Konyhakert gondozás

Az örökké bőven termő kert titka: a komposzt

MGÉ
MGÉ
2020.04.19 17:19
Az örökké bőven termő kert titka: a komposzt

Bizonyára Te is ezerszer hallottad már, hogy komposztálni milyen környezetbarát és hasznos dolog (most pedig egy kicsit kényszer is, hiszen országszerte sok helyen idén nincs zöldhulladék-elszállítás a vírus miatt).

Talán már neki is láttál egyszer vagy többször… de rendre csak addig jutottál, hogy lett egy jó nagy ápolatlan zöldkupacod, ami nem hogy értékes komposztot nem ad, még a lóbogarak melegágya is lett. 

A komposztálás nem olyan nagy ördöngösség! Ma megmutatom hogyan tudod fél évente megújítani a kertedet és a komposztodat a csalódás és a kártevők okozta csalódások nélkül.

 

A probléma gyökere:

A nem mozgatott komposzt rövid idő alatt kényelmes búvóhellyé válik a lóbogarak és pajorok számára, ahonnan az egész kertbe könnyedén ki tudnak járni portyázni a földkapcsolat miatt. A hazai statisztikák szerint a kezeletlen komposztok 50%-a fertőzött. Ha a Tiéd még nem az, nagyon szerencsés vagy! A következő alkalommal részletesen írok majd róla, hogyan lehet felszámolni a kártevő kolóniákat, hiszen a fertőzött komposzt kiszórása a kertben az instant lefertőzése a teljes területnek.

Ha már van komposztod, azt javaslom, hogy szedd szét, kezeld le és használd el a benne található értékes alapanyagot, ha nincsenek benne kártevők, majd nyiss egy új lapot!

 

Ha azonban most vágsz bele a konyhakertészkedésbe remek helyzetben vagy, hogy mások kárán megtanuld a dolgokat és a Te kertedbe ne legyenek harcok a kártevőkkel. Csak a fenntartható szemléletet kell megtanulnod hozzá.

A legtöbb kertben kiváló alapanyag van a komposzthoz: a fű. A szerves tápanyagokkal táplált fűnyesedéknél értékesebb komposzt alapanyagot aligha találsz.

Én azt javaslom, hogy egyszerre 2 komposztálót csinálj (az egyiket most töltsd nyár közepéig és ősszel használd fel, a másikat pedig júliustól töltsd és tavasszal szórd ki), így megoldott a folyamatos cserélődése és nem lesz lóbogártanya belőle.

Én személy szerint azt javaslom, hogy deszkákból vagy raklapokból készítsd el őket. A készen kapható műanyagokkal sokkal nehezebb bánni, ráadásul gyakorta befüllednek és a komposztálódás helyett egy bűzölögve rothadó szemétdombod lesz csak.

A most elkészített komposztálókból már ősszel ki fogod tudni venni az első adag értékes humuszt és a gyepre, balkonládákba vagy a konyhakertbe kiszórni azt.

A komposztálás legfontosabb alapszabálya:

Magot hozó gyomot ne rakj bele! A veteményesedet meghazudtoló sebességgel fog a tápanyagdús környezetben kikelni a gyom és a komposzttal együtt azt is könnyedén kiterítheted a kertben.

 

Mitől fog alig fél év alatt lebomlani a fűnyesedék?

Joggal kérdezed, hogyan lesz 5-6 hónap alatt értékes tápanyag abból a fűnyesedékből, amit eddig évekig kerülgettél a kertben. A titok nem más, mint a gilisztahumusz tartalmú EsstenceOrigo Sprint, ami meggyorsítja a komposztdomb benépesülését azokkal a jó mikroorganizmusokkal, amelyek a növényi részek lebontását végzik.

A hagyományos iskola alapján a komposzt csak alulról és a fedésben érintkezik maximum földdel, ahonnan ezek a lebontó részek érkeznek, ami elég kis felület. Mire benépesítik az egész dombot évek is eltelhetnek. (Ami ugye veszélyfaktor a lóbogár és pajor szempontjából.)

Az Origo Sprintes kezelés módja: 1 köbméter komposztálandó növényi részhez 2 liter Sprint kell. Ezt 20 l vízben kell feloldani (ha nem egyben töltöd meg, ne keverd be előre az egész adagot).

Ahogy töltöd a komposztálót 5-10 cm-es rétegenként locsold be egy adag Origo Sprintes vízzel a nyesedéket és mehet tovább a töltés. Így az egész térfogatban egyenletesen lesznek jó mikroorganizmusok, amelyek egyszerre megkezdik a növényi részek bontását. Ennek köszönhető, hogy akár már 4-5 hónap alatt le lehet kész komposztod!

Az Esstence megvédi a nyesedéket a rothadástól, így nem kell szétteríteni, átforgatni, szárítani azt, hanem folyamatosan töltheted.

Ha megtelt a tároló, vagy egy ideig nem várható újabb adag rá, takard le a komposztot, hogy esztétikus legyen. Ha ügyes vagy, akár egy szép kerti bútorként is tud a komposztálód funkcionálni.  ????

 

A szomszéd kertje mindig… lóbogarasabb!

Ha a szomszédodban is van egy vagy több régi komposztáló, ami valószínűleg a kártevők paradicsoma 2 dolgot tegyél:

  1. Mutasd meg ezt a levelet a szomszédodnak és ajánld fel a segítséged, hogy eltüntessétek az időzített bombát, és
  2. Kezd el a védekezést a portyázó kártevők ellen EsstenceBug Stoppal már most, hogy ne is legyen kedvük átjönni a Te csodaszép kertedbe falatozgatni.

Ha így komposztálsz ezentúl, garantáltan mindig lesz elegendő, szerves anyagban bővelkedő humuszod a növényeid táplálásához.

A következő részben a kártevők elleni védekezésről lesz bővebben szó.

Addig is, kártevőmentes, egészséges komposztálást kívánok Neked!

 

Molnár Gábor Éva

  • kertészmérnök