Dísznövények

TUJA ÁRAK ÉS AKCIÓK

MGÉ
MGÉ
2018.07.07 13:42
TUJA ÁRAK ÉS AKCIÓK

Nincs az országnak olyan szeglete, ahol a tuja-féléket ne ismernék, a legtöbb hazai kertben, illetve köztereken szinte biztosan találkozunk valamilyen tujáéval. 

Az örökzöld, udvarunknak egész évben üde színfoltot kölcsönző tuják többsége kifejezetten dekoratív, ráadásul terebélyesedésük során nem nyomják el a többi kerti növényt sem, ha körültekintően vannak  a kertben fiatal korukban leültetve. 

Az „örökzöld” persze egy rendkívül tág fogalom, az elnevezés alatt azokat a növényeket értjük, melyek nem hullajtják el a leveleiket télen sem, ily módon kertünk domináns részét alkotják. Nem kizárólag a tujákat, fenyőket, ciprusokat, borókákat, tiszafákat sorolhatjuk ide, de a cédrusokat és a babérmeggyeket is. Dekoratív megjelenésükkel párhuzamosan a tuják gyakran fontos szerepet is betöltenek. Míg az alacsonyabb tujafélék az utcafrontra is ültethetőek (áramvezeték alá). A nagyobb, oszlopos vagy kúpos alakú tujafajták közkedvelt sövény-növények, melyek egyfajta térhatárolóként akár a kerítés mentén is jó szolgálatot tesznek.

Abban a legtöbb kerttulajdonos egyetért, hogy a tuják nevelése nem jelent problémát még kezdő kertbarátoknak sem, amennyiben kiműveli magát a hobbikertész időben, hogy elkerülje a meglepetéseket (tuja-barnulás, kiszáradás tünetei) egy felcseperedő állományban. A foghíjas sövényállomány esztétikailag rosszul fest egy egységesre tervezett kertkompozícióban.

Mind ettől függetlenül kifejezetten közkedvelt örökzöld növény a tuja, mert jól tolerálják a formázást, nyírást,  minden változatuk dekoratív és díszes.

Melyiket válasszam?

Napjainkban ellenben számtalan hazai forgalmazó kínál tuját rendkívül gazdag fajtaválasztékban, országos kiszállítással és sok esetben valóban kedvező árakkal. Írásunkban a hazai piacon forgalmazott növények legfontosabb jellemzőit és a kiválasztás szempontjait szedtük össze, melyek az ár-érték arány figyelembevételével segítséget nyújthatnak a legmegfelelőbb fajta kiválasztásában.

Erről a balkonada.cafeblogban vendégíróként írtam egy cikksorozatot:

Nyugati tuja, a legnépszerűbb ciprusféle
Keleti tuja, a strapabíró örökzöld gondozása

Mi a különbség a keleti és a nyugati tuja gondozása között?

Milyen céllal ülteted? Nagyon nem mindegy!

A tuja kiválasztása során elsődleges szempont legyen, hogy milyen céllal ültetjük a szóban forgó növényt. Telepíthetjük őket takarás, dekoráció, növénycsoport, sövény céljából egyaránt, igaz azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a beültetendő terület Az ideális fajta kiválasztását a fényviszonyok és az öntözési lehetőségek is nagyban meghatározhatják. Nem kecsegtet túl nagy sikerrel a tuja-telepítés akkor, ha nem kedvezőek a talaj- és klimatikus viszonyok. Ezt illik kompenzálni speciális tápanyaggal (Humin Garden Plus-Sol Smaragd Extra MgAmalgerol) , amit minden tavasszal és ősszel tápanyagozásként megkell ismételni.

tuja köztudottan a napos vagy félárnyékos helyet, a tápanyagban gazdag, enyhén savanyú földet szereti.  A szakértők szerint a meszes talajt kevésbé kedveli (ennek ellenére – rendszeres gondozás mellett nálunk is jól elvan Magyarországon, többnyire mesze talajon és a nyári légszárasság ellenére), növekedése szabadföldben a legoptimálisabb, de dézsában, cserépben is szépen díszít, ilyenkor több öntözést, és gyakoribb tápanyag utánpótlást igényel.

A forma elsődleges, de nem kizárólagos szempont!

A „melyiket válasszam” kérdés megválaszolása rendkívül komplex szempontrendszert feltételez. A vásárlók többsége elsődlegesen a forma és alak szempontjából választja ki a számára szükséges tujafajtát. A forma és alak valóban elsődleges, de nem kizárólagos szempont! Míg alakját tekintve oszlopos, kúp, gömb, magastörzsű és csüngő változatokat találunk, addig növekedési erélyét nézve az oszlopos tujára jellemző normál iramban, a törpe változatokra jellemző lassan növekvő tuják, valamint az óriás, sövény- és kúszó tujafajtákra jellemző gyorsan növekvő tuják közül válogathatunk. Az oszlopos tuják és gomb alakú fajtáik kifejezetten alkalmasak szoliter növénynek. Erkélyre – esetleg üzletek elé – szánt változataik nyugodtan kerülhetnek dézsába, akár cserépbe is, míg a többiek betölthetnek sövény funkciót vagy éppen talajtakaró szerepet is.

A méret ebből a szempontból majdnem mindegy, inkább a növekedési erélyt és  a habitust kell figyelembe  venni egy –egy fajtánál, ugyanis  a kisméretűből könnyedén lesz óriási, mert hordozza  magával a genetikáját. Ezért vásárláskor tájékozódjunk a fajta tulajdonságairól.

Játssz a színekkel!

A tuják alkalmazásakor a formák mellett természetesen a színekkel is tudunk játszani. A tuják leggyakoribb alapszíne a zöld, illetve az itt-ott ezüstnek nevezett kék szín, újabban viszont sok helyen leginkább a sárga, valamint utóbbiak tarka változatai uralkodnak. A forgalmazók kínálatában egyre szélesebb a skálája az olyan tujafajtáknak is, melyek alapszínük mellett a levélzet formájával díszítenek (pikkelylevelek formagazdagságával).

Vásárlásnál ezekre érdemes odafigyelni

A  tuják döntő többsége a nedves, párás környezetben, tápanyagban gazdag talajon érzi jól magát. A forgalmazók egy részénél könnyen előfordulhat, hogy az általános szokás szerinti gyakori, ám kisadagú öntözés mellett forgalmazott tujáknak nem megfelelőek a tartási körülményeik. Semmi esetre se vegyünk itt-ott sárgásodó, gombabetegség vagy szárazság miatt szenvedő növényt. A konténeres  növények  forgalmazásánál az is  elő szokott  fordulni, hogy  a növény levan öregedve  és ezért kiültetéskor nem akar új gyökérrendszert nevelni és nem kar fejlődni.

Ennyibe kerülnek a különböző fajták eltérő méretekben!

Az oszlopos tuják az egyik legközismertebb fajtacsoportot jelentik, mivel karcsú, tömött, felfelé törekvő, szép formájú örökzöld növények.  Az oszlopos tuják kifejezetten erős odafigyelést igényelnek, de jól viselik a hazai körülményeket, talaj- és éghajlati adottságokat, szépen átvészelik a kemény teleket is. Napos vagy félárnyékos helyen érzik a legjobban magukat, teljes árnyékban nem fejlődnek szépen. A lehető legjobb fejlődés érdekében érdemes tápanyaggal, ültető közeggel gazdagítani a talajt és alaposan beöntözni gyökerezést serkentővel.

 Az oszlopos tuják talán egyik legkedveltebb fajtája a smaragd tuja. A Smaragd tuja (Thuja Smaragd) a tuja fajok közül az egyik legszebb elterjedt fajta, normál kerti viszonyok közé való dísznövény! Gyakorlatilag egész évben gyönyörű és minden bizonnyal a legjobb választás azok számára, akik egy szép térhatárolót szeretnének ültetni, vagy szimplán a kertet díszíteni. Az oszlopos növekedésű smaragd tuja meseszép zöld színét télen is megtartja, magassága kifejlett korában az 5-6 métert is elérhet, éppen ezért én javaslom idejében a letetejezését (így könnyedén kezelhetővé válik hosszú évtizedeken keresztül).

Ültetésük

A földlabdás Smaragd tuják meglehetősen kényesek az ültetésük idejére, szeretik a hidegebb, párás körülményeket és nedves talajviszonyokat. Ültetésük ideális ideje március-április és október-november. Egy jó minőségű földlabdás 60-80 cm magas Smaragd tuját (akciós áron!) kis szerencsével akár már 2000-2100 Ft/db áron már beszerezhetünk. A tuja-fajta ára 10 cm-es magasságnövekedéssel kalkulálva – forgalmazótól függően 1000 – 1200 Ft-tal növekszik.

A konténeres példányokat, amik egész életüket egy cserépben élték, nem fogják észrevenni a kiültetésüket, legyen bármilyen meleg nyári nap, csak fokozottan kell pótolni a vízveszteséget körülöttük a talajból.

A kúpos koronájú sövénytuják legszebbike: Brabant tuja

A Brabant tuja (Thuja occidentalis Brabant) szabályos kúpos koronájú örökzöld növény, melynek egyedülállóan dekoratív pikkelylevelei világoszöldek. Mivel viszonylag gyorsan nő, a kerttulajdonosok többsége elsősorban sövénynek ülteti. Utóbbi célra mind nyírott, mind szabadon növekvő formában alkalmas. Sűrű ágrendszere segít csökkenteni a zajt, gyors növekedése miatt ágai gyorsan összezárnak. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket, nem barnulnak meg. Szereti a nedvesebb talajokat, száraz, meleg időjárás esetén öntözzük meg nagyobb vízadaggal legalább hetente egy alkalommal. Napos helyet kedvel. Az 5-8 méterre növő Brabant tuja sövényként ültetve 1-1,5 méter szélességre nő. A hazai forgalmazóknál egy 80-100 cm-es földlabdás Brabant tuja kedvezményes áron már akár 2000 Ft-ért beszerezhető. A fajta magasabb változatainak ára ennél nagyságrendekkel drágább, 230-250 cm-es változatai a 9000-10000 Ft-ot is elérik.

A gömb alakú örökzöldek gyöngyszeme: Gömbtuja

A Gömb tuja (Thuja occ. Woodwardii) alapfaja Észak- Amerika keleti részén őshonos és ott egyfajta kistermetű faként tartják számon. A törpe növekedésű változat rendkívül népszerű a hazai kerttulajdonosok között. A gömb alakú növényre a sűrű és tömött állag  jellemző, és nem árt tudni, hogy  maximum 60-80 cm magasra nő meg. Alakja szoliterként vagy kisebb csoportban érvényesül. Évente csupán 5-10 cm-t nő, ezért nagy sziklakertekbe is ültethetjük. Szárazságtűrő, napfényigényes növény. A szóban forgó növényfajta 40-60 cm-es változataihoz már viszonylag kedvező 2800-2900 Ft /db – áron vásárolható.

Tuja betegsége és védekezés ellene

Ha foltosodik, sárgul a tujád, végezd el az Örökzöld rutint, hogy újra teljes pompájában ékesíthesse a kerted! Kattints ide a rutinért!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony