Konyhakert gondozás

Melegágy és automata öntözés alig 100 Ft-ból négyzetméterenként:

MGÉ
MGÉ
2020.04.05 09:03
Melegágy és automata öntözés alig 100 Ft-ból négyzetméterenként:

A konyhakert sikerének 3 kulcs összetevője van:

  • a tápanyagokban gazdag, meleg talaj
  • a megfelelő magok/palánták kiválasztása és
  • a kellő mennyiségű víz

A mai levelemben azt mutatom meg, hogyan tudsz néhány 100 Ft ráfordítással igazi melegágyat és (fél)automata öntözőrendszert készíteni a veteményesbe.

A hozzávalók:

Én egy dinnyetermelő családból származom. Anno Édesanyám nulla nyelvtudással képes volt elvonatozni Olaszországba, hogy kiváló hibrid vetőmagokat vegyen, amelyeket aztán a családunkban generációkon át öröklődő tudással neveltünk fel bőven termő, csodaszép palántákká.

 

Igaz nekünk voltak állataink, így mindig volt érett tárgya a termeléshez, de könnyedén pótolhatod ezt.

 

A magok keléséhez és a palánták sikeres gyökeresedéshez ugyan arra a 3 dologra van szükség: melegre, tápanyagokra és vízre.

Anno a növényeknek (akár mag, akár palánta volt) mindig készítettünk egy úgynevezett ültető fészket. Ez nem volt más, mint egy gödör, amibe tettünk érett trágyát, fedtük egy kis földdel, majd amikor eljött a magvetés ideje beletettük a csíráztatott magokat.

A trágya a földben hőt termel a bomlása során, ami a fölötte kuporgó magot vagy zsenge palántát finom melegben tartja. A tavaszi szeszélyes időjárásban nagyon nagy szükség van erre a melegre!

Persze valószínűleg Neked nincs otthon marhatrágyád, viszont gyanítom, akad egy kis fűnyesedék.

A frissen vágott füvet 2 részre kell bontani, egy harmadát terítsd szét pl. a betonon néhány órára, hogy átszáradjon, a többi mehet egy nagyobb edénybe, ahol összekevered az Italpollina csirketrágyával.

Most pedig ballagj ki a kertbe, és ásd ki a fészkeket (vagy ha sorban vetsz, akkor azt). Ha mag kerül a fészekbe, akkor kb. 30 cm mély gödröket kell ásnod, a kivett földet pedig terítsd el a gödör körül.

Ha palántázol, akkor a növény méretétől függően mélyebb fészekre lesz szükséged.

 

A fészek aljába tegyél 15-20 cm vastagon a csirketrágyás fűből, locsold le egy adag vízzel hígított Esstence Origo-val. Fedd le 6-8 cm vastagon földdel a „tápláló fűtőtestet”, majd szórd bele a magot (ha palántázol 25-30 cm keverékre 10-15 cm földet tegyél).

Az Origo amellett, hogy segíti a kémiai folyamatokat gilisztahumusz kivonatának köszönhetően szabályozza a fűnyesedék bomlási folyamatait, nehogy a patogén gombák elszaporodjanak, míg a nyesedék a hőt termeli. Azaz a növényed megvédi a gombás betegségektől (palántadőléstől). Ezt vedd nagyon komolyan, mert az egész munka kútba esett terv marad különben!

Az utolsó lépés az ’’üvegház” kupolájának a felépítése: azaz a szárított fűnyesedékkel való betakarás.

A száraz fű alatt nem pállik be a palánta/mag, de puha, meleg paplanként őrzi meg a mélyből jövő meleget és óvja a zsenge életet a csípős hajnaloktól.

 

 

A másik, amiről ma szó lesz, az pedig az öntözés. Méghozzá egy „automata” locsoló csövek és ásás nélkül!

Csak néhány üres PET palackra és spárgára lesz hozzá szükséged. Az elfektetett palack felső részére egy felforrósított szöggel készíts két nem túl nagy lukat, amin átfér a spárga (ahogy ebben a videóban mutatják). Illetve egy nagyobb hasított lukat, ezen keresztül tudod majd feltölteni vízzel a „leültetett” palackot.

 

A két kiolvasztott lukba fűzz be egy-egy 20-30 cm-es spárgát, amiből  15-20 cm-t hagy a palackon kívül lógni. Töltsd fel a palackot vízzel, és ültesd le 2 locsolandó növényed közé. A spárgán keresztül folyamatosan szivárog a nedvesség a palántáid gyökereihez.

Ezzel kész is az önadagolós locsolású mini üvegházad, ami négyzetméterenként nem kerül többe, mint 100 Ft!

 

Egészséges, szépen fejlődő veteményest kíván:

 

Molnár Gábor Éva

  • kertészmérnök

 

ui: ha nem szeretnél lemaradni a konyhakert gondozási cikkeimről, iratkozz fel itt a sorozatra!