Konyhakert gondozás

Hogyan lesz a homokból vagy az agyagos talajból éltető termőföld?

MGÉ
MGÉ
2020.05.03 20:49
Hogyan lesz a homokból vagy az agyagos talajból éltető termőföld?

Ha most fogtál neki a kertészkedésnek a tavaszi földmunkák során bizonyára megismerted milyen talaj van a kertedben.

Az ország jelentős részén vagy homokos, vagy agyagos a talaj. Egyik sem kecsegtet nagy és ízletes, tápanyagokban dúskáló terméssel.

Szerencsére ebbe nem kell beletörődnöd, mert a talaj képes változni.

A benne megtelepedő mikroorganizmusok felelősek a tápanyagok, a víz és a levegő körforgásáért a talajban, azaz ők teszik élhetővé, termővé azt.

Ők pedig pótolhatóak.

Na nem egy varázspálca suhintással, hanem kitartó munkával és szerves trágyázással.

 

Ha már elveteményeztél, akkor sincs semmi veszve. Amíg a növényeid kicsik, a sorközökbe be tudod kapálni az Italpollina csirketrágyát, ami egy nagyon könnyen hasznosuló szerves tápanyag. Instant megoldás egy homoksivatagban is!

Ha bedolgoztad bőségesen locsold be a területet és azonnal elkezdődik a tápanyag feltáródása, hasznosulása. (Egy tipp: a gyümölcsfáid is hálásak lesznek, ha kapnak belőle!)

Hosszútávon viszont valódi változásokra van szükség, a tápanyag kevés önmagában.

Ahogy az elején említettem már, a talajélet a kulcs.

A jó mikroorganizmusok szaporításához egy speciális koktélt javaslok, amit hetente, vagy kéthetente kell kijuttatnod a növényekre és a talajra öntözéssel.

Az uborka, paradicsom, burgonya és sárgarépa egyaránt hálás lesz a 4-5 alkalomból álló kúráért. Azt, hogy milyen gyakran és hány alkalommal kell alkalmaznod, Neked kell látnod: a növények fejlődésén. Ha lassan indulnak be azt jelzi, hogy a talajélet gyenge, a föld termőképessége nagyon alacsony, azaz gyakrabban és többször kell öntöznöd a koktéllal.

 

A jó hírem, hogy ez nem egy egyszeri eredmény. Ha belevágsz és szerves tápanyagokkal segíted, a talajélet megerősödik és hosszútávon fenn tudja magát és a növényeid tartani (persze pótolnod kell, amit termény formájában kiveszel belőle).  

A talajéleterősítő koktél receptje:

10 liter vízbe önts 5 dl Humin Garden Plus-Sol ,2-3  dl Amalgerolt és  2 dl Origo Sprintet, majd ezzel öntözd be a zöldségeket.

A Humin Garden Plus-Sol, folyékony humusz gyorsan felszívódó tápanyagot ad a növénynek és jó íze lesz tőle a zöldségnek.

Az Amalgerol a talajban lévő mikroorganizmusokat eteti, hogy azok sokan legyenek a földben. Ezek a pici kis élőlények felelnek azért, hogy a talaj jövőre morzsásabb talajszerkezetű legyen.

A gilisztahumuszból kinyert élet pedig (Origo Sprint) a növény és talaj kapcsolatát fűzi össze olyan szinten, hogy a gyengébb földben is a maximumot tudja nyújtani termésben a növény.

Biztosan egyetértesz velem, hogy nem mindegy, mi kerül a tányérunkra. Az energiával teli, tápláló étel szolgálja az egészségünket. A satnya növény, satnya termést ad és annak energiaszintje nem nyújtja azt életerőforrást, tápanyagmennyiséget, amiért nekünk szükségünk van rá.

 

Ui: a konyhakert sikerének titkos összetevője a szeretet. Ha a növényeid érzik, hogy a javukat akarod, ápolod őket, gondoskodsz róluk, viszonozni fogják a szereteted egészséges, bő terméssel.

 

Életerőben gazdag talajt, és szépen fejlődő veteményes kíván:

Molnár Gábor Éva

kertészmérnök