Füvesítés

HOGYAN FÜVESÍTSÜNK?

MGÉ
MGÉ
2016.04.21 18:34
HOGYAN FÜVESÍTSÜNK?

Hogyan füvesíts? Te magad is el tudod végezni, ha szeretnéd.

A füvesítés kertépítők körében egy misztikus varázslat szintjére van emelve, de igazából az alapszabályok betartásával épp olyan csodálatos gyeped lehet, mintha egy neves kertészmérnök csinálta volna.

Nézzük, hogyan lehet sajátkezűleg csodaszép füves kerted!

Csatlakozz a mentorprogramhoz, hogy a füvesítés a legjobb módszerrel történjen a te kertedben is!
Vagy olvassd tovább a cikket!

Fűmagvetési módszerek és praktikák

  1. Fűmagvetés kézzel


Hiába igényel nagyobb odafigyelést, mégis a kézi magvetés az egyik legegyszerűbb füvesítési eljárás, és bárki könnyen elsajátíthatja.

A kézi vetés kihívásaihoz képest a gyepszőnyeg-telepítés unalmas folyamat.

Sőt, kisebb, illetve tagoltabb kertekben előnyösebb is a kézi vetés, mert amire megtanulod a szórókocsi beállítását, vége lesz a vetésnek (és a kert méretének) - ilyenkor a kézi vetés egyenletesebb gyepállományt ad.
Mérd ki szigorúan területenként a fűmag mennyiséget, akkor nem tudod elvéteni a vetési sűrűséget.

Noha sokan azt hiszik, a füvesítés a mag elszórásával indul. Sokkal korábban neki kell állni.

Elvégezni a tereprendezés, megtervezni és telepíteni az automata öntözőrendszert, elvégezni, akár 2-3 hónapon át a gyomirtást és a talajjavító kezeléseket.

Az elmúlt évtizedek rossz kertfenntartó gyakorlata (a kizárólagos műtrágyás és vegyszeres „ápolás”) miatt szinte alig találni olyan kertet, ahol a föld minősége kiváló lenne. Ehelyett összetömörödött, rossz levegő- és vízháztartású, humuszban és talajéletben elszegényedett földterületekben próbálnak meg sokan zöld oázisokat létrehozni. Ez pedig ördögi kör, hiszen tovább műtrágyás hajtatást és reménytelen vegyszeres küzdelmet hoz magával a különböző betegségek miatt.

Ezért szoktam azt javasolni, hogy ha kell 3 hónapot is áldozzon rá az ember az előkészítésre. Töltsd fel a talajt értékes humusztképző szerves tápanyagokkal (pl.Italpollina szerves trágya vagy DCM szerves trágyákkal 

Támogasd a növények immunitását is adó talajélet visszanyerését (pl. az Esstence termékekkel).

Használj talajjavítókat (DCM Antagon és Vivisol) és talajkondicionálókat (pl. Amalgerolt a talajtömörödöttség megszüntetésére).

Kézi vetés esetén az előkészített talajra a választott fűmagfajtát egyenletesen, csak egyszerűen kiszórjuk az előkészített vetőágyba, ami előre hengerrel tömörítve van a talajművelés (lazítás) után.

Több helyen olvasni, hogy a magokat gereblyével gyengéden bele kell a földbe húzogatni, de tapasztalataim szerint ez rossz gyakorlat: így az egyenletesen kijuttatott fűmagot eltoljuk a helyéről, foltosan fog kelni az állomány (ez az én véleményem).Javaslom inkább hengerrel végezni a fűmag talajba jutását, a fűmagot finoman belenyomjuk a felgereblyézett földbe.

Új füvesítés nem nélkülözi a hengerezést. Henger hiányában a talaj felszíne nem lesz egyenletes.
Érdemes a magvetést lekezelni folyékony humusszal és origóval (10 liter vízbe önts 2,5 l Humin Garden Plus-Solt  és 2,5 l Esstence Origo Sprint-tet).A kelő magot ezzel véded a talajban lévő patogén gombák fertőzésétől.

Ezután indulhat is a kelesztő öntözés  automata öntözőrendszerrel.

Automataöntözés hiányában érdemes 0,5-1 cm tőzeges fűmagtakarást végezni. A talajra kijuttatott tőzeg nedvesen fogja tartani a magot, így megvédi a kiszáradástól. Tőzeggel befedve elégséges lesz a kelesztési periódusban egy reggeli és egy kora délutáni öntözés.

Tőzeg helyett használhatsz talajjavítós takarást is.Sokkal szebb a kelés ezzel a módszerrel.

Kelesztő öntözés:

Az elszórt magok a nedvesség és a meleg hatására kezdenek csírázni.  Ha már megdagadt a mag, nem szabad engedni, hogy a napfény-szél kiszárítsa, hiszen így a csíra tönkremegy. A kelesztő öntözés napi 5-6 alkalmat jelent, 3-5 percig az automatával (ez talajfüggő és évszak függő).

Ha nincs automata öntözőrendszer, a takart magokat elegendő 2 alkalommal öntözni  (reggel és  délután). A kézi locsolásnál figyelni kell, hogy a vízsugár a lehető legjobban porlasztva legyen, különben összemossa a magokat és foltos lesz a kelő gyep.

A kelesztő öntözést a zsenge szálak megjelenéséig kell végezni. Ez fűmagfajtától függően 10-14-21 nap. Általában elsőként az angolperjék kelnek ki, érdemes megnézni a fűmagfajta összetételét, és ha a vezér fű lassabb kelésű, tovább tartani a kelesztő öntözést néhány nappal( fűmagfajtáink vékonyszálú Barenbrug és határozott zöld színű szélesebb szálú Johnsons).

Ha kikeltek a magok át lehet állni a normál öntözésre napi 1-2 alkalomra.

A kikelt állomány bokrosodását nyírással tudod elősegíteni. A friss állományt 4-5 naponta kell fűnyírózni. Ilyenkor épp csak a tetejét csíped meg 1-2 cm-t vágva belőle. Ez pont elég ahhoz, hogy a fűszálak nyúlása helyett a bokrosodásra kezdjen koncentrálni a növény.

Sokan ezt a lépést spórolják el, és a néhány hétig tartó gyakori fűnyírás helyett a normál gyepfenntartó nyírást végzik el. A frissen kelő állomány túlzott visszavágása akár visszaszáradással, gyeppusztulással is járhat, mert a zsenge növény nem tud kellő mértékben regenerálódni. Fűnyírás előtt szárítsd fel a talajt, hogy  a benyomatást elkerüld.

 2.Fűmagvetés géppel


Nagy, sík területek fűmagvetésekor gépi vetéssel azonnal belekerül a mag a talaj felső 1 centiméterébe, ahol már védettséget élvez a kiszáradás ellen. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell öntözni. Csupán annyit tesz, hogy a mag „türelmesebb”, és a talajban könnyebben kivárja a következő napi öntözési periódust, nem szárad ki olyan könnyen.

A gépi vetés gyorsabb a kézi vetésnél, de az így vetett gyepnek több idő kell ahhoz, hogy egyenletessé váljon. Jellemzően sokáig látszódnak a vetési sorok, mert idő, amíg a bokrosodó fűszálak összezárnak.

A gépi vetésnek ez az ára, de a hatékonyságát tekintve nagymértékben felülmúlja a kézi vetést, így nagy területeket mindenképp géppel vessünk. A gyepszőnyeg telepek is géppel vetnek.

A gép beállításánál fontos a pontos fűmagadagolás és az egyenletes sebesség, hogy minőségi gyepet kapj.

Gépi vetés esetén a kelesztő öntözést (napi 5-6 alkalom) nem kell végezni, a magok biztonságosan kelnek rendszeres napi 1-2 locsolással is.

 

  1. Hidrovetés


Az egyik leghatékonyabb, legdrágább, legkomplexebb vetési módszer, ahol vízzel végezzük a fűmagvetést.

Adott egy szuszpenziós keverék, amely tartalmazza a fűmagokat és az adalékanyagokat (többnyire mindenféle tápanyagot), és ezt a keveréket víz segítségével a talajra locsoljuk. A hidrovetést alkalmazhatod sík területen és rézsűk füvesítésére is, de öntözetlen területek bezöldítésére egyike a legjobb módszereknek.

A talaj előkészítése ugyanúgy történik, mint kézi vagy gépi vetés esetén. Rézsűk esetében, a lejtés szög miatt más technológia szükséges.


A módszer előnye, hogy a nehezen megközelíthető területeken is kiváló kelési minőségű gyepesítést lehet megvalósítani anélkül, hogy vízzel őriznénk a fűkelési időszakot. Azokra a helyekre ajánlom a hidrovetést, ahol nincs lehetőség az optimális fűmagkelesztésre, és nem megoldható az öntözés. Tipikusan ilyen az autópályák mellett húzódó füves szakaszok, és a köztéri parkok.

 

4.Gyepszőnyegezés, gyeptéglázás


A gyepszőnyegterítéssel azonnal zöld eredményt kapunk. Ennek ellenére a területet nem lehet rögtön használatba venni, mert meg kell várni, hogy a gyeptéglák legyökeresedjenek, ez pedig legalább 2- 3 hét, amit gyökerezető használatával fele időre csökkenthető.

Azért népszerű a gyepszőnyegezés, mert a módszerrel nagymértékben kiküszöbölhető a magról kelő gyomok problémája, és ami a legfontosabb: megúszható vele a vetett fű első évében szükséges féltő gondoskodás, a sok munka, amivel az állomány erős és egybefüggő, szép zöld pázsitot alkot azonnal.

A gyeptéglázással nem kell annyit „babusgatni” a füvet, hiszen azt már megtette helyetted a gyepszőnyeg telep kertésze.

 

 Hogyan dolgozunk?

A füvesítést mindig terepszemlével kezdjük, és megnézzük, hogy a kertedbe melyik fűmagvetési módszer lenne a legköltséghatékonyabb, melyik megoldás illik az elképzeléseidhez.

Például: Ha gyorsan kell elkészülnie a kertnek, mert hamarosan vendégséget tartasz ott, akkor a gyeptéglát  ajánljuk. Ha szeretsz a kertben szöszmötölni, szívesen veszel részt a saját zöld oázisod megteremtésében, akkor vetni fogunk.

Ha megtörtént a felmérés, az igények megismerése elkészítjük a terveket, az árkalkulációt, majd az elfogadást követően belevágunk a munkába. Előszítjük a területet, elvégezzük a füvesítést, a növények ültetését, telepítjük az öntözőrendszert.

Majd ellenőrizzük a fűmag kelését, a gyepszőnyeg gyökeresedését, ha kell javítunk és akár a fenntartási feladatokat is elvégezzük.

A legvégén pedig egy évre szóló programmal indítjuk útjára a kert életét, mert az új kerttulajdonosok nem mindig érzik az évszakok kertészfeladataink jelentőségét.

A munkafolyamatokról itt olvashatsz részletesen.

Vagy keress meg telefonon most azonnal +36303369063 
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony