Blog

Koratavaszi teendők a kertben

MGÉ
MGÉ
2024.02.25 08:46
Koratavaszi teendők a kertben

Nem is volt tél, vagy valóban ilyen korán érkezik a tavasz? 

Tesszük fel mindannyian a kérdést jogosan a napok óta tapasztalható kellemes időjárás kapcsán.

Bármi is az igazság, egy biztos: a nap egyre többet és melegebben süti a növényeket, amelyek szép lassan ébredezni kezdenek, ezért el kell kezdeni a tavaszi készülődést.

Rövidesen időszerű lesz:

  1. a lemosó permetezés. A gyümölcs- és díszfák, a szőlő, és az egyéb cserjék is várják a metszés utáni lemosó permetezést, hogy a gombaképleteket és a kérgekben meghúzódva telelő rovarkártevőktől megszabadítsuk őket. Tudom, sokan még mindig a kémiai szerekben bíznak csak, de most már kiváló öko megoldások is elérhetőek, ha egy kicsit tudatosabb szeretnél lenni idén!

Kéreg alatt megbújó kártevők ellen  a Plant Guard Oil-t ajánlom, ami a fás száron lévő gombaképleteket is befojtja.

 

  1. szintén időszerűvé válik a tavaszi metszés. Mivel még számíthatunk fagyok érkezésére, ilyenkor csak egy elnagyolt metszés ajánlott. Majd egy kicsit később végleges formára igazíthatod a fákat, bokrokat, cserjéket.

A rügyek már úgy dagadnak, mintha március végét írná a kalendárium. Ilyenkor sokkal fagyérzékenyebbek a növények, ezért ne végezz alapos metszést semmiképp, csak alakító csinálj.

A növény az ágvégi, hajtásvégi rügyet bontja elsőként. Így, ha az károsodik még lehet lejjebb vágni alvórügyre. A fagyok elmúltával pedig egy korrigáló metszéssel gyorsan kijavíthatod az esetleges károkat.

Igaz, hogy ez így dupla munka, de jó módszer a szeszélyes időjárásban a kisebb fagyok kivédésére.

 

  1. örökzöldek tetejezése, sövényvágás. A melegebb februári napokon az örökzöldek belső takarítása, formázó metszése elvégezhető, hogy a növekedést szabályozd. Most büntetlenül lehet tetejezni az égig nőtt óriásokat. Viszont ne felejtsd el a 2-3 cm-nél vastagabb ágak vágási metszlapját sebkezelővel lekenni!

Mivel a metszés során a gombaspórákat jól szét lehet maszatolni az egész állományon, a formázás után illik azonnal megpermetezni a növényeket GardenMixxel, hogy a fertőzés fel se üthesse a fejét. Ez a lombtrágya réz+ kén hatóanyagban bővelkedik.

 

  1. a tavaszi ültetés. A szabadgyökerű fák, cserjék ültetését most kell elvégezni, ez a feladat nem tűr halasztást. Ha kifutsz az időből, később már csak földlabdás vagy konténeres növényeket ültethetsz a tavaszban.

Ültetés előtt formázd meg metszőollóval a gyökérzetet, ejts friss sebeket, hogy serkentsd a növény megeredését. Arra figyelj, hogy a metszési felület a talajjal párhuzamos legyen.

Ha nem tudod azonnal elültetni a szabadgyökerű növényt, tedd nyugodtan egy fél napra egy vödör vízbe, vagy ásd le nedves földbe, amíg a végleges helyére nem kerül.

 

  1. ne ronts rá a gyepre. Tudom, az első tavaszias napsugár hatására sokan előkapják a gyepszellőztetőt, és nekifognak a tavaszi regeneráló ápolási teendőknek, de Te ne tedd. A hideg talajban a megújulás elhúzódó lesz, és a vissza-vissza térő fagyok és a hideg csapadék legyengíthetik az állományt. A legtöbb, amit ilyenkor tehetsz, ha rosszul telelt a gyep: az egy lombtrágyás kezelés, hogy javítsd az állomány kondícióját.

Ezt a könnyed Humin Garden Sol-os kezelést akár két hetente ismételheted is, amíg megjön a valódi jó idő és megnyithatod a gyepápolási szezont.

Ha a fenti néhány tanácsot megfogadod, és ezen kívül csak türelmesen várod a jó időt, a kerted felkészülten fogja várni az igazi tavaszi kikeletet! Legyetek bátrak kipróbálni új ötleteket, és ne feledjétek, a természet mindig tartogat számunkra meglepetéseket

 

Tegyük szebbé kertjeinket, várjuk együtt a tavasz!
Molnár Gábor Éva kertészmérnök, a füvesasszony

 

 

ÖRÖKZÖLD PROBLÉMA, AZ ÖRÖKZÖLD!

A tuják, fenyők és más örökzöldek üde színfoltjai egész évben a kertnek. Kivéve, ha valami történik velük és elkezdenek fakulni, sárgulni, lekopaszodni.

 Legyél idén a füvesasszony mentoráltja!

Bizonyára nem vagyok vele egyedül, hogy csak olyasmibe fogok bele szívesen, amiről átfogó ismeretek állnak a rendelkezésemre.