Hogyan fogunk önnek dolgozni? - Kertépítés első lépései...

 

1. A feladat meghatározása

A helyszíni terepszemlét nem helyettesíti semmi, mert minden kert más adottságokkal rendelkezik. Más a talaj, más a napjárás, más a stílus. A feladat megismerése fogja a munkamenetet meghatározni és annak idejét.

Önnek bizonyára vannak konkrét igényei és elképzelései, amikor minket megkeres – esetleg ha még nem körvonalazódtak, akkor segítünk ezeket megfogalmazni.

A terepszemle során derül ki, hogy mit és hogyan lehet (illetve érdemes) megvalósítani.

A terepszemle segít minket abban, hogy az adott kertből a legtöbbet hozhassuk ki – azt is úgy, hogy mindeben megfeleljen az Ön igényeinek.

2. Szerződés

A munka megrendelését írásban rögzítjük a pontos munkafeladatok elvégzésének ismertetésével és annak költségeivel.

A szerződés elsősorban Önt védi. A mai világban gyakran hallani a rémtörténteket arról, amikor egy-egy „okosban” intézett munka visszasült.

Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy minden tevékenységünk átlátható és számonkérhető legyen.

3. A füvesítési módszer kiválasztása

A tökéletes gyep egy olyan hegycsúcs, amelyhez nagyon sok út vezet. Azt az „utat”, vagyis azt a füvesítési módszert választjuk ki, amely az Ön igényeinek és az Ön kertjének leginkább megfelel.

Megnézzük, hogy a telken milyen a mikroklíma és milyen a talaj. Ez meghatározza, hogy mely füvesítési módszer lehet a leghatékonyabb, illetve milyen fűmagkeveréket vessünk.

Azután átbeszéljük, hogy Ön „mit vár el” a gyeptől: pusztán dísz legyen, vagy nagy teherbírású zöld szőnyeg?

Milyen gyorsan szeretne eredményeket? Ha ráér, akkor klasszikus fűmagvetéssel dolgozunk, ha sürgős, akkor gyeptéglákat rakunk le.

Bármi legyen is a módszer, mindig tájékoztatjuk Önt, átszámoljuk a költségeket, és figyelünk arra, hogy az ideális megoldást találjuk meg.

Gyakran megesik, hogy egy-egy ügyfelet lebeszélünk a drágább, ám az ő kertjében nem annyira hatékony füvesítési módszerről. Két okból tesszük ezt: egyrészt csak így alszunk nyugodtan, másrészt minden ügyfelünkben hosszú távú partnert látunk.

4. Szervezés és előkészítés

A munka során néha külsős céget is be kell vonni. Például ha a feladathoz sok ásás kell, szállításra van szükség, tógödröt ásatunk, sziklákat rendelünk vagy gyepszőnyeget vásárolunk.

Célunk, hogy a munka gördülékenyen menjen, ezért amit ma megtehetünk, azt nem halasztjuk holnapra.

Ideális esetben Ön sem a számlán, sem a munka idején nem veszi észre, hogy külsős cégeket is bevontunk – hiszen a költségek nem nőttek, a határidőt pedig tartani tudtuk.

Az a dolgunk, hogy megoldást adjunk, és ebbe a szervezés is beletartozik.

5. Füvesítés

A füvesítést akkor végezzük el, amikor az időjárás a legkegyesebb.

A fű elvetése után kezdődik a gyep igazi élete, és tudjuk, hogy a munkánk nem ért véget a vetéssel.

A vetés után minden fontos információt átadunk Önnek, és szaktanácsadás keretében felkészítjük Önt a további teendőkre – tehát nem hagyjuk magára.

Azt is megbeszéljük, hogy mikor látjuk egymást legközelebb. A legmagasabb minőséget szeretnénk adni, ebből pedig természetesen következik az, hogy a gyep növekedését ellenőrizzük.

6. Ellenőrzés

A füvesítést követően az adott pillanatnyi feltételeket figyelembe véve...

többször is ellenőrizzük a fűmag kelését, az öntözőrendszer működését, illetve a gyepszőnyeg letapadását.

Ha szükséges, akkor a javításokkal elhárítjuk a hibákat.

7. Felülvetés

Ha bármi miatt nem elég dús a fű, illetve nem úgy nő, ahogy nőnie kéne, akkor felülvetéssel segítünk neki.

8. Fenntartás

Vállalunk kertfenntartást is, de enélkül is tartalmaz a megállapodásunk évi háromszori „ellenőrző  látogatást”.

Ilyenkor ellenőrizzük a gyep fejlődését és kisebb fenntartási munkákat elvégzünk.

A fenntartási folyamatba szaktanácsadással bevonjuk Önt is, és mindig tájékoztatjuk arról, hogy a gyepnek épp mire lesz szüksége az elkövetkező hónapokban.

Általában az öntözőrendszert víztelenítjük télire, illetve a következő évben mi üzemeljük be.

9. „Zöld fű” Garancia

Ha 1 év kitartó munka ellenére sem lesz a vetett fű gyönyörű, egybefüggő és dús, akkor a füvesítés árát kérés nélkül is visszafizetjük Önnek.

Szerintünk ez így korrekt, és így Önnek kockázata sincs: vagy egy kiváló minőségű gyepszőnyeg, vagy nem került pénzbe.

Az öntözőrendszerre is garanciát vállalunk abban az esetben, ha a víztelenítés a mi feladatunk. Ha a mi hibánkból elromlana az öntözőrendszer, akkor természetesen kártalanítjuk Önt.

Mind közül a legjobb garancia a minőségre az, hogy tudjuk, hogy mit csinálunk. Évtizedes tapasztalatunk van, és már mindent láttunk, ami egy kertben előfordulhat.

A munkatapasztalat mellett kísérleti tudásanyagunk is gyűlik: folyamatosan teszteljük és próbálgatjuk az új fűmagokat, vizsgáljuk az időjárás hatásait – először mindent a saját kertünkön próbálunk ki.Hogy milyen minőségbiztosításunk van?Ezt személyesen átbeszéljük az ön kertjében.

 

Talán elsőre sok és aprólékos munkának tűnhet mindez, de higgye el, hogy megéri.

Az évek tapasztalata során letisztult a folyamatunk, és a fent leírt lépéssorozat adja a leghatékonyabb és legbiztonságosabb munkamenetet.

És hogy mindennek milyen eredménye van? Nézzen körül videógalériánkban, hogy milyen ragyogóan zöld és selymes fűszőnyegeket készítünk.

Ha szimpatikus a hozzáállásunk, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot ezen a telefonszámon: +36303369063

Szívesen készítünk Önnek is egy olyan kertet, amelynél álmodni sem lehetne szebbet.

 

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony
kertészmérnök