Konyhakert gondozás

Gombás betegségek kezelése a konyhakertben

MGÉ
MGÉ
2020.06.16 10:38
Gombás betegségek kezelése a konyhakertben

Az éltető csapadék a nyári kánikulával karöltve egy gyilkos kombinációvá alakul nagyon gyorsan. Hiszen a képződő párás levegő kiváló körülményeket teremt a gombaspórák beindulásának.

Sokan tapasztalják meg a mostani időjárásban, hogy a gondosan ápolt kertben lisztharmat, szürkepenész és más gombás fertőzések ütik fel a fejüket villámgyorsan.

Ezen betegségek hatékony gyógymódja a fulvosav alkalmazása ( a Humin Garden Plus-Solban is ez van), ami preventíven erősíti a növények ellenálló képességét és aktívan szorítja vissza a betegséget.

 

Preventív permetezés?

Szokatlan elgondolás, hiszen az a bevett gyakorlat a kertészkedésben, hogy a kialakult problémát kell kezelni.

Anno a 2014-es nagy esőzések idején kért tőlem tanácsot Masa Gábor bácsi, aki egy autentikus nádfedeles pincészetben árulta Mórahalmon saját készítésű, hagyományos kézműves módszerekkel termelt borait.

A szőlészetekben jól ismert probléma a gombás fertőzés, ami egy végeláthatatlan szélmalomharc a szőlő megmentésért. Aki látott már borászatot tudja, hogy az esős napok után a gazdák szinte rögtön mennek és permeteznek mindenféle vegyszerrel, ami csak a csövön kifér.

Masa bácsi hitt a természet erejében, szerves trágyát forgatott  4 évente a sorok közé, és a javaslatomra kezdte használni az Amalgerolt és a Smaragd Mg-t lombtrágyás permetezést a hiánybetegség leküzdésére.

Az ő mantrája az volt, hogy a zivatar előtt kell permetezni, így tudja felkészíteni a párafelhőben robbanó gombaspórák ellen a szőlőt (úgyis nagyobb részt felszívja a növény, keveset mos csak le belőle az eső).

Ez az év rendkívül csapadékos volt, a legtöbb dűlőn augusztus  végén felkopaszodtak a tőkék, a fürtök rothadni kezdtek még a szüret előtt, sokszor félig éretten.

Masa bácsinak egy szélső szőlőse volt, nem is túl nagy, talán egy hektárnyi, de messze kitűnt a többi közül, amikor még szeptemberben elején is egészséges zöld levélzettel és pompás gyümölccsel várta a szüretet.

 

Ő tudatosította bennem a preventív szemlélet fontosságát, hiszen ő alig 5-6 alkalommal permetezett abban a szezonban is, míg mások heti rendszerességgel (mindhiába), a termése mégis a környék legszebbje lett.

Ő mondta mindig, hogy ’’szép gyümölcsöt csak egészséges növény tud nevelni”, ezért nem szabad hagyni, hogy a levélzet sérüljön. Fontos szerepe van a tápanyagkörforgásban a fotoszintetizáló leveleknek is, ezért baj, ha a gombás betegség tönkre teszi.

 

De mit használj a konyhakertben?

Ahogy a levél elején már említettem a fulvosav egy hatékony, vegyszermentes megoldás a gombás betegségek ellen.

Immunerősítő hatása olyan, mint a Béres-cseppé. Segít megelőzni a betegségeket, erőssé, ellenállóvá teszi a növényeket.

Ezt az áldásos hatást pedig a Humin Garden Plus-Sol esetében megismert barna pettyezés nélkül, vegyszermentesen élvezheted az Esstence termékcsalád Fulvo tagjával.

Az Esstence Fulvot bátran kipermetezheted  akár zöldég, gyümölcsszedés  előtt  is, nincs várakozási idő.

 

Használata:

5 liter vízbe 3 dl EsstenceFulvot kell tenni és ezzel lepermetezni a konyhakerti növényeket (fonákon is) az esti órákban minden héten egy alkalommal.

( 5 literrel nagyjából 50-100 m2 zöldfelületet lehet lepermetezni a növény mérettől függően)

Az Esstence  Fulvo alapja ugyanúgy a gilisztahumusz kivonat, ami jótékony hatással van a talajélet egyensúlyára, így kettős hatást fejt ki.

Kiválóan erősíti a növény ellenálló képességét, előzi meg többek között a lisztharmatot, a szürke penészt vagy a peronoszpórát.

Bátran használhatod paprikára, paradicsomra, uborkára, eperre, vagy bármely kultúrnövényre a kertedben, az eső (és jég) által elvert, elfektetett növények regenerálásában is segít.

 

Használd preventív módon, és kerüld el a terményeid gombás betegségeit!

 

Gombamentes, szép levélzetű konyhakerti növényeket kíván:

Molnár Gábor Éva

kertészmérnök