondozzuk a növényeket, hogy ami a tányérra kerül 100%-ig egészséges, ízletes és tápláló legyen.
- Ehhez az előkészítés során az Italpollina csirketrágyával töltöttük fel a földet és az ágyásokat.
- Folyamatosan mulcsoltunk a fűnyesedékkel, ami nem csak értékes tápanyagokkal látta el a növényeket, hanem nedvesen tartotta a földet és megakadályozta a csigák kártételét.
- Megtanultuk a komposztálás fontosságát, helyes kivitelezését.
- Bevetettük a bio minősítésű Esstence termékeket a gombás fertőzésekkel (Fulvo) és a kártevőkkel (Bug Stop) szemben.
- Tudatosan, többszintesre terveztük a növények elhelyezését a légszárazság minimalizálására.
Ennek köszönhetően a termények egészségesek, és szép nagyok lettek. A tudatosságnak köszönhető az is, hogy a sok eső ellenére is minimális (vegyszermentes) permetezéssel is kivédhetőek voltak a betegségek.
A kultúrnövényeink képesek megvédeni magukat, hiszen jó erőben vannak tartva.
Íme néhány kép ízelítőül a saját kertemből, ahol ugyanazokat a lépéseket tettem meg, amit javasoltam is.
Most pedig itt az idő, hogy elkezdj készülődni a másod- és őszi vetésekre.
A következő részben arról fogok írni, hogyan állj neki a tervezésnek, előkészületeknek ehhez.
Ízletes zöldségeket és gyümölcsöket kíván:
Molnár-Gábor Éva
- kertészmérnök