Blog

Igazán csodás konyhakertet szeretnél, ezt ne hagyd ki

MGÉ
MGÉ
2024.03.10 07:06
Igazán csodás konyhakertet szeretnél, ezt ne hagyd ki

Pár hét és betoppan végérvényesen a tavaszi szezon:

a madarak elkezdenek dalolni, a levegő pedig csak úgy zümmög majd a sok rovartól.

Mindannyian tele leszünk tettvággyal, és boldogan sietünk ki a kertbe, csodálni az ébredő természetet, gondozni a környezetünket.

A tavasz minden évben magában hordozza az új reményt, hogy az idei év jobb lesz, mint az előző…

A tél során egészen tisztességes mennyiségű csapadék hullott, így van mit megőrizni a talajban. A hosszútávú meteorológia viszont azt prognosztizálja, hogy az idei év is aszályosnak ígérkezik majd. Valószínűleg már májusban se lesz elég csapadék.

Ez nem túl rózsás hír, hiszen az öntözés nem csak költséges, hanem sok munka is, hogy megtartsuk a díszkert pompáját, vagy termésre bírjuk a konyhakertet.

Ezért az egyik legfontosabb teendő egész évben a talajtakarás.

Úgy is mondhatom, hogy ez ma már nélkülözhetetlen a sikeres kertészkedéshez. A konyhakertben szinte bármit fel lehet használni talajtakarásra. Kartonpapírt, fűnyesedéket, faaprítékot, fenyőkérget, erdészeti ágdarálékot is teríthetsz, sőt a mag nélküli gyomok is nagyon jó szolgálatot tesznek abban, hogy a talajból ne tudjon a nedvesség elpárologni. Mindez ráadásul a gyomok kelését is akadályozza.

A talaj nedvességtartásának művészete a talajkondicionálás

A talaj nedvességmegtartó képességét nem csak a párolgás akadályozásával növelheted. Minél több szerves anyag van a földben, annál több vizet tud megkötni. 1 m3 humusz például közel 800 liter vizet tud magában tartani.

Rossz hír, hogy a talajhumusz rendkívül lassan, mintegy 100 év alatt képződik a szerves anyagokból. A jó hírem viszont, hogy ez pótolható. A Humin Garden talajkondicionáló hidrolizált (vízoldékony) huminsav-készítmény, ami segít a vizet a földben megtartani. Ha szerves anyagokkal kombinálod, a kerted talaja rendkívül gyorsan képes lesz jelentős víztartalékokat (és persze sok tápanyagot is) felhalmozni, ami a növények túlélésének záloga az aszályos időszakokban.

A Humin Garden talajkondicionálóban nem csak huminsavak, hanem jelentős mennyiségű fulvósav is van. Ezek együttesen segítenek, hogy a növények mély gyökérzetet neveljenek, és jól bírják a légszárazságot is.  

Jó ha tudod, hogy a nitrogén alapú műtrágyák gyors és nagy volumenű növekedésre serkentik a növényt, ugyanakkor a szövetek ettől felhígulnak, ellágyulnak, hiszen sok vizet pumpál bele a növekedésbe. Biztosan láttál már olyan bolti retket, ami másnapra a felére szottyadt össze… és épp olyan víz-íze is van.  

Ha nem szeretnéd, hogy a kerted terményei, növényei is ilyen „kirakati” üzemmódban éljenek, kerüld a műtrágyák használatát, és inkább a kicsivel lassabb, de minőségibb fejlődést támogasd a szerves anyagok, és humuszalkotók pótlásával.

Ez már csak azért is jobb választás, mert így a termények sokkal zamatosabbak, ízletesebbek lesznek köszönhetően a nyomelemekben változatos tápanyagoknak.

Vágj bele a talajtakarásba és a talajjavításba, hogy az idei szezon a tavasz ígéretével megegyezően jobb legyen mint a tavalyi, hozzon bármit is az időjárás!

 

Kellemes kertészkedést kíván
Molnár Gábor Éva, kertészmérnök

MGÉ
MGÉ
2019.06.26 11:41
MIÉRT JÓ A SZERVES TÁPANYAGOZÁS?

8-10 évvel ezelőtt telepített kertünkben évekig nem fejlődtek a növények, csak épphogy túléltek.

MGÉ
MGÉ
2020.04.01 10:07
Hogyan fogj neki a konyhakertnek?

Az új sorozatommal azoknak szeretnék segíteni, akik maguk kívánják megtermelni az asztalra a paradicsomot, salátát és egyéb földi jóságokat vegyszermentesen. Legyen az egy 20-100 nm-es konyhakert, vagy néhány virágcserép a balkonon.

A zöldségek, gyümölcsök saját termesztése, még ha dolgos feladat is, nagyon kényelmessé teszi az életet: hiszen csak ki kell szaladnod a kertbe néhány ízletes levesbe valóért, salátáért.

Lehet, hogy elsőre nem lesz olyan szép, mint a zöldségesnél látott, de garantáltan ízletesebb és biztosan vegyszermentes lesz!